Columns & Artikelen

Overzicht februari 2021 edelmetalen vs indices

by Wilge on 28/02/2021

We zijn aanbeland bij de 28-ste, de laatste dag van februari en dus kijken we naar wat 2021 tot dusver heeft opgeleverd. En de treurige resultaten van de mijngoudaandelen is dan wat veel Goldbugs als eerste als doorn in het oog opvalt. Niet iedereen vindt dit treurig, om met Maarten Verheyen te spreken: het biedt juist koopkansen! Zie ook zijn laatste column.

De winnaars

Laten we eerst even kijken naar de winnaars. De media stond er vol mee: Bitcoin! EN hoewel er al weer een flinke slok af is, is ruim 50% natuurlijk niet verkeerd in 2 maanden. Maar degene die op $58.000 hebben gekocht krabben zich natuurlijk wel even achter de oren. Een andere winnaar en daar hoor je niemand over, althans niet in de media.. Hier op Edelmetaal-Info natuurlijk wel: ik heb het over Rhodium, één van de drie onbekende edelmetalen.

 

De andere 2 zijn Iridium en Ruthenium. Klik je op deze links naar Umicore, dan zie je dat ook deze 2 edelmetalen hard stijgen. Het is echter heel lastig investeren/beleggen in deze laatste 2. In rhodium ook wel, hoewel daar een ETF voor is en hier en daar kun je fysiek kopen. (zoek maar eens op Google naar fysiek Rhodium kopen) de prijs hier genoemd is een beetje een gemiddelde tussen de prijzen die je vind op internet.

De rhodiumprijs in kilo’s, grafiek van Umicore:

Nog 2 winnaars

Een derde winnaar is de REMX, een ETF met kritische en strategische (REE-)metalen, vaak tegenwoordig ook wel batterij-metalen genoemd. Ik volg die al jaren en kocht toen deze ETF net uit kwam…..Ik heb ze nog steeds en je ziet dus welk verlies ik heb geleden en dat dit nog lang niet goed is gemaakt (maar het begin is gemaakt!):

De vierde echte winnaar is platina. Ooit duurder dan goud en het lijkt er op dat platina hard op weg is pariteit te zoeken met de goudprijs, trouwens de goudprijs doet daar ook erg z’n best voor om flink te zakken.

De middenmoters

Dan hebben we een rijtje die het aardig doen, een paar procent winst in 2 maanden is natuurlijk keurig. Daaronder ook zilver, met alle tamtam die afgelopen maand is gemaakt verwacht je eigenlijk hoger. Maar zullen optimisten zeggen: vergeleken met goud doet zilver het dus heel goed. En zullen ze zeggen: het gaat goed komen! Mensen die niet zo in die squeeze geloven wijzen meer op het feit dat je dus beter in platina of rhodium had kunnen investeren. Oke: het is natuurlijk nu een moment-opname en we gaan zien wat de toekomst brengt!

De verliezers

Het is oorverdovend rood bij de mijnbouwaandelen. Zoals ik al vaker schrijf: de hefboomwerking van de mijnbouwaandelen lijkt harder o te gaan als de goudprijs zakt, dan als de goudprijs stijgt. Want dan hadden de goudmijnaandelen al veeeeel hoger moeten staan. Op zoek dus nu naar koopjes, of nog verder wachten naar een lagere bodem in de goudprijs. Bijkopen kan, maar cash achter de hand houden voor nog lagere regionen is altijd verstandig…. Op de bodem kopen is razend moeilijk en meestal toeval.

Enquête

Tot slot nog even kijken naar de verwachtingen die de enquête invullers hebben opgetekend voor 2021.

Wat goud aan het einde van 2021 zal kosten?

De grootste groep (57%) denkt aan een prijs van tussen de 2000 en 2500 euro, daar is het dus nog wachten op. De groep 7% heeft nu gelijk: een prijs tussen de 1700 en 2000. Maar het jaar is nog lang!

Zilver gaat goud outperformen?

Op dit moment dus wel, zilver in het groen, goud in het rood. Daar kan een vermeende silversqueeze dus wel aan mee gaan helpen.

Gaat Bitcoin goud vervangen?

Wel, de discussie hier om kom je nog steeds overal tegen. En zal vermoedelijk ook nog een tijdje duren, zeker als beiden overeind blijven.

tot volgend maandoverzicht,

Wilbert Geers – Webmaster Edelmetaal-Info

Dit artikel mag worden overgenomen mits er een bronvermeldende link naar Edelmetaal-Info.nl bij staat.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

WilgeOverzicht februari 2021 edelmetalen vs indices