Columns & Artikelen

Welke invloed hebben beurskoersen op de waarde van edelmetaal?

by Wilge on 13/04/2021

De handel in edelmetalen wordt vaak genoemd als een veilige haven in tijden van financiële crisis. Toch valt daar nog wel wat op af te dingen, want het is lang niet altijd zo dat beleggen in edelmetalen een goede investering is wanneer de beurskoersen dalen. Wanneer er sprake is van een financiële crisis, zullen de koersen van die edelmetalen zeer waarschijnlijk ook gaan dalen. Veel edelmetalen worden immers ook industrieel gebruikt.

Toch is in de loop der jaren gebleken dat de waarde van edelmetalen doorgaans stabieler is dan die van menig aandeel. Je leert in elke cursus beleggen voor beginners dat de handel in edelmetalen om die reden redelijk veilig is, maar vergis je niet in het rendement. In tegenstelling tot de handel in bijvoorbeeld aandelen wordt voor edelmetalen geen dividend uitgekeerd. Je zult het dus echt van de feitelijke koersstijgingen moeten hebben. Tenzij je belegt in aandelen van edelmetaalmijnbouwers, dan heb j wel kans op dividend als je de goede eruit pikt.

Mooi rendement

Beleggen in edelmetalen is niet de meest spannende manier van investeren. Je koopt iets, waarvan je hoopt dat het meer waard zal worden. Je kunt daarop zelf geen invloed uitoefenen en extreme waardestijgingen moet je niet te verwachten. Kocht je enkele jaren geleden bepaalde cryptomunten, dan is het goed denkbaar dat die op dit moment meerdere keren verdubbeld zijn. Dat is dus een winst van honderden procenten. Zo extreem zal het bijvoorbeeld bij de aankoop van goud vooralsnog niet worden. Toch is het rendement zeker de moeite waard. Kijken we naar de eerste twintig jaar van deze eeuw, dan zien we voor goud een gemiddeld rendement van acht procent. Dat is zeker niet slecht te noemen, want met veel aandelenpakketten bereik je niet snel een dergelijk resultaat.

Prijs onderuit

In crisistijd kan de koers van edelmetalen echter snel dalen. We zagen dat bijvoorbeeld tijdens de economische recessie van 2008. In dat jaar was sprake van de ernstigste financiële crisis sinds de jaren 30 en dat was goed te merken aan de goudprijs. Die kelderde in korte tijd met maar liefst vijfentwintig procent. Logisch, want veel investeerders hadden belegd met geleend geld en hun beleggingen waren minder waard geworden, waardoor ze in geldnood kwamen. In dergelijke situaties neemt ook de waarde van het edelmetaal meestal af. Hierbij moet echter wel worden opgemerkt dat de goudprijs niet lang daarna weer steeg naar een nieuw historisch hoogtepunt. Over het algemeen kan daarom worden gesteld dat investeren in edelmetalen beperkte financiële risico’s met zich meebrengt.

Dit blog is geschreven door een gastauteur/externe partner.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

WilgeWelke invloed hebben beurskoersen op de waarde van edelmetaal?