Columns & Artikelen

Interview Jonas de Roose

by Wilge on 20/02/2021

Vandaag een interview met Jonas de Roose. Hij mag zich ondertussen wel goudmijnkenner noemen, dus zo een week voor de sluitingsdatum van de Edelmetaalcompetitie krijg je zijn tactiek te lezen om de meest kansrijke mijnbouwers uit te zoeken. Maar niet alleen voor de edelmetaalcompetitie, want daar mag je er maar 3 noemen, ook voor je eigen portefeuille heel interessant.

Jonas, stel jezelf even voor. Hoelang ben je al bezig met de edelmetalen en de mijnbouw in het bijzonder. En waarom ben je je hierin gaan interesseren.

Ik ben marketeer van opleiding, meer specifiek business management. Ik begon met beleggen in het begin van de jaren 2010. De financiële crisis van 2008 prikkelde mij en ik begon me toen in te lezen in beleggingen. Doordat ik ook begon te werken bij Arseus, kocht ik daar mijn eerste aandelen van. Zonder gedegen kennis en met kleine bedragen.

Ik las me verder in over beleggingen en kwam in contact met edelmetalen, meer bepaald door mailings van Slim Beleggen en Maarten Verheyen. Ik won hier veel info over in en zag potentieel in de sector. Hierna begon ik hier wat in te experimenteren in mijnbouw aandelen, maar met wisselend succes. De timing zat niet goed, omdat dit in de periode was tussen de toenmalige piek in 2012 en de tussentijdse bodem in 2015.

Begin 2016 las ik een interview tussen Maarten Verheyen en Roland Vandamme van de Analyse nieuwsbrief. Dit interview kan je hier nog steeds raadplegen

In dit interview en leerde ik enkele belangrijke zaken waar je moet naar kijken indien je wil beleggen in mijnbouw:

   • Kwaliteit management
   • Jurisdictie
   • Goede activa/projecten
   • Zo weinig mogelijk schulden

Op deze zaken let ik nog steeds, hoewel ikzelf persoonlijk nog drie zaken zou toevoegen, die vooral belangrijk zijn bij exploratie bedrijven en ontwikkelaars. Enerzijds moet de marketing ook goed zitten. Een moonshot bekom je vooral door de toestroom van Retail beleggers. Ik wil dan ook zien dat het management zich ook daadwerkelijk richt tot deze belegger. Een té technische bedrijfspresentatie, moeilijk verhaal of een periode van weinig animo is een no-go.

Als tweede vind ik het belangrijk dat insiders de belangen van de aandeelhouders delen. Ze moeten m.a.w. veel eigen aandelen in handen hebben of bezig zijn met aandelen te accumuleren in de open markt. Dit vind ik zeer belangrijk! Ik kijk niet verder wanneer dit ontbreekt.

Management met veel aandelen in handen zal vooral gestimuleerd zijn door een stijgende koers. Stel dat een CEO van aandeel X bvb 100.000 dollar verdient per jaar. Aandeel X noteert aan $0,50 en deze CEO heeft een pakketje t.w.v. 25.000 dollar. Wat maakt het hem dan uit of ze verstandig omgaan met hun geld? Wat maakt het hem dan uit of ze een ontdekking doen? Wat maakt het hem dan uit hoeveel ze de uitstaande aandelen moeten verwateren om geld op te halen? Als dat aandeel met 50% zakt naar 0,25 per aandeel dan maakt dat weinig uit voor die CEO, die dit verlies kan goedmaken met zijn royale salaris.

Een belangrijk voorbeeld van wat ik bedoel is GoGold Resources, die in de Mining Moonshots portefeuille zit sinds C$0,70. De twee grootste aandeelhouders zijn CEO Brad Langille en oprichter Fred George. Beide heren hadden op dat moment gezamenlijk meer dan 20% van de uitstaande aandelen in handen en CEO Langille had kort ervoor nog zitten bijkopen in de open markt. Enkele maanden na toevoeging in portefeuille kondigt GoGold een financiering aan. Het bedrijf had op dat moment wel veel cash en het aandeel werd afgestraft. De bodem van de afstraffing was onze aankoopprijs, dus weinig schade voor ons. Als reden voor de financiering gaf het bedrijf dat ze een nieuw project wilden aanboren. Volgens de CEO was dit project nog interessanter dan het project waar ze toen aan het exploreren waren nl. Los Ricos. Intussen Los Ricos South.

