Columns & Artikelen

Fed heeft weinig manoeuvreerruimte

by Maarten Verheyen on 26/02/2021

Ik heb hier eerder al eens besproken dat de Federal Reserve niet voldoende geld print om het overheidstekort van de VS te financieren.

De VS kijkt dit jaar aan tegen een tekort van $3.500 miljard en normaal zou dat via de obligatiemarkt gefinancierd worden.

Gisteren bleek dat de vraag naar nieuwe obligaties behoorlijk hard tegenviel … waardoor de rente flink begon te stijgen!

De 10-jarige rente noteert nu op het hoogste niveau van het voorbije jaar:

 

Die rentestijging zorgt voor ongerustheid op Wall Street:

Het zegt natuurlijk wel iets over de kwetsbare toestand van het systeem als een rente van ocharme 1,5% al voor ongerustheid zorgt.

En zo zijn we terug bij mijn eerdere analyse waarbij ik onomwonden aangaf dat de Fed geen andere keuze heeft dan meer geld te printen om de Amerikaanse overheid te financieren.

“Maar als de rente blijft stijgen, moet ook hier de centrale bank vroeg of laat actie ondernemen om de verdere stijging af te remmen.

De Fed zal dan aan “Yield Curve Control” moeten gaan doen. Klinkt allemaal mooi, maar in de praktijk zal men gewoon geld printen om daarmee obligaties te kopen”

De obligatieveiling van gisteren viel al zwaar tegen, en de VS kan het zich echt niet permitteren dat straks de vraag niet meer opgevuld geraakt. Dat zou het vertrouwen in Amerikaans staatspapier compleet onderuit halen.

De Fed heeft met andere woorden niet al te veel manoeuvreerruimte meer en ik verwacht dat er relatief snel ingegrepen zal worden.

Voor mij het ultieme signaal om mijn laatste cash in de markt te duwen en mijn positie mijnaandelen opnieuw te verhogen tot mijn maximale allocatie.

NB Edelmetaal-info: deze column is een kopie van Maartens nieuwsbrief, uiteraard met toestemming overgenomen. Wil je direct de nieuwsbrief ontvangen? Dat kan ook: meld je hier aan.

Maarten Verheyen

Redactie Edelmetaal-Info: Maarten is oa redactuer bij Beurs Magazine. Zo lees je in het februari-nummer van Beurs Magazine over:

  • De bear case voor bitcoin (door Maarten Verheyen)
  • De Big/Great Reset (door Willem Middelkoop)
  • Interview Cees Smit: zijn beleggers niet te euforisch aan het worden? (door Stefan Willems)
  • Is value investing dood? (door Bart de Schutter)
  • Wanneer verkoop ik mijn zilver? (door Maarten Verheyen)
  • Over speculeren, raketjes en gevallen engelen (door Stefan Willems)
  • Update over eerdere aanbevelingen

Doe jezelf Beurs Magazine cadeau

NB: Je kunt ook alle eerder uitgekomen nummers inzien, zoals het extra dikke januari nummer:

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Maarten VerheyenFed heeft weinig manoeuvreerruimte