Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 29 maart 2021

Na het slot van vorige week vrijdag was de verwachting dat afgelopen maandag de strijd om het 50 d. MA zou kunnen worden hervat. Het slot van vrijdag was slechts nipt lager dan het MA zodat de stieren in een uitstekende positie zaten om de aanval in te zetten.

Zoals de candle echter laat zien kregen de stieren de kans niet om een aanval te starten. Direct na de opening namen de beren het heft in handen en dook de zilverprijs weer omlaag. Het laagste punt van de candle kwam zelfs even beneden de $25.50 terecht zodat er gesproken mag worden van een fikse tik die door de beren werd uitgedeeld.

Die tik dreunde op dinsdag nog behoorlijk na. De stieren probeerden bij de opening halfslachtig even omhoog te kijken maar dat lieten de beren niet toe. Na die mini ‘opleving’ grepen zij de zilverprijs opnieuw bij de strot en dirigeerden zilver omlaag richting de $25 om daar slechts licht boven af te sluiten. In 2 dagen tijd werd zo de gehele winst die de afgelopen 2 weken was opgebouwd teniet gedaan en was de koers dus weer terug bij af.

In de 3 dagen daarna ontspon zich een gevecht om het behouden van het $25 niveau. De woensdag bleek achteraf een soort van rustdag of ‘wapenstilstand-dag’ te worden met een licht voordeel voor de stieren. De $25 grens werd behouden maar veel afstand daarvan nemen lukte niet. De donderdag werd de interessantste dag van vorige week. De opening was nog boven de $25 maar daarna werd snel lager gekeken. De laagste koers van de dag kwam uit op $24,43 een niveau dat zelfs beneden het 200 d. MA lag dat daarmee sinds lange tijd weer eens onderdruk kwam te liggen. Toen de koers beneden het 200 d. MA dook werden de stieren eindelijk wakker en wisten ze de zilverkoers weer terug te brengen tot nipt boven de $25.

Na deze rollercoaster rit volgde een vrij rustige vrijdag waarbij de partijen even van de actie moesten bijkomen. Net als op de woensdag hadden de stieren een klein voordeel zodat er een zwarte candle ontstond.

Aanstaande maandag wordt spannend. Weten de stieren de $25 grens te behouden of volgt er een nieuwe aanval van de beren om te proberen de zilverkoers beneden het 200 d.MA te duwen?

Net als vorige week ziet de € dag-grafiek er iets beter uit dan de $ grafiek. De lange lower shadow van de donderdag candle heeft hier het 200 d. MA net niet weten te doorboren.

De Zilverprijs in € is boven het 200 d. MA gebleven zodat hier nog geen serieus waarschuwingsschot is afgevuurd.

 

De langere termijn grafiek van vorige week zag er eigenlijk niet al te verkeerd uit, de verwachtingen warend dan ook licht positief en ontlokte de volgende opmerking:

“Als zij aan het begin van de week positieve stappen weten te zetten kan er een mooie boost omhoog ontstaan die de zilverprijs richting de $28 weerstand kan pushen “

In plaats van positieve stappen aan het begin van de week kregen we echter 2 zwaar negatieve stappen voor de kiezen. Deze 2 rode dagen brachten de koers terug naar de steunlijn rond de $25, waar ook de bodem van 4 weken geleden te vinden is. De test van het 200. d. MA zorgt ervoor dat aanstaande week een spannende zal worden. Indien de beren de zilverkoers beneden dat MA weten te drukken ontstaat er een fiks verkoopsignaal voor langere termijn beleggers en kan de neerwaartse druk dus aanzienlijk toenemen.

De mooie posities in de technische gesteldheid zijn inmiddels weer omgeslagen in een voordelige positie voor de beren:

 • De RSI heeft het 50 niveau verlaten en koerst nu duidelijk lager in negatief trendgebied
 • De Verkoopkracht die vorige week nog beneden de Koopkracht leek te gaan vallen heeft nu weer afstand genomen van die koopkracht
 • De MACD is wat verder weggezakt in negatief trendgebied beneden de 0 lijn
 • De Geldinstroom is de enige die zich heeft zich wel weten te handhaven en ligt nu dicht tegen het 50 niveau aan
 • Het Sentiment/Momentum dat vorige week nog een koopsignaal gaf is weer beneden de 50 gedoken en bevindt zich nog maar net boven extreem negatief gebied

Objectief gekeken vanuit de technische gesteldheid lijkt een nieuwe aanval op het 200 d. MA meer voor de hand te liggen dan een stijging richting de weerstandslijn op $26 en het 50 d. MA. De stieren gaan vermoedelijk een zware week tegemoet.

