Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 19 april 2021

Aan het eind van vorige week werd er vanuit gegaan dat het 200 d. MA was heroverd en dat er weer naar boven gekeken zou kunnen worden. Die positieve veronderstelling werd op maandag direct aan een serieuze test onderworpen en onderuit gehaald. De beren gingen de strijd aan door vanaf de opening de zilverkoers onder druk te zetten en deze terug te duwen beneden het 200 d. MA waar uiteindelijk ook werd afgesloten.

Het slot beneden het MA was een fikse onverwachte domper en dreigde de positieve verwachtingen om zeep te helpen. De dinsdag begon daarom zeer zenuwachtig, de opening was iets lager waarna de koers nog wat verder wegzakte.

Gelukkig trokken de stieren tijdig aan de rem en wisten zij het tij te keren. De koers werd omhoog geduwd, terug boven het 200 d. MA naar een slotstand die zelfs boven die van de vrijdag ervoor tot stand kwam. De stieren wisten daarmee de dreiging van een nieuwe serieuze tegenaanval van de beren af te wenden.

In de rest van de week konden de stieren gestaag aan een verdere opmars werken. Zowel op woensdag, donderdag als vrijdag kon er hoger worden afgesloten waarbij vooral de stap op donderdag een aardige stap vooruit was.

De candle van vrijdag laat zien dat een MA een belangrijk niveau is, niet alleen als steun maar ook als weerstand. De vrijdag candle priemt met de upper-shadow mooi boven het MA uit maar er boven afsluiten lukte de stieren niet. De beren grepen het MA aan om te proberen een streep in het zand te trekken waar de koers niet overheen komt. Dit is een normaal patroon en zien we bijvoorbeeld ook bij de beweging in maart. Daar liep de herstelpoging stuk op het MA waarna de koers weer daalde. Het is nu zaak voor de stieren om een herhaling van dit scenario te voorkomen. Zij zullen aanstaande maandag of dinsdag moeten uitpakken met een doorbraak van het 50 d. MA. Een slot boven het MA opent de weg naar de top van februari waarbij rond de $28 weerstand te verwachten zal zijn.

De taak voor de stieren is daarmee duidelijk; zorgen voor een doorbraak begin aanstaande week.

Het beeld in de € dag-grafiek is niet anders, ook hier een tegenaanval van de beren op maandag waarna de stieren alsnog het stuur overnamen en de weg naar boven insloegen.

Net als in de $ dag-grafiek is het 50 d. MA de horde die genomen moet worden aanstaande week. Ook hier proberen de beren dit MA als serieuze weerstand op te werpen voor de stieren. De taak voor de stieren is hier hetzelfde, het breken van het 50 d. MA

In de langere termijn grafiek werd gehoopt op een positieve start van de week zodat er wat koopsignalen konden ontstaan in de technische indicatoren. De opening en beweging van maandag was duidelijk niet wat werd bedoeld. Gelukkig werd die tegenaanval snel gesmoord door de candle van dinsdag waarna de rest van de week de stijging kon worden ingezet.

Bekijken we die stijging dan zien we dat zowel de weerstandslijn rond de $26 als het 50 d. MA is bereikt en onder vuur genomen. De eerste beschietingen zijn van start gegaan maar hebben nog niet tot een doorbraak geleid.

De uitbraak uit de dalende magenta wig van vorige week heeft het gebruikelijke technische vervolg gekregen. Het eindpunt van deze uitbraak zal in principe het startpunt van de wig moeten zijn en dat is het hoogste punt van februari, boven de $30. Als de zilverprijs het TA-spoorboekje volgt zullen we de komende 2 maanden dus nog wat stijging tegemoet kunnen zien. Eerst zal aanstaande week echter de dubbele weerstand gebroken moeten worden. De technische gesteldheid lijkt er klaar voor te zijn:

 • De RSI heeft de doorbraak van de 50 gerealiseerd en is weer in positief trendgebied gekomen
 • De koopkracht is boven de verkoopkracht gekropen, een koopsignaal
 • De MACD is de 0 lijn nu dicht genaderd, positief trendgebied is nu zeer dichtbij gekomen
 • De Geldinstroom heeft de dalende trend gebroken en is boven de 50 geklommen
 • Het Sentiment/Momentum is opgeklommen tot in extreem positief gebied boven de 80

Vanuit technisch oogpunt bekeken lijkt alles in gereedheid te zijn gebracht om aanstaande week de weerstand en het 50 d. MA te kunnen gaan doorbreken. Het is nu aan de stieren om dit te realiseren en dan ook nog het liefst met een flinke stijging in de omzet.

In de Bollinger Bandengrafiek hadden de stieren vorige week de nodige moeite om de midden-band te doorbreken. De koers brak er op donderdag doorheen maar dat werd op vrijdag direct weer teniet gedaan. De strijd zou aan het begin van deze week een vervolg gaan krijgen.

Op maandag leek die strijd in het voordeel van de beren beslist te gaan worden maar gelukkig konden de stieren op dinsdag alsnog een doorbraak forceren. In het restant van de week werd steeds meer afstand genomen van de midden-band en kon op vrijdag de bovenste band worden bereikt.

