Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 22/02/2021

Tijdens de verkorte handelsweek van 4 dagen was het aan de stieren om de beren niet alleen weg te houden van de $27 maar er het liefst afstand van te nemen.

De intentie van de stieren was goed. Op dinsdag, toen de beurzen weer opengingen, werd de $27 verdedigd en vervolgd met een flinke stap omhoog. De $28 grens werd aangevallen en doorbroken.

Helaas kon het niveau niet worden vastgehouden en wisten de beren alle winst weer te laten verdampen waarna er zelfs iets lager dan de vrijdag ervoor werd afgesloten. Er ontstond zo een rode candle. De omzet tijdens dit gooi- en smijtwerk liep fors op tot ruim boven het gemiddelde.

Ook in de dagen daarna, op woensdag en donderdag, concentreerde het gevecht zich min of meer rond het $27 niveau. De beren probeerden steeds opnieuw de koers beneden de $27 te duwen en de stieren om boven de $27,50 te geraken. De $27 werd weliswaar intraday doorbroken maar het slot vond toch steeds er boven plaats.

Zoals we vaker zien zat het venijn ook de afgelopen week in de staart. De candle van afgelopen vrijdag is een wonderbaarlijke. Niet zo zeer voor wat betreft de bereikte winst of verlies maar vooral voor wat betreft de actie gedurende de dag. De opening vond plaats op $27.11 waarna deze richting de opening van de Amerikaanse beurzen langzaam beneden de $27 werd geduwd naar een stand van $26.11 ruim beneden de $27. Toen de VS open ging sprong de koers omhoog en werd de zilverprijs opgetild naar een stand van $27.71. Aan het eind van de handel resteerde tenslotte een slotkoers van $27.25, slechts iets hoger dan op donderdag maar wel weer boven de $27.

Gedurende de hele week slaagden de stieren er dus in om de $27 te verdedigen echter het nemen van afstand lijkt vooralsnog niet te lukken. Hopelijk zal dit de komende week op het programma komen te staan.

De actie in de € dag-grafiek verschilt qua candle-vorm niet van die in de $ grafiek, wat echter wel opvalt is dat de kleuren iets anders zijn. In de $ grafiek zagen we een rode candle op dinsdag, woensdag en donderdag terwijl de candles in de € grafiek op dinsdag en woensdag zwart van kleur zijn. De valutawinst van de $ ten opzichte van de € op deze dagen woog dus blijkbaar op tegen de daling in de zilverprijs.

Voor de rest wordt ook hier van de stieren verwacht dat ze volgende week hopelijk afstand kunnen nemen van de huidige zijwaartse beweging ronde €22.50

 

In het langere termijn plaatje werd er eind vorige week van uitgegaan dat er een voortzetting van de stijging zou komen met een aanval en doorbraak van de $28.

Op dinsdag klopte deze verwachting als een zwerende vinger, de $28 werd aangevallen en ook doorbroken met een hoogste stand van $28.08. Zoals we hierboven echter al zagen kon dit niveau niet worden vastgehouden en viel de zilverprijs weer terug richting de $27. De interessantste candle van afgelopen week is ook hier die van vrijdag.

De lower shadow van de candle raakt zowel de steunlijn als het 50 d. MA aan en is vanaf daar weer omhoog gesprongen om uiteindelijk duidelijk daarboven af te sluiten. Het opveren vanaf het steunniveau en het 50 d. MA kan positief beoordeeld worden. De stieren zijn bereid dit niveau met kracht te verdedigen en willen van geen wijken weten. Het slot bevindt zich vrijwel midden in de huidige range tussen steun en weerstand zodat de technische gesteldheid de doorslag zal kunnen geven voor aanstaande week.

 • De RSI staat nog steeds boven de 50 in positief trendgebied ook al beweegt deze nu zijwaarts
 • De Koopkracht beweegt nog steeds boven de verkoopkracht maar deze begint nu wel licht te dalen
 • De MACD bevindt zich nog altijd in positief trendgebied boven de 0 lijn maar is nu wel door de signaallijn gezakt, een eerste verkoopsignaaltje
 • De Geldinstroom is nipt door de 50 gezakt naar negatief trendgebied maar dit kan mogelijk nog snel worden gerepareerd
 • Het Sentiment/Momentum is verder weggezakt beneden de 50 in negatief trendgebied en vertoont nu een dalende trend

De indicatoren zijn wat verslechterd sinds vorige week maar een positief begin van de aanstaande week kan voor een snelle draai en verbetering zorgen. Volgt er geen positief begin dan kunnen de blauwe steunlijn en het 50 d. MA weer snel onder vuur komen te liggen.

