Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 28/06/2021

Aan het slot van vorige week zakte de koers tot op het 200 d. MA en werd de herstelpoging op vrijdag vakkundig in de kiem gesmoord door de beren. Het lukte de stieren niet het teruggewonnen terrein vast te houden zodat zeer dicht bij het 200 d. MA werd afgesloten. De afgelopen week werd daarmee zeer spannend om te volgen en te kijken of de stieren in staat zouden zijn het 200 d. MA te houden aangezien een breuk een belangrijk verkoopsignaal zou afgeven.

In de grafiek zien we dat de beren afgelopen maandag meteen in de aanval gingen, de zilverprijs dook beneden het 200 d. MA zodat de stieren direct wakker werden geschud. Het slot van maandag vond evenwel boven de openingskoers plaats en ook boven het slot van vrijdag. De stieren hadden de doorbraak dus terug weten te draaien en hebben daarmee de eerste aanval verijdeld.

De candles die de rest van de week volgden laten zien dat de strijd vrij stevig was. De stieren wisten het 200 d. MA te houden en elke aanval van de beren af te weren zodat het 200 d. MA intact bleef. Echter meer dan het houden van het MA was het dan ook niet. De candles van woensdag, donderdag en ook vrijdag hebben allen een vrij lange upper shadow. Deze shadow geeft aan dat elke poging van de stieren om afstand te nemen van het 200 d. MA door de beren kon worden gecounterd zodat de zilverprijs nog steeds in de gevarenzone verkeert.

Aanstaande week zal daarom de spanning er weer vol op staan voor de stieren. Komende maandag zullen de beren ongetwijfeld opnieuw vol in de aanval gaan om de koers beneden het 200 d. MA proberen te drukken.

Net als vorige week ziet het beeld er in de € dag-grafiek iets beter uit. Ondanks dat ook hier op maandag het belangrijke 200 d. MA even werd doorbroken lukte het de stieren in de rest van de week toch om wat meer afstand te creëren tot het MA.

De laatste drie dagen van de week zien we dat ook hier de candles een vrij lange upper shadow vertonen maar is er wat meer ruimte te zien tussen de onderkant van de candles en het 200 d. MA, vooral bij de candle van vrijdag.

Aanstaande week zullen de stieren direct vanaf maandag moeten proberen te klimmen om de beren te ontmoedigen, lukt dat niet, dan kan het een zware week voor hun gaan worden.

 

In het wat langere termijn plaatje werd vorige week de volgende opmerking geplaatst:

“Aanstaande week zullen de stieren het waarschijnlijk zeer zwaar krijgen om de steunlijn of steunzone te kunnen houden, er zal veel van ze gevraagd gaan worden “

In de grafiek is te zien dat deze opmerking niets te veel zei, de stieren lagen inderdaad flink onder druk om zowel het 200 d. MA als de bovenste steunlijn te houden. Gezien het beeld van de laatste dagen van afgelopen week mogen we er vanuit gaan dat de strijd aanstaande week niet alleen zal worden voortgezet maar zal verhevigen. De beren zullen de steunzone en het 200 d. MA ongetwijfeld onder vuur gaan nemen en de stieren zullen dus meteen aan de bak moeten.

Het houden van het 200 d. MA en vooral ook de steunzone is van groot belang om een nieuwe daling richting de dubbele bodem rond de $24 te voorkomen. De technische vooruitzichten voor de start van aanstaande week zijn overwegend negatief zodat het er donker uitziet voor de stieren:

 • De RSI staat nog diep in negatief gebied ook al begint deze nu iets te klimmen
 • De Verkoopkracht heeft nog steeds de bovenhand
 • De MACD is wat dieper weggezakt beneden de 0 lijn in negatief trendgebied en probeert een draai te maken
 • De Geldinstroom kan niet herstellen en hikt opnieuw tegen extreem negatief gebied aan
 • Het Sentiment/Momentum probeert uit extreem negatief gebied te stijgen maar heeft nog een zeer lange weg te gaan naar positief trendgebied

Op basis van de technische gesteldheid lijkt op dit moment een stabilisatie op de steunzone mogelijk het hoogst haalbare te zijn voor de stieren. Om vanaf het huidige niveau een stijging te kunnen bewerkstelligen zal er zeer veel uit de kast gehaald moeten worden.

In de Bollinger Bandengrafiek zagen we dat de koers vorige week ver beneden de onderste band dook zodat werd aangeven dat er mogelijk wat consolidatie rond dit niveau zou kunnen ontstaan.

