Columns & Artikelen

Goudmarkt ondergewaardeerd

by Nico Pantelis on 14 februari 2021

We klinken waarschijnlijk als een grijsgedraaide plaat als we u vertellen: de markten gingen hoger in de afgelopen handelsweek.

Opnieuw boekten de belangrijkste indices records. Ze dikten aan 1 à 2 procent op weekbasis.

De rendementen stapelen zich voortdurend op. Zet je even schrap voor de volgende statistieken: in februari staan de Dow, de S&P 500 en de Nasdaq respectievelijk 4,9%, 5,9% en 7,8% (!) hoger.

En dan zijn we nog maar halverwege de handelsmaand van februari.

Als we alles in overweging nemen, dan ziet het er erg rooskleurig uit voor de rest van dit kwartaal.

Volgens deze grafiek is de goudmarkt ondergewaardeerd

Veel beleggers hebben de afgelopen maanden geen oog gehad voor de goudmarkt. Door de stijgende beurskoersen werd over het algemeen de voorkeur gegeven aan ‘normale’ aandelen. De goudprijs zelf beweegt ook nog steeds 15% onder de top uit 2020. Toch kan daar snel verandering in gaan komen.

Het beursjaar 2020 heeft grote invloed gehad op de goud- en zilvermarkt. Zo werden ook de edelmetalen tijdens de eerste maanden van het jaar geconfronteerd met een serieuze prijscorrectie. Vrij snel wist het tij echter binnen de goud- en zilvermarkt te keren en dat wist te resulteren in een imposante prijsrally. Vanaf augustus is de situatie wat verslechterd en steeds meer goud- en zilverbeleggers vragen zich af of de prijsrally definitief ten einde is gekomen.

Lopen de goudstieren warm voor een nieuwe rally?

De analisten van Crescat Capital LLC deelden op Twitter onlangs de bovenstaande grafiek. Op deze grafiek is te zien dat de goudprijs al jaren een sterke correlatie vertoont met de US 5-Year Real Yield. Simpelweg gaat het hier om de rente op een 5-jarige Amerikaanse staatsobligatie, die gecorrigeerd voor inflatie wordt.

Op de grafiek is te zien dat de goudprijs op basis van dit verband op dit moment ‘ondergewaardeerd’ is. Mocht de correlatie met de obligatiemarkt dus ook de komende tijd standhouden, dan zou dit moeten resulteren in een prijsherstel bij de goudprijsEn de geschiedenis leert ons dat het in dat geval ook snel binnen de goudmarkt kan gaan.

De goudmijnsector staat nog altijd 60% onder hun piek

Terwijl de meeste activa zoals traditionele aandelen of obligaties dicht of nabij hun hoogste niveau ooit staan, blijven goudmijnaandelen naar historisch maatstaven bijzonder goedkoop. Wie op zoek is naar een contraire belegging, kan goudmijnaandelen niet langer negeren.

Het beste moet namelijk nog komen!

 

Advertorial: Onze abonnees profiteren er optimaal van.

Er staan heel wat nieuwe kooptips in met name het Technologie Rapport en het Groeimarkten Rapport opgelijnd. U hoeft er amper moeite voor te doen: simpelweg deze aandelen kopen bij uw broker, en de markt doet de rest.

Natuurlijk, bij Slim Beleggen vinden we dit het makkelijkste deel van onze job: het presenteren van de juiste kooptips.

Het moeilijkste deel van de job zit veel eerder in het proces: het selecteren van de juiste trends, die vatbaar zijn voor de volgende kapitaalgolf.

Hier breken we altijd, tot vaak diep in nacht, onze hoofden over.

Want nogmaals, eens als je dit weet, dan is de rest voor experts als ons, een ‘makkie’. Door onze jarenlange ervaring met aandelenanalyses is het een fluitje van een cent, om te weten welke aandelen superieur zullen zijn in de specifieke periode.

Onze resultaten spreken voor zich.

Dus als u ons vraagt: wat houdt u vandaag bezig? Dan is het niet de huidige stijgingen op de aandelen- en cryptomarkten. Daar profiteren onze abonnees immers al voluit van.

De vraag die ons bezighoudt: wat gebeurt er later in het jaar? In Q2 2021, of in de zomer of in het najaar? Blijft de huidige trend intact, of kan er iets fundamenteels wijzigen?

Op de beurs koop je met een hoog IQ, niet zo veel. Beleggen is geen exacte wetenschap. Je moet vooral de beste voelsprieten ontwikkelen, voor wat er komen gaat in de toekomst.

Dan pas ben je de échte beurskoning!

En dus, terwijl onze abonnees voluit meeliften op de huidige stijgingen op de beurs, zijn wij alweer bezig met de volgende maanden. Wat hebben die mogelijk in petto voor ons?

Lees: er komt voorlopig geen beurscrash

Op vlak van aandelen zien we niet zo heel veel veranderen. Het tempo van de stijging zal wel wat gaan afnemen, maar bruusk stoppen en omkeren? Dat zien we niet.

Zolang de centrale banken hun accommodatie blijven verlenen aan de financiële markten, blijft het enorm moeilijk om een scenario voor een stevige correctie of een berenmarkt te bedenken.

