Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 21/06/2021

De slotopmerking van vorige week in de korte termijn dag-grafiek was:

“ Hoewel zilver weer boven de $28 is kunnen afsluiten is er nog geen sprake van een echte doorbraak, hiervoor is wat meer afstand nodig en een forsere dosis overtuiging”

Voor die afstand en overtuiging dienden de stieren meteen op maandag of dinsdag te zorgen, dat gebeurde echter niet. Op maandag werd het wel geprobeerd door de stieren waarbij een hoogste koers werd bereikt van $28.44 maar toen was de brandstof op.

Het slot vond lager plaats dan dat van de vrijdag ervoor en dit zette de deur open voor een aanval van de beren op dinsdag. De dinsdag speelde zich weer af in de (inmiddels ) bekende range van $27.50 tot $28 waarbij een slotstand werd bereikt beneden de $28. De uitbraak boven de $28 was daarmee weer snel teruggedraaid.

Het ontbreken van daadkracht aan de zijde van de stieren was een waarschuwingsschot voor de boeg. Op woensdag probeerden de stieren het verlies goed te maken en werd de zilverprijs weer richting de $28 getild maar de beren kwamen met volle kracht eroverheen. Ze pleegden een overval en schoffelden de zilverkoers fors onderuit waarbij zelfs het 50 d. MA werd overschreden. Nadat de stieren van de schrik waren bekomen slaagden zij er wonderwel in om het gehele verlies weg te poetsen en zelfs met een zwarte candle te sluiten. Dit soort daadkracht was gewenst geweest op maandag bij een definitieve uitbraak naar boven in plaats van het beperken van verlies.

Ondanks het krachtige herstel van de stieren was de schade reeds toegebracht. Het vertrouwen bij veel beleggers had een deuk opgelopen en dat bleek op donderdag. Er werd geopend beneden het 50 d. MA en na een kleine herstelpoging van de stieren werden de valluiken geopend. De zilverprijs donderde met fors geweld omlaag waarbij de omzet flink opliep tot de hoogste stand sinds februari.
De knal omlaag was zo fel dat zelfs het 200 d. MA werd bereikt en even werd doorbroken. Het slot vond er weliswaar boven plaats maar de klap dreunde flink na. Na zo’n forse koersval is het niet verwonderlijk dat er op vrijdag een herstelpoging volgde die weer aanzienlijk afstand probeerde te nemen van het 200 d. MA. Het zag er krachtig uit maar opeens was de fut er toch weer uit en viel de zilverprijs weer terug naar negatief gebied. Met een uiterste krachtsinspanning kon nog wel positief worden afgesloten maar het ziet er vrij fragiel uit.

Het begin van komende week wordt spannend om te zien of het 200 d. MA gehouden kan worden.
In de € dag-grafiek zien we een identiek beeld met het grote verschil dat de zilverprijs hier het 200 d. MA nog niet heeft aangetikt of doorbroken. De koers is er echter ook hier niet ver van verwijderd zodat aanstaande week ook voor deze grafiek zeer spannend zal gaan worden.

In de langere termijn dag-grafiek lagen de kansen na vorige week vrijdag toch duidelijk aan de kant van de stieren zodat het de verwachting was dat zij eindelijk aan alle onduidelijkheid een einde zouden gaan maken. Het liep helaas geheel anders dan verwacht, de beer was overduidelijk nog niet geschoten.

De doorbraak boven de weerstandlijn werd direct op maandag teruggedraaid en in de dagen daarna werd een fikse tik uitgedeeld door de beren. De zilverprijs werd met een ferme klap teruggegooid naar het 200 d. MA en de steunzone waar op donderdag steun werd gevonden. De herstelpoging op vrijdag werd vakkundig door de beren in de kiem gesmoord zodat de steunzone ook aan het begin van komende week zeer belangrijk zal gaan worden.

Binnen een paar dagen is de situatie voor de stieren omgedraaid van een aanvallende strategie naar een verdedigende strategie. Werd er eerst gevochten om een doorbraak boven de $28 te kunnen forceren, nu zal de aandacht moeten verschuiven naar het houden van de $26 steun. De technische situatie heeft namelijk een forse opdoffer gekregen:

 • De RSI is met een forse knal door de 50 gevallen en heeft nu extreem negatief gebied voor de neus
 • De Verkoopkracht heeft de koopkracht overwonnen en een verkoopsignaal afgegeven
 • De MACD is afgelopen week beneden de 0 lijn gevallen naar negatief trendgebied
 • De Geldinstroom heeft een rechte streep naar beneden gemaakt naar negatief gebied beneden de 50
 • Het Sentiment/Momentum is eveneens weer omlaag gedraaid naar negatief trendgebied en staat nog maar nipt boven extreem negatief gebied

Aanstaande week zullen de stieren het waarschijnlijk zeer zwaar krijgen om de steunlijn of steunzone te kunnen houden, er zal veel van ze gevraagd gaan worden.