De koersdaling zorgde voor een gezamenlijk vermogensverlies van C$6M bij de twee grootste aandeelhouders. Veelvouden van hun salaris. Ik vermoedde dus wel dat ze dit niet zomaar deden. We kregen gelijk: Bijna 1 jaar later noteerde de koers 4x hoger en speelt Los Ricos North nog steeds de pannen van het dak.

Een derde parameter die ik zou toevoegen aan Roland Vandamme, is van toepassing is voor exploratie aandelen. Als ik beleg in explorers wil ik al ‘rook’ zien. Bodemresultaten met edelmetaalwaarden of eerdere boorresultaten die mineralisatie troffen. Ik zal niet beleggen in bedrijven die dit nog niet hebben.

Dat is een mooie introductie. Je bent oa actief voor moonshots van Maarten Verheyen en Beurs Magazine, hoe ben je daar zo terecht gekomen.

2018 was het geen boerenjaar voor goudmijnen, maar ik was volop aan het researchen om een onontdekte parel te vinden. Toen kregen de mijnen ook nog eens een pandoering op het einde van het jaar door tax loss seizoen. Op dat moment ontdekte ik Galway Metals (GWM.V), waar meerdere insiders deze pandoering gebruikten om zelf aandelen te kopen in de open markt. Dan ook nog eens voor grote bedragen dus dat intrigeerde mij. In de loop van november en december zag ik 4 insiders bijkopen.

Mijn research van dat bedrijf ging ver. Ik had een goed gevoel bij Galway Metals maar kon weinig negatieve zaken over hen vinden. Ik schreef meerdere nieuwsbrief schrijvers en analisten aan om te weten wat ‘mis’ zou zijn met Galway Metals. Er bleef namelijk nog minder dan ¼ over van de topkoers van 2 jaar eerder. Het leek me vooral te gaan om overdreven afstraffing door een gebrek aan significant nieuws en een negatief sentiment voor goudmijnen dat jaar.

Galway tikte wel al mijn parameters aan:

   • Goed management met veel eigen aandelen in bezit én insider aankopen
   • Goede jurisdictie
   • Goede projecten, waar eerder al enkele zeer high grade goudwaarden getroffen werden
   • Geen schulden en cash op de rekening
   • Makkelijk te begrijpen verhaal, bereikbaar management en enkele katalysatoren in de komende maanden

Ik besloot om alles eens neer te pennen en alle info op papier te zien. Dit was dan mijn eerste artikel, dat ik dan doorstuurde naar Maarten Verheyen. Ik had op dat moment nog maar weinig rechtstreeks contact gehad met Maarten, maar ik wou zijn mening eens over Galway Metals. Hij vroeg me meteen of hij dit artikel mocht publiceren omdat hij er inderdaad ook wel iets in zag.

Ik had veel geluk, want kort na publicatie deed Galway Metals een ontdekking en kreeg het aandeel meer ogen op het verhaal. Toen hij het artikel publiceerde noteerde het Galway aandeel aan C$0,21 en twee weken later tikte de koers al C$0,44 aan na het nieuws van de ontdekking.

Het is dus zo dat ik sinds het Galway succes, nog meer contact ben gaan houden met Maarten Verheyen i.v.m. mijnbouw aandelen. Hij speelde toen al met het idee om een nieuwsbrief te starten en enkele maanden later vroeg hij of ik voor de mining moonshots wilde schrijven. Aangezien hij ook verantwoordelijk is voor Beurs Magazine, verscheen ik daar ook al eens in.

Vallen en opstaan hoort een beetje bij beleggen. Wat is jouw grootste miskoop geweest en wat je grootste opsteker?

Bovenstaande checklist is inderdaad niet waterdicht. Ik kocht bijvoorbeeld Guyana Goldfields in de zomer van 2019 rond C$1. De koers stond enkele maanden eerder C$5 en het bedrijf had wel wat problemen. Maar in die periode zat er een mooie turnaround aan te komen: Er werd een nieuwe CEO gezocht, de vervangende CEO kocht aandelen in de open markt, de schulden werden afbetaald, de cashbalans was sterk, de mijn begon betere cijfers aan te tonen en er liep een actief boorprogramma die een zeer sterk resultaat kon voorleggen.

Kort daarna echter begonnen de problemen opnieuw: Geen resultaten meer van het boorprogramma, stakingen, nieuwe CEO kwam er maar niet en de operationele resultaten waren bar slecht. De positie werd uiteindelijk verkocht aan een verlies van 46%.

