Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 1 maart 2021

Na vorige week vrijdag was de hoop gevestigd op een doortastend optreden van de stieren waarmee ze een week aan de dag konden leggen waarin duidelijk afstand genomen kon worden van de $27.

De week begon inderdaad voortvarend, de stieren wisten voort te borduren op de positieve flow van de vrijdag. Vanaf de opening werd getracht hogere niveaus te bereiken en dat resulteerde zelfs in een slot boven de $28. De stieren toonden daarmee direct hun intenties voor de week.

De goede moed die de stieren hadden opgedaan werd ook op dinsdag aan het werk gezet, de zilverprijs opende hoger en wist op te stomen tot aan de $28.42. Net toen alles hosanna leek te gaan kwamen de beren op het toneel, zij gooiden hun gewicht in de strijd en de tegenaanval werd gestart. De zilverkoers werd teruggedrongen tot beneden de $28 maar kon wel nog steeds ruim boven de $27 gehouden worden.

Na deze tegenaanval was het op woensdag weer de beurt aan de stieren. Zij zorgden voor een zwarte candle die weliswaar een stuk kleiner is dan zijn voorgangers maar waarmee de koers opnieuw boven de $27 werd gehouden. Dat de strijd nog niet gestreden was bleek vervolgens op donderdag, de beren wensten niet op te geven. Na een nieuwe stand ruim boven de $28 grens werd opnieuw een aanval ingeleid die de koers aan het eind van de handel weer terugdrong tot beneden de $28. Het was een week van stuivertje wisselen geworden waarin om beurten succes werd geboekt. Duidelijk werd dat de beren de $28 grens niet wilden opgeven, deze werd ferm verdedigd.

Dat het de beren menens was bleek op vrijdag. Ook deze week zat het venijn in de staart van de week alleen was het venijn deze keer neerwaarts gericht. De vrijdag werd door de beren getransformeerd tot gehaktdag. Vanaf de opening werd de zilverprijs onder druk gehouden en viel deze steeds verder terug. Niet alleen de $27 grens moest er aan geloven ook het 50 d. MA werd doorbroken met een laagste koers van $26.16. Het slot kwam uiteindelijk tot stand op $26.44 nipt beneden het 50 d. MA.

De dieprode vrijdag gooit wat roet in het eten van de stieren, zij zijn weer terug bij af.

Net als in de $ grafiek zien we ook in de € grafiek dat na een weekje om de beurt pieken de beren uiteindelijk aan het langste eind trekken. Net als in de $ grafiek werd op vrijdag een mokerslag uitgedeeld en ook het 50 d. MA doorbroken.

Het enige verschil is dat in de € grafiek het 50 d. MA wel gehouden kon worden op slotbasis.

 

In de langere termijn grafiek werd vorige week geëindigd met de opmerking:

“De indicatoren zijn wat verslechterd sinds vorige week maar een positief begin van de aanstaande week kan voor een snelle draai en verbetering zorgen. Volgt er geen positief begin dan kunnen de blauwe steunlijn en het 50 d. MA weer snel onder vuur komen te liggen”.

Het begin van de week was inderdaad positief en de verbetering in de indicatoren werd op maandag gerealiseerd. Het slot op maandag boven de weerstandslijn rond $28 had een degelijke opvolging moeten krijgen op dinsdag. Die kwam er duidelijk niet, de beren zetten de hakken in het zand en het gevecht om de $28 weerstand barstte los. De stieren slaagden er niet in om de weerstand te nemen wat uiteindelijk resulteerde in een forse aderlating die de zilverprijs terug wierp tot bij de steunlijn.

De stieren zullen nu hun uiterste best moeten doen om de steunlijn te kunnen houden. Zij zullen ongetwijfeld direct op maandag weer worden uitgedaagd door de beren. De indicatoren geven, dankzij de forse candle van vrijdag, op dit moment een voordeelpositie aan de beren:

 • De RSI is voor het eerst sinds weken weer beneden de 50 terecht gekomen in negatief trendgebied
 • De Verkoopkracht is boven de Koopkracht gekruist, een verkoopsignaal
 • De MACD beweegt nu langzaam richting de lijn al bevindt deze zich wel nog in positief trendgebied
 • De Geldinstroom is na een korte opleving gedurende de week opnieuw beneden de 50 gedoken naar negatief gebied
 • Het Sentiment/Momentum heeft de opleving tot boven de 50 afgebroken en heeft een top gemaakt. De daling richting de 50 is weer ingezet.

De stieren gaan vanuit technisch perspectief een zware week tegemoet. Zij zullen het tij snel moeten keren om een daling richting de onderkant van de steunzone te voorkomen.

