Columns & Artikelen

Edelmetaal is een kostbaar auto-onderdeel

by Gastauteur on 15/06/2021

Als we aan edelmetaal denken, denken we in eerste instantie meestal aan goud, platina of zilver. Omdat deze edelmetalen bestand zijn tegen corrosie en oxidatie worden ze vaak voor sieraden gebruikt. Maar er zijn nog veel meer edelmetalen die zeer waardevol zijn en veelvuldig gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan rhodium dat in de autobranche wordt gebruikt.

Het duurste edelmetaal

Rhodium komen we dus veel in de autobranche tegen. Rhodium is misschien wel het duurste edelmetaal. Daarbij is het ook nog eens heel waardevol voor het milieu, dus dat draagt op een andere manier ook nog eens bij in de waarde. Rodium wordt gebruikt om de uitstootgassen te filteren. Het edelmetaal wordt in de katalysator van de auto gestopt. Die katalysator zorgt dat de schadelijke stoffen geneutraliseerd worden en omgezet worden in water, koolstofdioxide en stikstof.

Het gevolg van de strengere milieueisen

Doordat de milieueisen steeds strenger worden, moet er ook steeds meer edelmetaal worden gebruikt. Het rhodium is daardoor nog meer in trek en er is inmiddels al vijftien keer meer vraag naar dan naar goud. Het rhodium is vandaag de dag ook al tien keer duurder dan palladium. Palladium is ook een edelmetaal wat veel in de autobranche wordt gebruikt, net als platina.

Een tekort aan edelmetalen

Het afgelopen jaar was er een flink tekort aan bepaalde edelmetalen, wat de prijzen flink opgedreven heeft. Ook dit heeft voor een groot deel met de scherpere uitstootregels te maken. Het platina, rhodium en palladium was niet aan te slepen. Volgens Le Monde liggen de handelsprijzen voor rhodium inmiddels al rond de 27.000 dollar per ounce. Dit is omgerekend naar euro’s ongeveer 23.000 euro. Daar denk je niet over na als je denkt aan de waarde van je auto. Je hebt er geen erg in dat er zulke dure edelmetalen in de auto verwerkt zitten. Gelukkig maakt dit niet direct uit voor je autoverzekering, hier wordt gewoon naar de totale waarde van je auto gekeken.

Opmars van de rhodiumprijs

Vraag groter dan aanbod

Deze dure edelmetalen liggen ook niet zomaar voor het oprapen. Ze moeten gewonnen worden in mijnen en dat is een kostbaar proces. Meestal worden deze edelmetalen gewonnen in de mijnen in Rusland en Zuid-Afrika. Per jaar wordt er ongeveer tussen de 20 en 25 ton gewonnen, maar men verwacht dat de behoefte aan deze edelmetalen zal oplopen naar een hoeveelheid die ongeveer 20 procent hoger ligt. Het is momenteel dus de moeite waard om hier in te investeren.

Toekomst van de autobranche

Het is wel zo dat voor de productie van elektrische auto’s deze edelmetalen minder nodig zijn. Dus als de productie van de elektrische auto’s toeneemt, zal de behoefte aan de edelmetalen voor de autobranche ook weer afnemen. Echter voor elektrische auto’s zijn weer andere kritische metalen nodig, zoals het edelmetaal zilver ,  Rare Earth Elements en lithium.

Dit blog is geschreven door een gastauteur/externe partner.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

GastauteurEdelmetaal is een kostbaar auto-onderdeel