In de Bollinger Bandengrafiek leek een doorbraak van de midden-band tot de mogelijkheden te behoren zodat een stijging naar de bovenste band zou kunnen plaatsvinden. Die verwachting werd echter direct op maandag de grond in geboord.

In plaats van de bovenste band werd in 2 stappen de onderste band bereikt en niet alleen dat, deze werd zelfs intra-day doorbroken. Het lichtpuntje aan het eind van de tunnel zou kunnen zijn dat de stieren erin slaagden om de koers boven de onderste band te houden. Dit flauwe lichtpuntje zou dan vanaf maandag moeten leiden tot een feller licht dat de stieren moet terugbrengen tot aan de midden-band.

Ook in de slotstandengrafiek werd voorzichtig naar boven gekeken waarbij het doorbreken van de weerstandszone van groot belang was zodat de koers richting de $28 zou kunnen opklimmen.

De gehoopte doorbraak kwam er duidelijk niet, in plaats daarvan kwam er een daling tot beneden de eerste steunlijn die nu weer gebroken is. De steunlijn ligt iets boven de $25 zodat de $25 hier slechts van psychologisch belang is omdat het een ‘rond’ getal is. Een daling richting de volgende steunlijn lijkt nu het meest logisch te zijn waarbij het $24 niveau als rond getal eveneens van belang kan zijn. Ook hier lijken de kaarten voorlopig in het voordeel van de beren te zijn geschud.

In de weekgrafiek werd vanuit technisch oogpunt na de 2 zwarte candles een nieuwe zwarte candle verwacht maar dat kwam er duidelijk niet van. In de grafiek zien we een behoorlijke rode candle die de 2 voorgaande zwarte candles wegpoetst. Wat veel storender is in de grafiek is het feit dat de rode candle voor het eerst sinds mei vorig jaar een stand teweeg brengt beneden het 34 w. MA en daarmee een fors verkoopsignaal afgeeft.

De rode candle zorgt er tevens voor dat de technische gesteldheid weer wat is verslechterd:

 • De RSI is eer teruggevallen richting het 50 niveau, deze staat er nog wel iets boven maar een doorbraak komt nu wel steeds dichterbij
 • De MACD is nu weer duidelijker naar beneden gedraaid en kan nu verder richting de 0 lijn zakken
 • De Geldinstroom heeft de stijging boven de 50 afgebroken en is nu zijwaarts gedraaid

De signalen zijn nog niet echt negatief maar de druk wordt wel weer groter, de stieren zullen snel wat moeten gaan ondernemen om een verbetering te bewerkstelligen.

De € weekgrafiek zag er vorige week wat beter uit dan zijn tegenhanger in $ omdat er wat meer afstand was genomen van het 34 w. MA. Ook deze week kunnen we constateren dat de weging in de € grafiek wat positiever is. De daling in deze grafiek bedraagt 3,71 % waar die in de $ grafiek 4,59% is. Dit heeft ervoor gezorgd dat de koers hier maar nipt beneden het 34 w. MA is gezakt zodat een herstelpoging een kleinere weg hoeft af te leggen. Of dat herstel tot boven het 34 w. MA er komt is natuurlijk de grote vraag.

De technische gesteldheid staat er nu nog vrij neutraal bij maar er is maar weinig nodig om wat verkoopsignalen te laten afgaan.

In de $-€ grafiek zagen we vorige week een mooie positieve ontwikkeling ontstaan, er werd weer een slot gerealiseerd boven de weerstandslijn dicht tegen het .84 niveau. Deze ontwikkeling opende de deur voor een verdere stijging die we inderdaad zagen verschijnen in de grafiek.

Dit vervolg op de zwarte candle van vorige week opent perspectief waarbij het 50 w. MA en de volgende weerstandslijn op 0.86 het doelwit kunnen worden. De stap omhoog naar de .85 is een duidelijk signaal dat er waarschijnlijk nog meer in het vat zit. Deze veronderstelling wordt ook gedragen door de technische gesteldheid:

 • De RSI heeft duidelijk afstand genomen van het 50 niveau en de ingezette stijging heeft nog voldoende ruimte over
 • De MACD heeft de gestage stijging naar de 0 lijn voortgezet en de afstand tot de rode signaal lijn wordt daarbij steeds groter
 • Het Sentiment/Momentum handhaaft zich in extreem positief gebied boven de 80.

 

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Roy MartensTechnische analyse Zilver