Columns & Artikelen

Overzicht na 1 kwartaal 2021

by Wilge on 31 maart 2021

De Nederlandse Media zijn sowieso meestal vrij stil als het gaat om de edelmetalen. Alleen als het ineens heel hard stijgt krijgen we een berichtje. Eigenlijk geldt dat ook voor de Nederlandstalige mainstream beleggingsmedia. Maar zelfs de paar websites die zo af en toe rapporteren over goud hoor je nu weinig.

De Engelstalige goldbugs sites schreven dat goud op een bodem was aangekomen, DE bodem zelfs, klaar voor de next leg up. Dan denk ik: ik heb dit vaker gehoord de afgelopen 20 jaar. Dan zal het nog wel weer verder zakken. En inderdaad ‘DE Bodem’ van rond de 1700-1720 dollar hield niet en we zijn nu onder de 1700 dollar gezakt. Ook van de vermeende silversqueeze is weinig over. Hoewel de echte believers in zo’n squeeze reppen dat het eigenlijk nog moet beginnen. Ben ik pessimistisch? NB: update: Maarten Verheyen heeft alvast een antwoord geschreven. We gaan het zien.

Dit is in ieder geval het overzicht na een kwartaal en dat spreekt boekdelen:

De edelmetalen en mijnen

Rhodium is de uitblinker, maar ook platina en palladium staan mooi in het groen, voor beleggers fijn, maar voor de industrie die de metalen nodig heeft natuurlijk niet. De zilverprijs en goudprijs bungelen samen met de mijnen onder aan dit rijtje. Voor de een een reden om het ook maar te verkopen, voor een ander juist een reden om te kopen. Je moet immers (bij-)kopen als niemand het meer wil hebben.

Niet opgenomen in dit overzicht is de prijs van 2 andere edelmetalen Iridium en Ruthenium. Die gaan net als Rhodium ook door het dak. Zat Iridium op 2600 $/Oz aan het begin van dit kwartaal, nu betaal je er 6000 $/Oz voor! En voor ruthenium is dat 270 $/Oz naar 385 $/Oz. Dat zijn mooie stijgingen voor een belegger, niet voor de ‘verbruiker’. Alleen is het lastig er in te beleggen.

Bitcoin

Die staat bijna weer op een all time high en wint (voorlopig?) op populariteit tov goud. Iets dat al door veel ‘experts’ wordt geroepen. Experts die de bitcoin omarmen dan wel te verstaan. De echte goldbug bekijkt het allemaal (nog steeds?) meewarig…

Main indices

AEX op recordhoogte en doet het ook beter dan zijn grote broers de S&P en Dow Jones. De wateraandelen-ETFs (PHO en CGW) blijven ook redelijk populair, maar die populariteit staat niet in verhouding tot de waterproblemen (en dus oplossingen door innovatieve bedrijven) die de aarde kent. De REMX, na een hoogte punt dit jaar van 90$ en een daling naar 70$ nu weer voorzichtig omhoog?

NB: eigenlijk een dag te vroeg dit overzicht, maar ik heb er morgen en vrijdag geen tijd voor.

tot volgend maandoverzicht,

Wilbert Geers – Webmaster Edelmetaal-Info

Dit artikel mag worden overgenomen mits er een bronvermeldende link naar Edelmetaal-Info.nl bij staat.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

 

 

 

 

 

WilgeOverzicht na 1 kwartaal 2021