Columns & Artikelen

Risicovrije rente wordt gegarandeerd verlies

by Maarten Verheyen on 19/03/2021

Een jaar geleden ging de wereld in lockdown en voor beleggers in aandelen was het bang toekijken hoe de koersen van een ravijn leken te vallen.

De meeste beursindexen verloren op enkele weken tijd een kleine 40% van hun waarde en het voortbestaan van complete sectoren leek in gevaar.

Heel wat beleggers kozen op dat moment voor zekerheid.

Ze verkochten hun aandelen tegen bodemprijzen en kozen voor ‘veilige’ overheidsobligaties.

Dit soort obligaties betaalden amper rente, maar op z’n minst zou je geld veilig zitten.

Toch?

Wel, niet meteen.

Onderstaande grafiek geeft je de koers prestatie van de leidinggevende ETF in langlopende overheidsleningen.

 

Je bent hier inmiddels 22% van je centen kwijt.

Tot zover de veilige obligaties waar je vermogensbeheerder de mond over vol had.

Ik kan me voorstellen dat obligatiehouders wat ongemakkelijk op hun stoel zitten nu ze zien hoe obligaties net zo hard in waarde kunnen dalen.

Vermogensbeheerders hebben heel wat uit te leggen.

Ze investeren vrij traditioneel 60% in aandelen, en 40% in obligaties. Het idee is dat de obligatiecomponent voor stabiliteit zorgt. Als de aandelenmarkten dalen, stijgen de obligaties. Zo werkte dat decennialang.

Maar de voorbije weken gaat die vlieger niet meer op. Op dagen dat de beurs daalt, dalen ook de obligaties. Dat is nieuw.

En dan zwijg ik nog over de ongemakkelijke waarheid dat de inflatie straks hoger ligt dan de gemiddelde rente. In plaats van een risicovrije rente moet je het dan doen met een gegarandeerd koopkrachtverlies.

Het feestje op de obligatiemarkten lijkt nu definitief over en wie de psychologie van beleggers een beetje kent, weet dat dalende koersen niet zo heel lang getolereerd worden.

Als de obligaties in prijs dalen, zullen beleggers vroeg of de laat de centen terugtrekken en naar alternatieven zoeken.

En ik ken op dit moment maar één markt die én goedkoop is, én beleggers bescherming biedt tegen inflatie én voldoende liquide is om deze massale vraag op te vangen: de goudmarkt.

Koop hier je goud

Koop hier je zilver

Maarten Verheyen

Redactie Edelmetaal-Info: Maarten is oa redacteur bij Beurs Magazine. De abonnees hebben het maart nummer ontvangen, maar alle abonnees kunnen ook de vorige edities inzien. En aangezien het ook gaat om lagere termijn beleggingen is dat natuurlijk heel prettig. Zo lees je in het februari-nummer van Beurs Magazine over:

  • De bear case voor bitcoin (door Maarten Verheyen)
  • De Big/Great Reset (door Willem Middelkoop)
  • Interview Cees Smit: zijn beleggers niet te euforisch aan het worden? (door Stefan Willems)
  • Is value investing dood? (door Bart de Schutter)
  • Wanneer verkoop ik mijn zilver? (door Maarten Verheyen)
  • Over speculeren, raketjes en gevallen engelen (door Stefan Willems)
  • Update over eerdere aanbevelingen

Doe jezelf Beurs Magazine cadeau

NB: Je kunt ook alle eerder uitgekomen nummers inzien, zoals het extra dikke januari nummer:

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Maarten VerheyenRisicovrije rente wordt gegarandeerd verlies