De autoriteiten hebben (tot en met de voorbije week nog) duidelijk gemaakt er alles aan te zullen doen om de stabiliteit in de markten te bewaken.

Waar we wel steeds meer op rekenen, is een uitbraak van de grondstoffenmarkt.  Meer bepaald de metalensector. En dan meer specifiek de edelmetalen.

Fundamentele redenen zijn er voldoende. Daar hoeven we wellicht niemand van te overtuigen. Het is vooral nog wachten op een technische uitbraak.

Maar die is er al geweest. We willen u eraan herinneren dat de goudprijs reeds in 2020 een nieuw record plaatste. Momenteel zit de prijs in een consolidatie.

Als we de langetermijngrafiek erbij nemen (zoals die van 15 jaar, hierboven) dan wordt het snel duidelijk wat er gaande is.

De goudgrafiek maakt een ‘cup & handle’ formatie.

Dit is een van de krachtigste setups in een markt. Het is de figuurlijke ‘stilte voor de storm’. Want de ‘cup’ heeft bijna 10 jaar nodig gehad om af te ronden. Hoe langer de cup nodig heeft, hoe krachtiger de beweging omhoog, nadien.

Momenteel vormt zich de ‘handle’ van de formatie. De correctie kan nog wel enkele weken aanhouden, maar daarna kan het snel veel hoger met goud.

Hoe hoog? Sowieso volgt na een cup & handle formatie, een rally die de afstand van de cup (van de bodem tot de top) kopieert naar boven toe.

Even in ruwe cijfers impliceert dit: $2.000 (top) + $1.000 (bodem) = $3.000 per ounce. Maar dit zal volgens ons eerder een eerste halte in de goudrally worden. We verwachten 100% stijging, tot zelfs 200%!

In de praktijk betekent dit een goudprijs die naar $4.000 tot $6.000 per ounce kan.

Ons koersdoel voor goud van $5.000 zit daarmee recht in de ‘sweetspot’

Als je dit zo leest, dan zou je verwachten dat beleggers staan aan te schuiven om wat centen in goud te investeren.

Vergeet het maar! Beleggers trappen steeds weer in dezelfde val. Ze focussen op de segmenten met de grootste rendementen op dit ogenblik, en negeren de andere segmenten waar we op hameren.

Jammer, héél jammer, maar het is en blijft een hardnekkig probleem.

Wij weten nu al: straks barst de goudmarkt los en dan staat weer iedereen ernaar te kijken… en komen ze vragen of het nog interessant is om in goud te beleggen, terwijl het dan alweer veel te laat is.

We doen nogmaals een dringende oproep:

Verlies onze aanpak – niet ‘of-of’ maar ‘en-en’ – niet uit het oog. Het is zo gemakkelijk om enkel te focussen op de goede rendementen. Maar dat is niet de manier waarop je een succesvolle belegger wordt.

Rijkdom vergaar je door geld in te zetten op onderdelen waar de markt geen oog voor heeft. Zoals vandaag opnieuw het geval is met de goudmarkt.

Nochtans staat het in de sterren geschreven – en vooral op de grafiek van goud – dat we straks een indrukwekkende en historische rally gaan meemaken.

Tja, we blijven op tafel slaan en roepen aan iedereen die het wil horen. Feest vieren in onze markten is prima, maar vergeet AUB niet om ook wat van uw rijkelijke winsten elders weer te positioneren.

Verkoop vandaag een deel van uw rijkelijke winsten in de technologiesector – niet alles, maar een deel – en zet het in op de beste goudmijnaandelen.

En dat hoeft helemaal geen zwaar risico in te houden. Tenminste, op dit moment niet. Je kan nu enkele GOUD MAJORS op de kop tikken aan waanzinnig interessante prijzen.

Advertentie: Goudmijnaandelen

Het team van het Goud & Zilver Rapport heeft er voor maandag zelfs een focus op gelegd.

De Majors in de goudsector rapporteren in de komende weken, en de eerste signalen wijzen op een absolute koopjesperiode.

We mochten ter introductie zelfs enkele quotes uit het volgende Goud & Zilver Rapport (publicatie maandagochtend) publiceren voor u.

“Ondertussen is ook het resultatenseizoen van start gegaan en het lijkt erop dat de markt bedrijven die conform de verwachtingen presteren afstraft. ‘Zeer goed’ maar niet ‘beter dan verwacht’ dus neemt de markt een stapje terug. Onterecht, volgens ons.”

“We doken in de cijfers die blijven wijzen op een zeer sterke vrije kasstroom in 2021 en ons koersdoel wordt verder opgetrokken: wij kijken meer dan één kwartaal vooruit.”

Dit wordt een editie die u niet mag missen. Want het wordt duidelijk dat je vandaag met het laagste risico, de hoogste opbrengsten kan behalen in de goudmijnsector.

Niet ‘of-of’ maar ‘en-en’.

Knoop het stevig in uw oren!

We maken u het leven zelfs erg makkelijk door op onze COMBI abonnementen standaard tot 40% korting te geven. Omdat we willen dat u kiest voor de ‘en-en’ formule, zodat u geen keuze meer hoeft te maken.

KIES VOOR COMBI (tot -40%)

Slim beleggen

 

Slim Beleggen kent diverse afdelingen:

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Nico PantelisGoudmarkt ondergewaardeerd