Deze band werd zelfs even doorbroken maar een slot daarboven lukte de stieren (nog) niet.

Komende week moeten de stieren de aanval op de bovenste band hervatten om deze naar boven te laten afbuigen zodat er een stijgende trend kan ontstaan.

 

In de slotstandengrafiek was de zilverkoers bezig met een terug-test van de doorbroken lijn, iets boven de $25. De grafiek laat zien dat die terug-test in eerste instantie jammerlijk faalde. De koers viel weer behoorlijk beneden de lijn, gelukkig konden de stieren een 2-de aanval op touw zetten die wel slaagde.

Zoals vorige week al aangehaald werd heeft de zilverkoers het grote obstakel, de zone bij het $26 niveau, bereikt. Kan deze zone aanstaande week worden overwonnen lijkt een snelle opmars naar de $28 tot de mogelijkheden te behoren. Het breken van de $26 zone zal echter niet makkelijk worden.

In de weekgrafiek werd verwachtingsvol uitgekeken naar de afgelopen week, zouden de stieren erin slagen om het 34 w. MA te doorbreken? Een positief begin van de week zou daarvoor het aanzetje kunnen geven.

Dat gehoopte positieve begin van de week werd een valse start maar daarna stelden de stieren dan toch orde op zaken en werd het MA overwonnen. Er kon zelfs boven het 17 w. MA worden gesloten.

De 2 zwarte candles die we nu in de grafiek zien bevestigen alsnog de bodem candle van 2 weken geleden waarbij de candle van deze week ook nog eens met een stijgende omzet is gerealiseerd.

Voor komende week is het zaak dat de stieren verder afstand gaan nemen van de beide MA zodat het nog duidelijker wordt dat de bodem er staat en de uptrend kan worden hervat. De technische indicatoren lijken bodems te maken om opnieuw naar boven te gaan draaien.

 • De RSI is vanaf de bodem op het 50 niveau verder opgeklommen
 • De MACD is aan bodem vorming begonnen en verkleint de afstand tot de signaallijn
 • De Geldinstroom lijkt nu een bodem boven de 50 te willen gaan maken

Indien de stieren aanstaande week opnieuw een zwarte candle kunnen produceren zal de technische staat sterk verder verbeteren en kan het vertrouwen in een nieuwe stijging toenemen.

 

Ook in de € weekgrafiek werd een positieve ontwikkeling voor afgelopen week verwacht en dat is ook wat er gebeurde. De zwarte candle die werd gerealiseerd doorbrak ook hier zowel het 34 als het 17 w. MA. Net als vorige week was de stijging in de € weekgrafiek echter kleiner dan in de $ grafiek, namelijk 2,36% tegen 3,08 %. De valutaverhouding heeft dus weer in het nadeel van de € beleggers geacteerd.

Nu de doorbraak van de beide MA is gelukt zullen de stieren moeten zorgen voor een adequaat vervolg door meer afstand te nemen van de beide MA, er zal een nieuwe zwarte candle moeten komen. De technische staat daar niet onwelwillend tegenover:

 • De RSI is omhoog geraaid en heeft wat afstand genomen van het 50 niveau
 • De MACD lijkt een bodem te gaan vormen en doet dit boven de 0 lijn in positief trendgebied
 • Het Sentiment/Momentum lijkt de daling beneden de 50 te willen afbreken en werkt aan een mogelijke draai

 

De $-€ grafiek liet vorige week een stevige daling zien, een daling die min of meer al werd aangekondigd door de topcandle van 2 weken geleden. De daling leidde de koers terug naar de lijn rond 0.84 die door de stieren zou moeten worden verdedigd. Het was de vraag of de stieren op tijd hun strijdkrachten zouden kunnen verzamelen ter verdediging van deze lijn.

Uit de grafiek kunnen we opmaken dat dit niet is gelukt. De stieren zijn er niet in geslaagd om de 0.84 te verdedigen en hier een bodem in de koersdaling te bewerkstelligen. De nieuwe rode candle snijdt door de lijn en heeft het koersniveau teruggebracht tot op het 14 w. MA in de buurt van de volgende potentiële steunlijn.

Deze ontwikkeling heeft voor extra druk gezorgd in de technische staat van de grafiek:

 • De RSI is zoals vorige week al gevreesd door de negatieve week beneden de 50 gezakt naar negatief trendgebied
 • De MACD beweegt nu duidelijk zijwaarts beneden de 0-lijn en zal bij een nieuwe rode candle naar beneden gaan afbuigen
 • Het Sentiment/Momentum is nu beneden de 80 gezakt uit extreem positief gebied. Deze is nog wel positief maar heeft wel een stevige dalingshoek aangenomen

De stieren krijgen de zware opgave om de daling een halt toe te roepen, zij zullen het 14 w. MA of uiterlijk de iets daar beneden liggende lijn als steun moeten gaan gebruiken om het afzakken naar de bodem rond de 0.81 te kunnen afwenden.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Roy MartensTechnische analyse Zilver