 

In de Bollinger Bandengrafiek zagen de vooruitzichten voor afgelopen week er niet verkeerd uit. De midden-band werd als steun getest en had het gehouden. De ogen zouden daarom naar boven gericht kunnen worden.

Het is daarom teleurstellend te moeten constateren dat de stieren er niet in slaagden om de bovenste band te bereiken. Hoewel de koers boven de midden-band wist te blijven liep de fut er een beetje uit hetgeen te zien was aan de afzwakkende bovenste band. Inmiddels bewegen de banden weer naar elkaar toe, ze versmallen. Een voorbode voor een op handen zijnde grotere beweging?

In de slotstandengrafiek zagen we vorige week een klein zijwaarts kronkeltje omdat de koers op slotbasis nauwelijks van zijn plaats kwam. Voor afgelopen week werd een duidelijke beweging verwacht, de spannende vraag was alleen welke kant op.

De grafiek laat zien dat die beweging er inderdaad kwam. Vanuit het kronkeltje veerde de koers op tot in de weerstandszone maar wist deze niet te doorbreken. De bovenste lijn hield de doorbraak tegen waarna de koers hard omlaag viel. De steunzone ligt nu binnen handbereik zodat het er naar uit ziet dat deze zeer waarschijnlijk zal gaan worden getest aanstaande week.

De steunzone zal moeten houden om de stieren in de strijd te kunnen houden.

In de weekgrafiek werd, op basis van de technische gesteldheid, voor afgelopen week een voortzetting van de stijging verwacht.

Die stijging kwam er in eerste instantie inderdaad maar op de laatste dag van de week sloeg de stemming fors om en werd er uiteindelijk alsnog een rode candle geproduceerd. Deze rode candle blijft boven de $26 waar we wat topjes zien van vorige candles van de afgelopen maand en de 2de helft van vorig jaar. Die $26 is daarmee een niveau om in de gaten te houden, hier zou steun moeten kunnen ontstaan. De belangrijkste steun vinden we echter op het 34 w. MA dat zich thans rond het $25.11 niveau.

De indicatoren bevinden zich nog steeds in positief gebied, dus de tendens blijft vooralsnog positief:

 • De RSI Is wat teruggevallen sinds vorige week maar staat nog ruim boven de 50
 • De MACD is door de signaallijn gezakt, een verkoopsignaaltje, maar staat nog ruim in positief gebied
 • De Geldinstroom beweegt nu richting de 50 waar deze steun zal moeten vinden

 

Net als in de $ grafiek waren de verwachtingen voor de € weekgrafiek eveneens anders dan wat er nu is te zien, een rode candle in plaats van een zwarte.

De strijd lijkt zich hier te concentreren rond de € 22 die als steun zou moeten gaan fungeren net als het $26 niveau in de $ weekgrafiek. De beide MA (17 en 34 w.) zijn beiden nog steeds stijgend zodat de trend duidelijk omhoog gericht blijft.

Ook de hier blijven de indicatoren in positief trendgebied opereren zodat de onderliggende toon eveneens positief van aard blijft.

 

In de $-€ grafiek heeft een wisseling plaatsgevonden. Tot nu toe werd de $ met de € index vergeleken omdat de € daarin de grootste factor was maar vanaf nu zal $ vergeleken worden met de € zelf en niet met de index. Hierdoor ontstaat er een duidelijker beeld van de valuta verhouding.

De grafiek verschilt niet zoveel van de grafiek die normaal wordt gebruikt alleen de waardes zijn wat anders. De actuele koersverhouding van de $ ten opzichte van de euro was vrijdag 0.828.

De grafiek laat zien dat de $ moeite heeft om door de 0.83 grens te breken, deze weerstand is taai en wil zich niet gewonnen geven. Tijdens de afgelopen week werd de $ zelfs aanzienlijk teruggeworpen om tegen het einde te herstellen en nipt beneden de weerstand af te sluiten.

Aanstaande week krijgen de stieren een nieuwe kans om de weerstand onder vuur te nemen. Hoewel de indicatoren zich nog in negatief gebied bevinden lijkt zich een positieve week aan te kondigen die kan leiden tot een doorbraak van de 0.83

 • De RSI nadert nu voor de 2-de keer het weerstandlijntje en een doorbraak daarvan kan de koers een zetje in de rug geven
 • De MACD is boven het lijntje en dus het vorige topje gebroken en genereert daarmee een koopsignaaltje (in negatief trendgebied)
 • Het Sentiment/Momentum staat op het punt om de dalende trendlijn te gaan breken en een koopsignaaltje af te geven. Daarna komt de aanval op het 50 niveau op het programma

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Roy MartensTechnische analyse Zilver