Columns & Artikelen

DSM ontdekt goud

by Maarten Verheyen on 17/05/2021

Het pensioenfonds van DSM gaat 5% van de activa in goud beleggen.  (Edelmetaal-info: zie oa hier)

De beheerder geeft aan dat goud een ‘diversifiërende werking’ heeft en dat een weging in goud het risico van de totale portefeuille verlaagt.

Ik neem aan dat de beheerder de diverse studies over goud gelezen heeft en inderdaad heeft vastgesteld dat zelfs een beperkte allocatie richting goud het risicoprofiel van de portefeuille vermindert en het verwachte rendement vermeerdert.

Misschien wel de analyse van de altijd grondige Jan Nieuwenhuijs?

In de onderstaande grafiek laat hij zien hoe het risico van een portefeuille altijd daalt wanneer je er een beetje goud aan toevoegt.

Zelfs een kleinere allocatie van 5% heeft zo al een positief effect.

De grafiek laat echter ook zien dat het meest optimale effect wordt gerealiseerd met een weging van 20%.

Maar goed, de 5% van DSM is een eerste stap.

Op een portefeuille van 7,7 miljard euro gaat het toch al bijna 400 miljoen.

Ik had eerder al eens over de beslissing van de Ohio Police & Fire Pension Fund om in goud te gaan beleggen en gaf toen aan dat dit wel eens een wereldwijde trend zou kunnen worden:

“Ik heb het nog eens opgezocht en de wereldwijde pensioenfondsen beheren momenteel $46,7 biljoen. 

Als die allemaal 5% van de middelen in goud stoppen, hebben we het over $2335 miljard. Pensioenfondsen zouden dan, gerekend aan de huidige goudprijs, bijna 1,2 miljard ounces goud moeten aanschaffen. Dat is ruwweg elf keer meer dan de mijnen op een jaar produceren. 

En dan hebben we het hier enkel over de pensioenfondsen! 

Stel je eens voor dat dit voorbeeld wordt gevolgd door particuliere beleggers, door de sovereign wealth funds, door de banken, enz”

 

Maarten Verheyen

Redactie Edelmetaal-Info: Maarten is oa redacteur bij Beurs Magazine. Het beursmagazine van mei is inmiddels beland op mijn digitale deurmat.

Het mei-nummer van BeursMagazine bevat de volgende onderwerpen:

  • De aandelenbelegger en inflatie (door Bart de Schutter)
  • Hoe beleggen in een wereld vol inflatie? interview met Philippe Gijsels
  • Niemand wil iets te maken hebben met deze sector en dat maakt het de ultieme contrarian-play voor beleggers op zoek naar monsterwinsten! (door Maarten Verheyen)
  • De wereld van Willems: over koffie, Belgische overnames, de huid van zwangere vrouwen en coronamedicijnen (door Stefan Willems)
  • Update over eerdere aanbevelingen

maar alle abonnees kunnen ook de vorige edities inzien. En aangezien het ook gaat om langere termijn beleggingen is dat natuurlijk heel prettig.

Doe jezelf Beurs Magazine cadeau

Edelmetaal kopen? Onderstaande partijen leveren allemaal fysiek uit. Dan wel geven de nummers van de baren door die in de externe kluis liggen. Zie deze ‘etalage

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

 

Maarten VerheyenDSM ontdekt goud