In de Bollinger Bandengrafiek zagen we de afgelopen 2 weken een versmalling optreden in de banden hetgeen veelal een voorbode is van een aanstaande heftige beweging. Omdat de slot-candle van vorige week zich boven de midden-band bevond was de verwachting dat de beweging opwaarts gericht zou zijn. Helaas werd op maandag direct de midden-band doorbroken zodat die verwachting de prullenbak in kon en er naar de andere kant gekeken moest gaan worden.

De eerste heftige beweging tot beneden de onderste band op woensdag kon nog worden gecounterd door de stieren maar tegen de beweging van donderdag was niets bestand.


Het slot op vrijdag bevindt zich een stuk beneden de onderste band zodat er wat consolidatie zou kunnen ontstaan maar het ziet er vrij negatief uit op dit moment.

In de slotstandengrafiek zag het er eveneens vrij positief uit en was de verwachting dat er afgelopen week eindelijk afstand genomen zou kunnen worden van de weerstandszone rond de $28 door een duidelijk slot boven die $28.

Dat kwam er duidelijk niet van! In plaats van een duidelijk slot boven de zone ontstond er een loodrechte streep omlaag die de zilverprijs in één klap terug bracht tot in de $26 steunzone. Van deze zone zou degelijke steun verwacht mogen worden maar de dalingskracht ziet er vrij stevig uit zodat het niet zou verbazen als ook de volgende steunlijn komende week wordt bereikt.

Net als in de dag-grafieken werd ook in de weekgrafiek uitgegaan van een zwarte candle, een positief scenario! De grafiek lag er goed bij en het algehele sentiment leek zijn draai omhoog te hebben gevonden, niets bleek minder waar. In plaats van en zwarte candle zien we een forse rode in de grafiek verschijnen die een daling vertegenwoordigt van maar liefst 7.73%.

Deze rode candle is zelfs zo fors dat deze de candles van de afgelopen 8 weken omvat, de zilverprijs wordt dus teruggeworpen naar een niveau van een kleine 2 maanden geleden! Bovendien is het laagste punt van de candle weer even beneden het 34 w .MA terecht gekomen al vond het slot er weer boven plaats. De strijd is dus bij lange na nog niet gestreden, de beren verweren zich uitstekend en blijven een geduchte tegenstander.

De technische staat van de grafiek is nog steeds positief maar een omslag dreigt te gebeuren als de stieren niet snel voor een herstel gaan zorgen.

 • De RSI is teruggevallen tot nipt boven het 50 niveau, een doorbraak daarvan lijkt nabij
 • De MACD is beneden de signaallijn gevallen en heeft een verkoopsignaal afgegeven
 • De Geldinstroom lijkt een lager topje beneden de magenta lijn te gaan maken waardoor een daling richting de 50 weer in het vizier komt.

De stieren zullen zich iets moeten laten invallen om het dreigende negatieve tij te keren.

Net als in de $ weekgrafiek werd er ook in de € weekgrafiek een forse dreun uitgedeeld door de beren. De rode candle die we in deze grafiek zien vertegenwoordigt een daling van 5.82 %, een stukje minder dan in de grafiek hierboven maar nog steeds zeer aanzienlijk. Dankzij de winst van de $ ten opzichte van de € is de daling hier een beetje gedempt en is mede daardoor het 34 w. MA nog niet doorbroken of bereikt.

Ook hier is het echter alle hens aan dek voor de stieren, zij zullen komende week fors moeten aanpakken om een verdere val te voorkomen.

In de $-€ grafiek zien we deze week een zeer opvallende beweging ontstaan. Ondanks de vorige week al geschetste mogelijke positieve ontwikkelingen was er nog steeds sprake van een negatieve trend en was elke positieve beweging ‘slechts’ een opleving binnen deze negatieve trend.

De candle van deze week gooit nu echter alles op een hoop!! De zeer lange zwarte candle snijdt als een warm mes door boter de weerstandszone aan stukken. En passant breekt deze candle ook nog eens terug boven het 50 w. MA, een zeer krachtig statement. De 1ste weerstandszone lijkt nu met kracht te zijn gebroken zodat de ogen mogelijk direct gericht kunnen worden op de volgende zone die begint rond de 0.85. De technische staat van de grafiek heeft een flinke boost gekregen:

 • – De RSI is boven de 50 geklommen naar positief trendgebied
 • De MACD heeft de min of meer licht dalende zijwaartse beweging afgebroken en is weer omhoog gedraaid richting de 0 lijn
 • Het Sentiment/Momentum heeft een bodem in extreem negatief gebied afgerond en is omhoog geschoten met het vizier op het 50 niveau

Hoewel de grafiek zich nog steeds overwegend in negatief gebied bevindt gloort er een mooi licht aan de horizon en lijkt het vorige week geschetste scenario van een dubbele bodem en W patroon een stukje dichterbij te komen.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

 

Roy MartensTechnische analyse Zilver