Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 8 maart 2021

De stieren konden zich opmaken voor een zware week na de lange rode candle van vorige week vrijdag. Die candle priemde door het 50 d. MA en het slot was er nipt beneden zodat de strijd op maandag in alle hevigheid kon worden voortgezet. De stieren hadden het hele weekend om een strijdplan te bedenken zodat de candle van maandag toch tegenviel. Het begin was aarzelend maar wel boven het MA waarna de stieren de zilverprijs optilden tot ruim boven de $27.

Net op het moment dat alles onder controle leek kwam de aanval van de beren en werd de koers teruggeduwd richting het 50 d. MA. Het slot kon weliswaar nog boven het MA tot stand worden gebracht maar praktisch alle winst werd ingeleverd.

Dat het 50 d. MA als een zeer belangrijk niveau wordt gezien bleek wel op dinsdag. De opening vond iets lager plaats dan het slot van maandag waarna er een zeer levendige dag ontstond. Zoals de candle laat zien dook de koers niet alleen ruim beneden het 50 d. MA maar ook beneden de $26 naar de laagste koers van dit jaar. Vanaf dat niveau waren de stieren weer aan zet zodat uiteindelijk toch weer boven het 50 d. MA en zelfs dichtbij de $27 grens kon worden afgesloten.

Deze ontwikkeling schiep ongetwijfeld wat vertrouwen in het verdere verloop van de week maar dat vertrouwen werd op woensdag snel de kop in gedrukt. Na de opening kwam de zilverprijs onder druk te liggen en die druk kon niet worden weerstaan. Hoewel er opnieuw beneden het $26 niveau werd gekeken konden de stieren de koers toch ruim er boven laten afsluiten al kon het 50 d. MA niet meer worden gehouden. Dit slot beneden het MA ontmoedigde de stieren, het 50 d. MA werd opgegeven en de beren leken op donderdag vrij-spel te hebben. De zilverprijs dook snel beneden de $26 en wist zelfs bijna de $25 te bereiken, het slot werd afgetikt beneden de $25.50.

Het was duidelijk dat het 50 d. MA nu gebroken was waardoor de beren er nog een schepje bovenop konden doen. Op vrijdag werd de zilverprijs zelfs beneden de $25 geduwd maar dat vonden de stieren gelukkig wat al te gortig. Ze konden een tegenoffensief starten om de koers boven de $25 te houden en uiteindelijk te kunnen afsluiten op $25,29.

Voor aanstaande week ziet het er niet al te rooskleurig uit, een test van het 200 d. MA lijkt haalbaar.

Wat in de $ grafiek te zien is zien we ook terug in de € grafiek. De beren hebben het voorlopig voor het zeggen en bepalen grotendeels wat er gebeurt. Ook hier zou een test van het 200 d. MA aanstaande week mogelijkheid kunnen worden.

In de langere termijngrafiek van vorige week werd al aangehaald dat de stieren een zware week tegemoet zouden gaan. Het tij moest snel gekeerd worden om een daling richting de onderkant van de steunzone ($25) te voorkomen.

Eén blik op de grafiek laat zien dat de stieren na een voorzichtige poging duidelijk niet in hun opzet zijn geslaagd. Na 2 zwarte candles, die de koers dichtbij huis liet blijven, volgden er 3 rode candles die de zilverprijs zelfs even beneden de onderste steunlijn deed belanden.

Deze lijn rond de $25 is belangrijk aangezien daar veel bodems zijn terug te vinden van januari dit jaar en diverse toppen van vorig jaar. Deze steunlijn heeft zich in januari al bewezen maar zal dat nu dus opnieuw moeten gaan doen. Het verschil met januari is dat toen het 50 d. MA voor extra steun kon zorgen door de koers er boven te houden, nu bevindt de koers zich er echter duidelijk beneden.

De kansen op een doorbraak van de steunlijn en dus de $25 grens zijn redelijk hoog temeer daar er vanuit de indicatoren geen steun hoeft te worden verwacht.

 • De RSI duikt nu duidelijk vanaf het 50 niveau naar beneden, dieper in negatief trendgebied
 • De Verkoopkracht die vorige week boven de koopkracht brak heeft de weg naar boven ingeslagen
 • De MACD is nu voor het eerst sinds december vorig jaar duidelijk beneden de 0 lijn gedoken
 • De Geldinstroom is vanaf het 50 niveau steeds verder omlaag gevallen en kan op weg gaan naar de 20 waar extreem negatief gebied begint
 • Het Sentiment/Momentum is na de doorbraak van de 50 verder omlaag gevallen en heeft nu extreem negatief gebied bereikt beneden de 20

Zoals het er nu voorstaat lijkt een daling naar het 200 d. MA rond de $24 en daarna zelfs de volgende steunlijn iets boven de $23 het meest voor de hand te liggen.

