Columns & Artikelen

FED negeert stoplicht

by Maarten Verheyen on 30/04/2021

De inflatie is uitgebroken boven de target van 2% en de Federal Reserve verwacht dat het cijfer op korte termijn nog wel wat verder zal doorschieten.

Maar diezelfde FED is er ook van overtuigd dat het allemaal maar tijdelijk is.

Of ze dat echt geloven, laat ik het in het midden. Een stijgende inflatie kan best wel eens een bewuste strategie zijn, alleen is het wat moeilijk om er rechtuit voor uit te komen.

Maar in ieder geval: we moeten ons geen zorgen maken over de stijgende inflatie, het is niet meer dan een overgangsperiode en de centrale bank kan maandelijks gewoon voor $120 miljard aan obligaties blijven opkopen.

Sta hier toch eens even bij stil want die aankondiging van de Fed is eigenlijk nogal wat.

Ze zeggen hier namelijk vlakaf dat men -ondanks een galloperende inflatie- maandelijks $120 miljard aan vers geld zal blijven printen.

De Fed haalt de schouders op voor de stijgende inflatie en gaat gewoon verder met het gevoerde beleid.

Een stijgende inflatie is een sterk signaal. Het is een feite het bewijs dat er teveel geld circuleert in de economie en normaal gezien een rood stoplicht voor de centrale banken.

Maar het stoplicht wordt compleet genegeerd en in plaats van af te remmen, houdt de Fed de voet stevig op het gaspedaal.

In plaats van geld uit de economie te halen en voor afkoeling te zorgen, zal men gewoon maandelijks $120 miljard in de oververhitte economie blijven pompen.

De kans dat de inflatie nu he-le-maal uit de hand loopt, is reëel. Dit is een gevaarlijk spel en de Fed heeft amper opties als het fout loopt.

Ze mogen dan wel stoer staan roepen dat ze ‘tools’ hebben om de inflatie in te dammen, maar ik vrees dat het allemaal bluf is.

De enige manier om dit straks weer in de hand te krijgen, is via renteverhogingen en de afbouw van de balans door de gekochte obligaties op de markt te dumpen.

Zie je het al gebeuren? Ik niet in ieder geval. Ik ben er ook heel erg zeker van dat het nooit zal gebeuren.

Nee, de Fed kan eigenlijk geen kant meer op. Ze hebben nog welgeteld één tool in hun gereedschapskoffer en dat is ‘geld printen’.

En mocht dat straks zorgen voor een gierende inflatie en de bijhorende sociale onrust, resteert enkel nog de resetknop.

Als belegger kan je het eigenlijk niet makkelijker hebben.

De Federal Reserve heeft namelijk de kaarten open en bloot op tafel gelegd en je weet nu precies wat je kan verwachten.

De centrale bank zal niets doen om de stijgende inflatie in te dammen en dat is een regelrechte aanslag op je spaargeld.

Je moet vandaag goed gek zijn om spaargeld te bezitten. Kiezen voor spaargeld is kiezen voor een vrijwillige onteigening. Het is kiezen voor een zekere achteruitgang van je koopkracht.

Voor de centrale banken is er geen weg meer terug. Dit zou voor spaarders de ultieme wake-up call moeten zijn en hét signaal om voldoende edelmetaal te kopen als bescherming.

Koop hier je zilver (nog steeds mijn voorkeur!)

Koop hier je goud

PS. Betreffende zilver: hou er rekening mee dat in de VS een nieuwe Silversqueeze gepland staat voor 1 mei. Dit kan de prijzen hoger duwen en zet de voorraden van handelaars verder onder druk. Als je zilver wil kopen, koop dan best voor 1 mei.

groeten,

Maarten Verheyen

Redactie Edelmetaal-Info: Maarten is oa redacteur bij Beurs Magazine. Gisteren viel het beursmagazine van mei op mijn digitale deurmat.

Het mei-nummer van BeursMagazine bevat de volgende onderwerpen:

  • De aandelenbelegger en inflatie (door Bart de Schutter)
  • Hoe beleggen in een wereld vol inflatie? interview met Philippe Gijsels
  • Niemand wil iets te maken hebben met deze sector en dat maakt het de ultieme contrarian-play voor beleggers op zoek naar monsterwinsten! (door Maarten Verheyen)
  • De wereld van Willems: over koffie, Belgische overnames, de huid van zwangere vrouwen en coronamedicijnen (door Stefan Willems)
  • Update over eerdere aanbevelingen

maar alle abonnees kunnen ook de vorige edities inzien. En aangezien het ook gaat om langere termijn beleggingen is dat natuurlijk heel prettig.

Doe jezelf Beurs Magazine cadeau

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Maarten VerheyenFED negeert stoplicht