Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 5 april 2021

Na het slot van vorige week was de grote vraag of de stieren aan het begin van de afgelopen week de $25 grens zouden weten te houden of konden de beren een nieuwe aanval op poten zetten om beneden het 200 d. MA te duiken?

In de grafiek zien we dat het verdedigen en/of houden van de $25 grens duidelijk niet lukte. Na de opening werd het even geprobeerd maar daarna kwam direct de doorbraak van de $25 gevolgd door een kijkje beneden het 200 d. MA. Tegen het slot van de handelsdag wisten de stieren uiteindelijk wel boven het MA te sluiten maar de druk werd opgevoerd.

Op dinsdag kon boven het MA worden geopend maar daarna waren het de beren die de richting bepaalden. Het 200 d. MA werd opnieuw gebroken en nu bleef de koers er duidelijk beneden waarbij zelfs de $24 onder druk kwam te staan. Het slot werd ruim beneden het 200 d. MA gerealiseerd waarmee een belangrijk verkoopsignaal werd afgegeven voor langere termijnbeleggers.

In de TA wordt regelmatig uitgegaan van een ‘3 dagen/weken regel’. Indien een niveau of MA 3 dagen/weken op rij wordt gebroken dan blijkt de doorbraak zeer vaak een feit te zijn. Op dinsdag was het dag nummer 1 van de doorbraak beneden het 200 d. MA. Op woensdag werd lager geopend en viel de koers verder terug tot ruim beneden de $24. Vanaf het laagste punt op $23.74 konden de stieren een herstel in gang zetten dat de koers uiteindelijk terugbracht tot nipt boven de $24.50.

Ook op deze dag viel het slot echter beneden het 200 d. MA te noteren waarmee het dag nummer 2 werd met een slotstand beneden het MA.

De donderdag werd nu interessant om te bekijken, zou dit het 3-de slot beneden het MA worden? De dag begon voorzichtig waarna de koers iets terugviel tot beneden de slotstand van woensdag. Toen volgde echter een herstel waarbij de zilverprijs begon te klimmen, het 200 d. MA werd tijdens die klim weer heroverd en zelfs het $25 niveau werd even gebroken. Het slot kwam uiteindelijk tot stand op $24.95 boven het 200 d. MA zodat de ‘3 dagen regel’ niet werd volgemaakt.

Het herstel van woensdag en donderdag doet het vermoeden rijzen dat er mogelijk een bodem is gemaakt voor deze daling. Indien dit het geval is zou er aanstaande maandag, als de handel weer start, een nieuwe zwarte candle moeten volgen die een slot dient te krijgen boven de $25.

Net als in de $ grafiek zien we in de € grafiek een daling tot beneden het 200 d. MA. De slotstand beneden het MA werd in deze grafiek wel maar beperkt tot 1 dag, de dinsdag. Op woensdag werd het MA direct heroverd waarna op donderdag weer wat afstand tot het MA werd gecreëerd.

 

In de langere termijn grafiek werd vorige week al de opmerking gemaakt dat vanuit een objectief oogpunt bekeken, een nieuwe aanval op het 200 d. MA meer voor de hand zou liggen dan een herstel richting het 50 d. MA en de weerstand op $26.

Die verwachting bleek inderdaad de juiste te zijn, het 200 d. MA kwam direct op maandag onder vuur te liggen en werd, zoals al aangegeven, op dinsdag op slotbasis gebroken. Het herstel in de dagen daarna bracht de zilverprijs terug boven het 200 d. MA tot tegen de eerste steun (nu weerstandslijn) op $25. Bij deze steun/weerstandslijn vinden we de bodem van de eerdere daling in begin maart zodat het van belang zal zijn dat deze direct wordt gebroken en op slotbasis heroverd.

De beren zullen uiteraard trachten om van het slot van donderdag een topje te maken zodat de steunlijn inderdaad zal worden omgeturnd tot een weerstandslijn. De koersontwikkeling van maandag en dinsdag zal dus zeer belangrijk worden voor de stieren.

De technische gesteldheid van de grafiek zal de stieren voor een zware opgave stellen daar deze overwegend negatief gestemd is:

 • De RSI heeft het 30 niveau aangetikt en is nu stijgend maar staat wel nog steeds in negatief trendgebied
 • De Verkoopkracht blijft boven de koopkracht op een verkoopsignaal staan waarbij de ADX (trendsterkte-indicator) blijft stijgen
 • De MACD bevindt zich beneden de 0 lijn in negatief trendgebied
 • De Geldinstroom was beneden de 50 gevallen maar heeft wel een bodem gemaakt. Een herovering van het 50 niveau is nu nodig voor een positieve impuls
 • Het Sentiment/Momentum staat nog diep in negatief trendgebied al is deze nu wel boven de signaallijn gekruist, een voorzichtig eerste koopsignaaltje

Het zal de stieren niet makkelijk gemaakt worden boven de $25 lijn te kunnen komen om de steunlijn geen weerstandslijn te laten worden maar misschien kunnen ze voor een verrassing zorgen?