In de Bollinger Bandengrafiek werd vorige week al gewezen op de versmallende banden, vaker een voorbode voor een wat heftigere beweging.

Na de rode candle van vorige week vrijdag probeerden de stieren de midden-band weer te bereiken en te doorbreken maar dat werd door de beren vakkundig verijdeld. In plaats van een doorbraak naar boven ketste de koers af op de midden-band en werd vervolgens de onderste band omgetoverd tot een glijbaan die de koers lager begeleidde. De candle van afgelopen vrijdag bevindt zich nu zelfs volledig buiten de banden, iets wat nooit lang duurt. Of de band zal snel bijsluiten of de stieren krijgen een kans voor een klein herstel of consolidatie.

 

Ook in de slotstandengrafiek naderde de koers een zeer belangrijk niveau de blauwe steunzone. Deze steunzone zou moeten houden om de stieren in de strijd te kunnen houden. De steunzone hield het echter niet, de koers zakte er doorheen. De zilverkoers is nu aangekomen op de volgende steunlijn die wordt gevormd door de topjes uit oktober vorig jaar en een bodempje van januari dit jaar.

De kans dat de steunlijn het gaat houden lijkt klein zodat we gaan kijken naar het gebied tussen de $25 en $24. Daar zien we wat topjes en bodems zodat dit een stroperig gebied is om te doorbreken. De kans is aanwezig dat er tussen die beide niveaus een bodem kan/zal worden gevormd.

In de weekgrafiek werd vorige week geconstateerd dat de indicatoren nog steeds positief stonden zodat de trend voor afgelopen week nog altijd positief was. Daarnaast werd aangegeven dat de belangrijkste steun te vinden was op de $25.11, het 34 w. MA.

De laagste koers van de week kwam tot stand op $24.84 ruim beneden het 34 w. MA echter het slot werd er toch boven gerealiseerd. Het 34 w. MA is met succes door de stieren verdedigd maar het zal afwachten worden hoe deze strijd aanstaande week ontwikkeld.

 • De RSI is duidelijk op weg naar de 50 en zal hier steun moeten vinden om de stieren te kunnen ondersteunen in het verdedigen van het 34 w. MA
 • De MACD heeft de daling voortgezet al bevindt deze zich thans wel nog steeds ruim boven de 0 lijn in positief trendgebied
 • De geldinstroom is er niet in geslaagd boven de 50 te blijven en bevindt zich nu in negatief trendgebied

Het 34 w. MA is zeer belangrijk voor de voortzetting van de uptrend in zilver en zal daarom met hand en tand verdedigd moeten worden door de stieren.

 

Uiteraard ziet de € weekgrafiek er op het eerste oog niet veel beter uit dan de $ grafiek.

Kijken we echter iets beter naar de grafiek dan zien we dat de daling in de € weekgrafiek afwijkt, deze is een stukje kleiner namelijk maar 3,06 % in plaats van 4,36 %. Deze kleinere daling heeft ervoor gezorgd dat de koers ook in de € weekgrafiek bij het 34 w. MA blijft en er niet beneden duikt.

Ook hier zal komende week een zeer spannende worden, weten de stieren de koers boven het 34 w. MA te houden of zal er voor het eerst sinds medio vorig jaar een slot beneden het MA komen?

 

In de $-€ grafiek zagen we vorige week dat de koers veel moeite had om door de 0.83 grens te kunnen breken. De beren wisten die grens tot nu toe zeer goed te verdedigen maar daar kwam afgelopen week verandering in. Zoals vorige al in de vorige update aangegeven leek zich een positieve week te gaan aankondigen.

De stieren trokken ‘in full force’ ten strijde en wisten eindelijk de weerstandslijn op 0.83 te breken. Niet alleen deze lijn maar ook de daarop volgende weerstandslijn werd onder vuur genomen en direct bij de eerste poging doorbroken. Nu kan de 0.84 voor wat weerstand zorgen zodat het de vraag is of de stieren het huidige niveau de komende week kunnen handhaven.

De Indicatoren zijn verder verbeterd en ondersteunen een verdere stijging van de koers:

 • De RSI Is nu voor het eerst sinds mei vorig jaar boven de 50 geklommen
 • De MACD is nu duidelijk boven de vorige top gebroken en gaat op weg naar de 0 lijn
 • Het Sentiment/Momentum breekt niet alleen door de dalende lijn maar tevens boven de 50 zodat deze nu weer terug is in positief trendgebied.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Roy MartensTechnische analyse Zilver