Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 14/06/2021

De strijd om het $28 niveau is nog steeds niet beslist, ook afgelopen week waren de stieren en beren in een fel gevecht verwikkeld. Gedurende de hele week wisten de beren de stieren in bedwang te houden door een uitbraak boven de $28 tegen te houden. Op maandag, dinsdag en woensdag speelde het gevecht zich globaal of tussen de $28 en de $27.60 zodat beide partijen elkaar in evenwicht hielden. Bij het naderen van het einde van de week nam de volatiliteit echter iets toe, blijkbaar wilden beide partijen toch nog een ‘beslissing’ forceren voordat de week om was.

Op donderdag vond de opening plaats beneden het slot van woensdag waarna de beren vervolgens probeerden om de koers lager te zetten. Ze slaagden erin om de zilverprijs naar de laagste stand van de week te duwen, beneden de $27.50, uiteraard in de hoop dat er een neerwaartse ontlading zou gaan plaatsvinden. Die ontlading kwam er niet, in plaats daarvan wisten de stieren de ruggen te rechten en omhoog te kijken.

De zilverprijs werd om 14.30 uur met een ruk omhoog gejaagd tot boven de $28 daarmee het terreinverlies wegpoetsend. In de uren tot aan het slot van de handel wisten de stieren stand te houden zodat de zilverprijs nipt boven de $28 kon afsluiten.

Na dit intra-day herstel op donderdag leek alles in een ideale setting te zijn gebracht voor een vervolgstap omhoog. Na de aanval van de beren op donderdag was op vrijdag dan ook de beurt aan de stieren. De opening vond plaats op $28.14 (boven het slot van donderdag) waarna direct de aanval werd gezocht. De stieren duwden de zilverprijs naar een hoogste stand van $28.45 maar konden dit niet vasthouden. Gaandeweg de avondhandel brokkelde de winst steeds meer af totdat een laagste punt werd bereikt van $28.02, een val door de $28 kwam dichtbij. Zover kwam het uiteindelijk niet, de stieren wisten richting het slot van de handel de zilverprijs terug te zetten richting de openingskoers om af te sluiten op $28.15.

Hoewel zilver weer boven de $28 is kunnen afsluiten is er nog geen sprake van een echte doorbraak, hiervoor is wat meer afstand nodig en een forsere dosis overtuiging.

Wat in de $ grafiek de $28 grens is, wordt in de € grafiek uitgebeeld door het € 23 niveau. Ook hier een gelijk beeld als in de $ grafiek, een doorlopend gevecht om de €23 met op donderdag een aanvalspoging van de beren die mooi werd gecounterd door de stieren.

Op vrijdag zien we hier wel een afwijking met de $ grafiek. De candle van vrijdag staat namelijk een stukje boven die van donderdag zodat het al wat meer lijkt op een valide doorbraakpoging. Het enige dat wat zorgen baart is de vrij lange upper shadow. Als deze aanstaande week geen roet in het eten gooit kunnen we een serieuze aanval op de €23.50 tegemoet zien.

 

In de langere termijn dag-grafiek bleef alles er vrij positief bij liggen maar was het wel zaak voor de stieren om werk te maken van een doorbraak zodat de positieve flow in leven bleef.

Het eerste gedeelte van de week leek het er niet op dat de stieren zich van hun ‘taak’ gingen kwijten. De weerstandlijn rond het $28 niveau was nog steeds een zware dobber. Na de enerverende donderdag kwam dan eindelijk de poging die we het liefst direct aan het begin van de week hadden gezien. De stieren tilden de koers eindelijk boven de weerstandslijn en zette daarmee de benodigde stap vooruit. Dat de poging (nog?) niet kon worden bekroond met een stand ruim boven de $28 is spijtig maar eindelijk laten de stieren duidelijker van zich horen.

Door de laatste dagen van de week is de technische gesteldheid van de grafiek verbeterd en lijkt nu in een ideale positie te zijn gebracht voor een positief begin van aanstaande week:

  • De RSI heeft zich vanaf de 50 verder opgericht en kan nu het dalende magenta trendlijntje breken waarmee een koopsignaaltje ontstaat
  • De Koopkracht die dalende was lijkt zich nu weer opwaarts te hebben gedraaidDe MACD is nog steeds dalend boven de 0-lijn maar de afstand tot de signaallijn is iets kleiner geworden. Een doorbraak daarvan zorgt voor een vers koopsignaal
  • De Geldinstroom lijkt de weg naar boven weer te hebben gevonden, deze heeft nog zeer veel ruimte over om verder te kunnen aantrekken
  • Het Sentiment/Momentum dat beneden de 50 was gevallen naar negatief trendgebied heeft zich gedraaid en is weer terug in positief trendgebied

Met de candle van vrijdag en de verbeterde technische gesteldheid liggen de kansen duidelijk in het voordeel van de stieren. Zij zouden direct vanaf het begin van de week aan alle onduidelijkheid een einde moeten maken door fors afstand te nemen van de weerstandlijn rond de $28.

In de Bollinger Bandengrafiek zagen we vorige week al dat de buitenste banden weer naar elkaar toe bewogen, de banden versmallen hetgeen normaliter een voorbode is voor een op handen zijnde heftige koersbeweging.