Ook in de Bollinger Bandengrafiek zag het er zeker niet verkeerd uit voor de afgelopen week. De midden-band moest als steun fungeren voor een aanval op de bovenste band.

Deze midden-band kwam nauwelijks onder druk te liggen totdat de vrijdag aanbrak. De midden-band werd met kracht gebroken maar vervolgens ook met verve verdedigd door de stieren, de steun deed daarmee zijn werk. Nu de midden-band is getest en als steun is bevestigd moeten de stieren nu gebruik maken van de stijgende banden en richting de bovenste band gaan bewegen.

In de slotstandengrafiek is zeer weinig te zien van de intraday actie die we in de candle grafieken zagen op dinsdag en vrijdag. Hier zijn alleen de slotstanden van belang en daarin is afgelopen week zeer weinig beweging geweest.

In de grafiek is de actie van afgelopen week gereduceerd tot een klein zijwaarts kronkeltje met een nieuw bodempje op de $27. Voor aanstaande week is er weinig veranderd aan de verwachtingen. Ook nu zullen de stieren alsnog de schouders eronder moeten zetten. De korte zijwaartse beweging zou mogelijk gezien kunnen worden als een soort stilte voor de storm maar dan zullen de stieren er wel voor moeten zorgen dat die storm omhoog gericht kan worden.

Komende week zal dus spannend worden daar er nu wel een duidelijke beweging wordt verwacht.

In de weekgrafiek stonden de seinen na de kleine zwarte candle van vorige week nog steeds op groen en werd een voortzetting van de stijging verwacht. De rode candle die nu te zien is mag daarom duidelijk een teleurstellende ontwikkeling genoemd worden.

Het positieve randje aan de rode candle is de lange lower shadow die is ontstaan in combinatie met de zeer kleine body. Dit geeft aan dat de aanval van de beren is opgevangen en gecounterd al is het verlies niet helemaal goedgemaakt. Wordt er vervolgens gekeken naar de technische gesteldheid dan is ook hier te zien dat er nog steeds sprake is van een positieve situatie.

 • De RSI staat nog steeds ruim boven de 50 en is sinds vorige week slechts minimaal gezakt
 • De MACD blijft boven de signaallijn in positief trendgebied liggen, het koopsignaaltje van vorige week blijft van kracht
 • De Geldinstroom is wel iets gezakt door de rode candle maar blijft wel nog boven de 50

Ook voor komende week wordt er eerder een voortzetting van de stijging verwacht dan een daling.

 

Het beeld in de € weekgrafiek is niet anders dan in de $ grafiek zelfs de grootte van de minuscule daling is exact gelijk, namelijk 0,27% in beide grafieken. Ondanks dat we zagen dat er verschillen zaten in de kleur van candles in de dag-grafieken is de beweging in de weekgrafieken gelijk. Het ontstane valuta voordeeltje is daarmee dus op de andere dagen weggepoetst.

Voor de week-candle in deze grafiek geldt hetzelfde als in de $ grafiek, er zit ook hier een positief randje aan in de vorm van de lange lower shadow. De vooruitzichten voor de komende week zijn positief te noemen.

 • De RSI staat ruim boven de 50 in positief trendgebied
 • De MACD is de signaallijn positief gepasseerd en heeft daarmee en koopsignaal gegenereerd
 • Het Sentiment/Momentum heeft een topje gemaakt maar staat nog steeds boven de 50

 

In de $-€ grafiek heeft de koers vrijwel een pas op de plaats gemaakt, de daling die is ontstaan mag nauwelijks een naam hebben, deze bedraagt slechts 0,12 %.

De kleine lichtpuntjes in de indicatoren hebben ervoor kunnen zorgen dat de koers dicht bij huis bleef en niet veel verder kon wegzakken. Echter het zijn slechts lichtpuntjes niet meer dan dat, willen deze uitgroeien tot volwaardige lichten dan zullen de indicatoren moeten verbeteren tot in positief trendgebied. Vooralsnog blijven ze in negatief gebied hangen:

 • De RSI heeft een klein beetje meer afstand genomen van het weerstandslijntje
 • De MACD probeert nu door de weerstandslijn te breken
 • Het Sentiment/Momentum is verder geklommen en laat extreem negatief gebied wat verder achter zich

De lichtpuntjes zijn nog steeds aanwezig in de indicatoren en zijn iets feller gaan schijnen maar er is tevens nog een flinke weg af te leggen voordat er een serieuze verbetering te verwachten is.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

 

Roy MartensTechnische analyse Zilver