Om het nog even erger te maken, kwam Guyana Goldfields drie maanden later nog in een overname oorlog terecht tussen drie grote mijnbouwers. Het Chinese Silvercorp betaalde uiteindelijk C$1,85 per aandeel om Guyana over te nemen. Meer dan 3x hoger dan mijn verkoopprijs.

Begrijp me niet verkeerd, ik zou vandaag opnieuw verkopen mocht dit nog eens voorvallen. Zo’n overname oorlog is zeer zeldzaam en een slecht geleid bedrijf in portefeuille houden zal in de meeste gevallen zeer slecht bevallen.

Mijn grootste succes dan is nog steeds Galway Metals. Mijn eerste aankoop was aan C$0,14 en tijdens de zomer piepte deze even boven C$2. Ik heb die nog steeds in portefeuille omdat hier wel nog veel potentieel is, maar het is niet meer de no-brainer die het was eind 2018. Het succes van Galway Metals is vooral te wijten aan het vroege oppikken terwijl weinigen er naar omkeken, de vooruitgang monitoren, geduld en geluk.

Waar haal je je – enigszins betrouwbare – informatie (sites/nieuwsbrieven) vandaan om te bepalen of een bedrijf een ‘moonshot’ zoals Maarten dat noemt te te worden… 

Sowieso begin ik op de bedrijfswebsite, meer bepaald de bedrijfspresentatie. Op deze manier krijg je al een goed beeld wat je hier als belegger kan verwachten. Hou er wel rekening mee dat dit een marketing document is en je hier weinig tot nul negatieve zaken zal vinden. We moeten nog dieper graven.

Daarna kijk ik naar Marketscreener. Hier kan je zien wie welke positie heeft in het bedrijf, waar deze persoon nog werkt en hoeveel aandelen deze in bezit heeft van deze verschillende bedrijven. Je ziet ook de tien grootste aandeelhouders.

Ik bekijk ook vaak CEO.CA. Hier komt alle nieuws, insider transacties en SEDAR documenten terecht van bedrijven die op de Canadese beurs noteren. Bovendien is dit een openbaar forum en kom je zo weleens op een artikel of analysedocument waar je zelf niet bijgekomen zou hebben.

Daarnaast vind ik Twitter ook wel interessant, omdat je daar bepaalde beleggers kan volgen die zich ook bezig houden met analyse van aandelen. Twitter kan een bron zijn van goede ideeën. Wees echter bewust dat niet iedereen daar het beste voorheeft met de kleine belegger en mogelijk zijn eigen aandelen de hemel in prijst.

SEDAR is dan een database van allerhande documenten die een bedrijf moet publiceren. Zeer verouderde site, maar hier vind ik bijvoorbeeld wat de vergoeding is voor het management, hoeveel opties en warrants er nog openstaan en besprekingen van het management (MDMA).

Meestal adviseren kenners van de goudmijnsector om maar gewoon een ETF als GDX of GDXJ te kopen. Maar in de edelmetaalcompetitie die binnenkort van start gaat, zijn het net goudzoekers…. Als ze eenmaal goud zien (in een aandeel)…. Welke criteria hanteer je om te bepalen of je een bepaalde mijn op je watchlist zet.

Ik werk niet met echt met watchlists. Op CEO.CA abonneer ik mij wel op de kanalen van de aandelen die ik zelf in portefeuille heb, zodat ik up-to-date blijf. Daarnaast overloop ik dagelijks de nieuwsberichten in de mijnbouw sector, voornamelijk explorers en ontwikkelaars.

Zijn er specifiek deelgebieden waar je naar kijkt, bijvoorbeeld geografisch of betreft soort grondstof,. Of alleen exploratie bedrijven of alleen overname kandidaten? Of aandelen die dividend uitkeren……

We moeten bewust zijn dat we inspelen op een stijging van de edelmetaalprijzen. Meestal gaat zo’n stijging gepaard met stress in het financieel systeem, inflatie, geografische spanningen enz… Weinig positieve zaken.