Deze week constateren we dat de banden zich nog verder hebben versmald, vorige week was de afstand nog 1,42 ( 17.09 om 28.51) en deze week is die nog maar 1,01 (27.44 om 28.45). Zo’n smalle afstand hebben we al lang niet meer gezien zodat er nu een hevige beweging zou moeten komen.

Met een stand van de zilverprijs boven de midden-band zou die beweging omhoog gericht moeten zijn en zou het niet verwonderlijk zijn als die aan het begin van komende week zou gaan volgen.

 

In de slotstandengrafiek is, zoals zo vaak, niets terug te zien van de spanning die zich gedurende de week intra-day afspeelt in de zilverprijs het draait immers puur om de slotstanden van de dagen. Hierdoor is ook de beweging van afgelopen vrijdag niet zichtbaar in de grafiek.

Op slotbasis is de koers nu wel nipt boven de bovenste lijn van de weerstandszone terechtgekomen dit duidt op een, in gang gezette, doorbraakpoging. Het is mogelijk een eerste zwaluw maar het is nog geen zomer, om van een degelijke doorbraak te kunnen spreken dient er een duidelijk slot boven de zone tot stand te komen. Als de tekenen niet bedriegen zou dat komende week kunnen gebeuren

In de weekgrafiek werd vorige week een teleurstellende rode candle geproduceerd waarmee de candle met de lange upper shadow van 4 weken geleden geen degelijke opvolging kreeg.

Na de rode candle van vorige week was het opnieuw aan de stieren om hun slagkracht en intenties te tonen. Temeer daar de rode candle van vorige week een doji was waarmee de beide partijen zich in evenwicht hielden. De candle van deze week is inderdaad zwart van kleur geworden maar echt overtuigend is die niet te noemen. De vrij lange lower shadow aan de candle geeft aan dat het geen makkelijke strijd was zodat er nog geen beslissing is geforceerd. Het is weliswaar weer een stapje in de goede richting maar ook nog niet meer dan dat.

De zwarte candle heeft wel een positieve invloed gehad op de technische staat van de grafiek.

  • De RSI lijkt zich voorzichtig weer omhoog te gaan draaien zodat de koers daarvan steun kan krijgen
  • De MACD is nog steeds stijgend in positief gebied en vergroot de afstand tot de signaallijn
  • De Geldinstroom die op weg leek naar de 50 heeft daar een bodem gemaakt en is weer omhoog gedraaid. Een doorbraak van de dalende magenta lijn zou zeer positief zijn

Gezien de huidige staat zou een zwarte candle aanstaande week het meest voor de hand liggen.

 

Ook in de € weekgrafiek was de candle van vorige week een teleurstelling, er werd meer daadkracht van de stieren verwacht of gehoopt. De candle van deze week is voldoet iets beter aan het gewenste verwachtingspatroon maar is nog niet echte overtuigend.

De vooruitgang is hier wel iets groter dan in de $ grafiek, namelijk 1.39% tegen 0.9 %. Dit is te danken aan de valutaverhouding tussen $ en € die zich lijkt te verbeteren in het voordeel van de $. Een sterkere $ is gunstig voor de € beleggers in zilver daar zij dan een extra steuntje in de rug hebben.

Net als in de $ grafiek heeft de technische staat zich na afgelopen week ook hier gunstig ontwikkeld.

  • De RSI is gestaag stijgend
  • De MACD vertoont eveneens nog steeds een licht stijgende trend
  • Het Sentiment/Momentum heeft nu duidelijk afstand genomen van het 50 niveau en koerst richting extreem positief gebied

Voor aanstaande week wordt een zwarte candle verwacht.

In de $-€ grafiek zagen we vorige week een interessante ontwikkeling ontstaan, de eerste tekenen van een mogelijke stabilisatie of trend-omkeer.

Tegen de verwachting in werd er een zwarte candle geproduceerd in plaats van een opvolgende rode en die zwarte was ook nog vrij fors van formaat. Ook hier maakt echter één zwaluw nog geen zomer zodat de candle van afgelopen week belangrijk werd om te gaan volgen.

De candle van deze week is eveneens zwart van kleur geworden zodat er nu wel sprake is van een stabilisatie of mogelijk zelfs een ommekeer in de dalende trend. Dit scenario past technisch perfect bij de vorige week aangehaalde mogelijke dubbele bodem boven op de blauwe steunzone. Een dubbele bodem is een vrij betrouwbaar bodempatroon en wordt afgerond als de tussenliggende top wordt doorbroken. Deze tussenliggende top ligt ook nog eens tegen een belangrijk niveau aan, de weerstandlijn rond de 0.85, zodat een doorbraak een extra boost kan geven. Een dubbele bodem heeft dan tevens de vorm van een W zodat het koersdoel na de doorbraak van de tussenliggende top het startniveau van de W is en dat ligt op 0.94.

Indien deze verwachtingen allemaal uitkomen betekent dit een fors herstel van de $ maar zo ver is het nog lang niet. Eerst dient de eerste weerstandzone overwonnen te worden en daarna volgt dan pas de rest.

Vooralsnog verkeert de technische staat nog steeds in negatief gebied zodat elke positieve beweging voorlopig niets meer is dan een opleving in een negatieve trend.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

 

Roy MartensTechnische analyse Zilver