Columns & Artikelen

Dit kan niet blijven duren

by Maarten Verheyen on 05/05/2021

De industrie kreunt onder een tekort aan grondstoffen en dat zorgt voor ongekende prijsstijgingen, productieproblemen en toenemende wachttijden in diverse sectoren.

De lijst met grondstoffen die tekorten kennen, groeit met de dag. Nu reeds worden tekorten gemeld van hout, koper, palladium, tin, …


De vraag naar deze grondstoffen overtreft ruimschoots het aanbod en het is niet dat je snel nieuw aanbod kan creëren.

Een mijn open je niet op enkele weken tijd.

Vergelijk de diverse tekorten nu eens even met de situatie in de zilvermarkt.

Er werden vorig jaar 798 miljoen ounces zilver geproduceerd, laat ons zeggen ongeveer 200 miljoen ounces per kwartaal.

Het grote verschil tussen zilver en de andere grondstoffen die ik hierboven vermelde, is dat zilver niet alleen een grote vraag kent vanuit de industrie, maar dat ook beleggers een steeds grotere honger naar het edelmetaal hebben.

Ik vermoed zelfs dat de vraag vanuit beleggers momenteel de complete productie overtreft!

Het is een situatie die op termijn niet houdbaar is. Something has got to give. 

Vanuit de sector mag je dan wel horen dat er meer dan voldoende zilver beschikbaar is, maar als je kijkt naar de tekorten die elders in de grondstoffenmarkt ontstaan, kan je daar zeer grote vraagtekens bij zetten.

De bal ligt momenteel eerder in het kamp van de industrie. Gaan zij op een gegeven moment extra voorraden aanleggen om de bevoorrading te verzekeren? Lijkt me op dit moment een must.

Als aankoper wil je straks toch niet bij Tim Cook aankloppen met de mededeling dat Apple geen iPhones meer kan produceren omdat er niet meer voldoende zilver voorhanden is?

Koop hier je zilver 

Maarten Verheyen

Redactie Edelmetaal-Info: Maarten is oa redacteur bij Beurs Magazine. Het beursmagazine van mei is inmiddels beland op mijn digitale deurmat.

Het mei-nummer van BeursMagazine bevat de volgende onderwerpen:

  • De aandelenbelegger en inflatie (door Bart de Schutter)
  • Hoe beleggen in een wereld vol inflatie? interview met Philippe Gijsels
  • Niemand wil iets te maken hebben met deze sector en dat maakt het de ultieme contrarian-play voor beleggers op zoek naar monsterwinsten! (door Maarten Verheyen)
  • De wereld van Willems: over koffie, Belgische overnames, de huid van zwangere vrouwen en coronamedicijnen (door Stefan Willems)
  • Update over eerdere aanbevelingen

maar alle abonnees kunnen ook de vorige edities inzien. En aangezien het ook gaat om langere termijn beleggingen is dat natuurlijk heel prettig.

Doe jezelf Beurs Magazine cadeau

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Maarten VerheyenDit kan niet blijven duren