Columns & Artikelen

Oppassen

by Maarten Verheyen on 21/06/2021

Hetgeen we de voorbije dagen ervaren op de financiële markten noopt tot enige voorzichtigheid.

De dollar stijgt … de rentes dalen … en grondstoffen kennen een correctie.

De markt zegt hier luid en duidelijk dat we een (korte?) periode van afkoeling kunnen zien. De deflatoire krachten hebben momenteel weer even de bovenhand.

Het is altijd hetzelfde verhaal: als de Fed niet voldoende geld print, haalt de deflatie de bovenhand en dondert de boel in mekaar.

De Fed is zich daar sinds 2008 enorm bewust van en grijpt steeds sneller in om een dergelijk scenario te vermijden.

En alhoewel de Fed de voorbije dagen zélf leek aan te sturen op een afkoeling, zullen ze vroeg of laat weer naar voor moeten treden en de geldpersen een extra boost geven.

De Fed mag dan wel lippendienst bewijzen aan een strakker monetair beleid, maar in realiteit steeg de balans vorige week naar een nieuwe all-time high.

Zeker omdat de werkloosheidscijfers niet al te fameus zijn. Ondanks de enorme economische groei blijft de werkloosheid relatief hoog en gaan te weinig mensen aan de slag.

Biden heeft werklozen allerlei financiële compensaties geboden en merkt nu dat een aantal onder hen het wel prima vinden zo en niet meteen weer staan te springen om hamburgers te draaien bij de McDonald’s.

Verder is er ook nog China waar de uitstaande kredieten krimpen en de economie tegenwind heeft van de stijgende grondstoffenprijzen.

China wil de grondstoffen stijging een halt toeroepen door de opgebouwde reserves op de markt te dumpen, maar dat heeft hooguit een tijdelijk effect.

Als we naar de grafiek van de grondstoffen kijken, zien we één rechte lijn omhoog en een correctie zou dan ook niet zo gek zijn.

De Fibonacci-niveaus geven aan dat zo’n correctie tijdelijk behoorlijk wat schade kan aanrichten.

Ik verwacht persoonlijk niet dat we reeds de top gezien hebben, maar het kan geen kwaad om extra waakzaam te zijn en wat extra cash aan te houden.

 

Redactie Edelmetaal-Info: Maarten is oa redacteur bij Beurs Magazine. Het beursmagazine van juni is weer interessant met de volgende onderwerpen:

  • Vier Zwitserse kwaliteitsbedrijven (door Bart de Schutter)
  • Blijf weg uit de hypes, waarom saai beleggen best sexy is. Interview met Pascal Paepen
  • Waarom het klimaat enkel ‘gered’ kan worden met een nieuw financieel systeem. (door Maarten Verheyen)
  • Antwerps vastgoed: vastgoed ter land, ter zee en (de koers) in de lucht (door Stefan Willems)
  • Update over eerdere aanbevelingen

maar alle abonnees kunnen ook de vorige edities inzien. En aangezien het ook gaat om langere termijn beleggingen is dat natuurlijk heel prettig.

Doe jezelf Beurs Magazine cadeau

Edelmetaal kopen? Onderstaande partijen leveren allemaal fysiek uit. Dan wel geven de nummers van de baren door die in de externe kluis liggen. Zie deze ‘etalage

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Maarten VerheyenOppassen