Ik vind het hierdoor dus belangrijk om te spreiden in jurisdictie. Jurisdictioneel risico is volgens mij niet iets wat statisch is, zeker niet in een milieu waarin goud richting bijvoorbeeld $3.000 of $5.000 gaat. Voor mijn beleggingen hanteer ik dus vooral een spreiding o.b.v. jurisdictie. Canada wordt bijvoorbeeld momenteel aangezien als zeer veilig, maar ik ben niet zo zeker dat dit in de komende jaren zo zal blijven. Canada heeft namelijk nul goudreserves en ik heb persoonlijk ook nul vertrouwen in de integriteit van de gemiddelde politieker.

Ik ben vooral moonshot belegger en zal dus zelden producers kopen, tenzij deze echte no-brainers zijn. Zo kocht ik tijdens de maart paniek slechts 1 aandeel bij en dat was Fiore Gold aan C$0,30. Dit bedrijf hadden we in december 2019 toegevoegd aan C$0,47 omdat dit toen al zeer goedkoop was. Fiore ging hun productie en vooral hun cashflows fors uitbreiden in 2020 en dit bleek dan ook één van de steraandelen onder de producers te zijn dat jaar.

Mijn favorieten zijn dus exploratie aandelen of ontwikkelaars. De eerste groep is veel explosiever maar bij deze laatste groep heb je de gestage stijgers. Denk maar aan Minera Alamos dat we aankochten aan C$0,15 en nog steeds in portefeuille hebben.

Kijk je alleen naar de edelmetaalbedrijven of zijn er ook andere grondstoffen die jouw interesse hebben.

Enkel edelmetaalbedrijven, ik wil hier de vinger aan de pols houden omdat hier volgens mij de meeste upside ligt in de komende twee jaar. Er bestaat een gezegde: ‘Jack of all trades, master of none’ waar ik zelf wel achter sta.

We komen toe aan de laatste vragen: welk degelijk edelmetaalbedrijf zou je willen noemen als degelijke belegging? 

Wat ik aanzie als veiliger, zal voor een ander zeer speculatief zijn. Degelijk is voor mij sowieso met nog wat risico, maar met significantie upside. Als ik dan één moet kiezen denk ik vooral aan Adriatic Metals. Een ontwikkelaar in de Balkan, meer bepaald Bosnië en Servië. Dit is een bedrijf met een project van wereldklasse. Het risico is de jurisdictie en dat is ook de reden waarom dit aandeel nog zo goedkoop is o.b.v. de toekomstige cashflows.

Het bedrijf transitioneert momenteel van ontwikkelaar naar producer en ik vermoed dat deze korting gedicht zal worden in de komende maanden. Dit heb ik in portefeuille sinds A$0,65 en ik denk nog niet aan verkopen.

En welke bedrijf zou je willen noemen als het meest speculatieve bedrijf, maar wel kansrijk dus? 

Daarvoor zou ik gaan voor Sable Resources. Dit is een speculatieve zilver explorer met activa in Mexico en Argentinië. Het bedrijf heeft dit jaar meerdere boorprogramma’s, goede projecten waar veel ‘rook’ aanwezig, veel cash op de rekening, samenwerkingen met meerdere mijnbouwbedrijven én een succesvol management dat dan ook nog eens de belangen van de aandeelhouders deelt.

Wat wil je nog graag kwijt dat niet gevraagd is?

Wat ik hier allemaal bespreek is geen financieel advies. Er is nooit garantie op succes en ik raad iedereen ook aan om zelf z’n research te doen.

Dank je wel Jonas, dat je ons deel wilde maken van je overwegingen om kansrijke mijnbouwaandelen te screenen.

Moonshots is een project van Maarten Verheyen. Bij deze moonshots gaat het uitsluitend om mijnbouwaandelen. Beurs Magazine heeft een redactie die meerdere beleggingsonderwerpen behandeld, maar onder andere dus ook mijnbouwaandelen oa met Maarten, Jonas en Bart Peters.

Zo lees je in het februari-nummer van Beurs Magazine over:

 • De bear case voor bitcoin (door Maarten Verheyen)
 • De Big/Great Reset (door Willem Middelkoop)
 • Interview Cees Smit: zijn beleggers niet te euforisch aan het worden? (door Stefan Willems)
 • Is value investing dood? (door Bart de Schutter)
 • Wanneer verkoop ik mijn zilver? (door Maarten Verheyen)
 • Over speculeren, raketjes en gevallen engelen (door Stefan Willems)
 • Update over eerdere aanbevelingen

Doe jezelf Beurs Magazine cadeau

NB: Je kunt ook alle eerder uitgekomen nummers inzien, zoals het extra dikke januari nummer:

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

WilgeInterview Jonas de Roose