In de Bollinger Bandengrafiek werd gehoopt op een feller licht in de donkere tunnel, een licht dat de weg diende te wijzen naar de midden-band. Dat licht kon niet worden aangestoken zodat de stieren nog wat langer in de donkere tunnel verblijven.

De candle van afgelopen week bewoog met de onderste band mee omlaag totdat de candle van donderdag zich wist los te maken van deze band. De midden-band is nog niet bereikt maar nu mogelijk wel binnen schootsafstand zodat begin aanstaande week een nieuwe poging kan volgen.

 

Ook in de slotstandengrafiek waren de vooruitzichten niet om over naar huis te schrijven. De kaarten leken geschud in het voordeel van de beren zodat een verdere daling in de lijn der verwachtingen lag.

Bij deze daling zou de volgende steunlijn het doel zijn en daarna het $24 niveau als rond getal.

Die $24 werd inderdaad nagenoeg aangetikt en heeft er voorlopig voor gezorgd dat een herstel is ingezet. Dit herstel zal aanstaande week de weerstandslijn iets boven de $25 moeten doorbreken om de bodem te kunnen bevestigen.

In de weekgrafiek waren de seinen nog steeds niet (zwaar) negatief maar de neerwaartse druk begint wel zijn tol te eisen. De stieren moesten daarom een belangrijke stap zetten om een herstel te kunnen bewerkstelligen.

Als we naar de grafiek kijken dan zien we toch weer een rode candle in plaats van een zwarte. De stieren lijken niet in hun opzet te zijn geslaagd maar de vorm van de candle biedt wel wat hoop. We zien een zeer klein lichaam en een lange lower shadow waaruit blijkt dat de stieren vanuit het dal omhoog zijn gekropen maar net niet positief hebben kunnen sluiten. Deze candle kan de bodem van de daling markeren, als er nu een opvolgende zwarte candle kan worden geproduceerd die de koers terugbrengt tot boven het 34 w. MA

De staat van de grafiek is nog steeds licht positief te noemen zodat dit een steuntje in de rug van de stieren kan vormen.

 • De RSI is iets verder gedaald maar blijft nog boven de 50 hangen
 • De MACD is eveneens nog wat weggezakt maar ook deze heeft de 0 lijn nog niet bereikt
 • De Geldinstroom laat nog de stand zien van vorige week, hieruit kan niets worden afgeleid

 

De € weekgrafiek laat ook deze week een iets beter beeld zien dan de $ weekgrafiek, de daling bedraagt hier 0,48% terwijl die in de $ weekgrafiek iets meer bedraagt, namelijk 0,66 %.

De rode candle van deze week ligt zeer dicht tegen het 34 w. MA aan zodat hier maar zeer weinig nodig is voor een re-break erboven. De potentiële bodem-candle zou ook hier de stieren moeten motiveren om dat stapje aan het begin van komende week te gaan zetten.

 

 

De $-€ grafiek liet vorige week een stevige performance zien waarmee een mooi koopsignaal werd afgegeven. De geproduceerde zwarte candle reikte tot aan de 0.85.

Die 0.85 blijkt niet zomaar een niveau te zijn. Als we in de grafiek naar links kijken dan kunnen we constateren dat rond dit niveau topjes (in 2017) en bodems (in 2018) zijn gevormd zodat dit niveau een weerstand kan vormen. De candle van deze week lijkt die veronderstelling te willen bevestigen. De stijging botste op het 50 w. MA en vandaar is de koers teruggedrongen tot beneden de 0.85.

De vorm van de candle behelst een waarschuwing voor een mogelijke top van deze stijging. De vrij lange upper shadow geeft aan dat de stieren op hun schreden moesten terugkeren ook al konden ze nog net positief afsluiten. Komende week zal daarom een spannende worden voor de stieren, zij zullen een nieuwe aanval op touw moeten zetten om de top-candle te neutraliseren.

De technische staat lijkt ze daarbij te willen ondersteunen:

 • De RSI is wat verder opgeklommen in positief trendgebied
 • De MACD heeft de 0 lijn bijna bereikt en kan dan een doorbraakpoging ondernemen
 • Het Sentiment/Momentum blijft niet alleen mooi liggen in extreem positief gebied maar is zelfs nog wat verder geklommen.

 

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Roy MartensTechnische analyse Zilver