Columns & Artikelen

Mijn recept tegen FOMO

by Maarten Verheyen on 10 februari 2021

Idealiter ben je fully invested op de bodem en verkoop je gradueel je aandelen zodat je op de top een groot deel van je euro’s weer uit de markt hebt.

De meeste beleggers doen echter precies het omgekeerde. Zij bezitten amper aandelen op de bodem (want: te gevaarlijk nu!) en hebben steeds grotere bedragen in de markt zitten op de top (want: iedereen zit in de markt en de koersen gaan alleen maar hoger).

Mijn benadering is anders.

Ik bouw posities op wanneer het sentiment negatief is en de koersen goedkoop zijn. Het klinkt misschien wat vreemd, maar het risico van dit soort investeringen ligt veel lager.

Als een aandeel 50 euro waard is, wanneer loop je dan als belegger het meeste risico? Aan 20 euro, of aan 70 euro?

Maar beleggers kopen dus het liefste aan 70 euro. Dan zit iedereen in het aandeel, en dat voelt veiliger.

Eens je een positie hebt opgebouwd, en het aandeel gaat hoger, is het meestal ook een goed idee om gaandeweg de positie weer wat af te bouwen.

Als ik 10% van mijn portefeuille in één aandeel heb en het aandeel stijgt 50% in waarde, heb ik 15% van mijn geld in dat aandeel.

Wanneer ik vervolgens één derde van mijn aandelen verkoop, zit ik weer aan 10% en beschik ik over 5% cash. Die cash kan ik dan tijdens een correctie aan het werk zetten. En correcties, die komen altijd. Soms vroeg, soms laat, maar komen doen ze.

Het is dan ook mijn strategie om bij stijgende koersen aandelen te verkopen en cashreserves aan te leggen. Dat deed ik de voorbije dagen ook weer.

Heel wat mijnaandelen zijn in goede doen, en dat is voor mij het signaal om hier en daar wat chips van tafel te nemen en een oorlogskas aan te leggen.

Zeker wanneer de grafiek eigenlijk nog geen enkele correctie van enige betekenis heeft laten zien.

Ik hou dus momenteel wat extra cash aan. Ook al omdat zilver gerust nog naar $18-$19 kan. Een daling van die omvang zou ook de mijnaandelen een stuk lager kunnen zetten.

Het zou mij een mooi instapmoment geven in een aantal mijnaandelen die ik gemist heb en die inmiddels aan het uitgroeien zijn tot fenomenale ontdekkingen.

Op zo’n moment loop ik niet achter de koersen aan (doe ik nooit), maar hou ik de woorden van Rick Rule in het achterhoofd. Rule zei ooit eens dat hij nog nooit een world class discovery had gezien waarvan de koers op een gegeven niet minstens 50% of meer achteruit ging. Vaak gebeurt het zelfs meerdere keren tijdens een bull-run.

Wel, als iedere discovery op een gegeven moment de helft in waarde daalt, waarom wacht ik dan niet op dat soort dalingen om te kopen?

Maarten Verheyen

NB Edelmetaal-info: Het februari-nummer van Beurs Magazine is uit. Maarten is mede redacteur van Beurs Magazine.  In dit nummer:

  • De bear case voor bitcoin (door Maarten Verheyen)
  • De Big/Great Reset (door Willem Middelkoop)
  • Interview Cees Smit: zijn beleggers niet te euforisch aan het worden? (door Stefan Willems)
  • Is value investing dood? (door Bart de Schutter)
  • Wanneer verkoop ik mijn zilver? (door Maarten Verheyen)
  • Over speculeren, raketjes en gevallen engelen (door Stefan Willems)
  • Update over eerdere aanbevelingen

Doe jezelf Beurs Magazine cadeau

NB: Je kunt ook alle eerder uitgekomen nummers inzien, zoals het extra dikke januari nummer:

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

Maarten VerheyenMijn recept tegen FOMO