Na een poging om verder te dalen op maandag zien we inderdaad dat de koers daarna zijwaarts is gaan bewegen, zodat de consolidatie een feit werd. Deze consolidatie kan de vorm aannemen van een vlagpatroontje waarna dan een nieuwe daling zou volgen. Het gevaar van een verdere daling is pas geweken als de stieren erin slagen om de zilverprijs boven de midden-band te krijgen.

Ook in de slotstandengrafiek zagen we dat de zilverprijs vorige week de belangrijke steunzone weer had bereikt. Er werd opgemerkt dat er van deze steunzone de nodige steun verwacht mocht worden maar een verdere daling zou, gezien de kracht van de daling tot dan, eveneens mogelijk kunnen zijn.

Deze week blijkt dat de steunzone (vooralsnog) zijn werk heeft gedaan, daling is op dit moment een halt toe geroepen waarbij de koers zich nu midden in de steunzone bevindt. Het begin van komende week wordt belangrijk; weten de stieren de koers boven de bovenste lijn te drukken dan zou de bodem er kunnen staan. Slagen de beren erin om door de onderste lijn te breken zal een daling naar de lijn net boven de $25 het minimale doel worden.

 

De weekgrafiek kreeg vorige week een forse dreun te verwerken, met een forse klap werd de zilverprijs teruggeworpen tot op het 34 w. MA waar steun werd gevonden. De grootte van de daling deed vrezen voor een doorbraak van het MA zodat werd aangegeven dat de stieren zich iets moesten laten invallen om het tij te keren.

De candle van afgelopen week laat zien dat het 34 w. MA op slotbasis intact is gebleven maar dat de zilverprijs er ook een stukje beneden is geweest, lager zelfs dan vorige week. Vooralsnog hebben de stieren, dankzij de nog steeds positieve gesteldheid in de grafiek, stand weten te houden maar de vraag is of dat zo zal blijven. De kleine zwarte (consolidatie) candle heeft er voor gezorgd dat de technische gesteldheid iets is verbeterd

 • De RSI is iets opgekrabbeld sinds vorige week toen een doorbraak van de 50 aanstaande leek. Met een minimale stijging van 50.62 naar 51.13 heeft de RSI zich weten te handhaven
 • De MACD is iets verder weggezakt maar bevindt zich nog wel steeds ruim boven de 0 lijn in positief trendgebied
 • De Geldinstroom is door de zwarte candle eveneens iets verder gestegen boven de 50 en hikt nu tegen de dalende magenta lijn aan. Een doorbraak daarvan is een positief signaal.

Voor aanstaande week geldt hetzelfde als voor vorige week: De stieren zullen het zwaar krijgen maar kunnen misschien opnieuw wat steun putten uit de technische gesteldheid.

Zagen we vorige week dat € weekgrafiek het beter had gedaan dan de $ weekgrafiek, deze week is het tegengestelde van toepassing. In plaats van een zwarte candle zien we in deze grafiek een rode zodat de conclusie is dat de $ aan waarde heeft verloren ten opzichte van de €.

Door de rode candle van deze week heeft de koers het 34 w. MA alsnog weten te bereiken en ook even te doorbreken. Het slot vond er wel boven plaats zodat de standen in beide grafieken optisch bekeken eigenlijk weer min of meer gelijk getrokken zijn.

Ondanks de rode candle is de technische gesteldheid ook hier nog steeds overwegend positief zodat de stieren daarvan gebruik zullen moeten maken.

In de $-€ grafiek zagen we vorige week een opsteker van jewelste verschijnen, een zwarte candle die een fikse afstand overbrugde en de koers door de eerste weerstand(nu steun)zone katapulteerde.

Door de forse opleving veerde de technische staat van de grafiek behoorlijk op zodat het eerder vermelde dubbele bodem/W-patroon meer betekenis kan krijgen. Bekijken we de candle van deze week dan zien dat deze rood van kleur is en dat mag eigenlijk ook niet zo verwonderlijk zijn na zo’n forse stijging. De plaats van de candle en dan met name het slot is natuurlijk wel interessant om te bekijken. De candle kan mogelijk gezien worden als een terug-test van de vorige week doorbroken zone en het 50 w. MA. Om dit werkelijkheid te laten worden is nu wel een nieuwe zwarte candle nodig zodat de terug-test als een succes kan worden bestempeld. Indien de stieren erin slagen om aanstaande week een nieuwe zwarte candle te produceren, en dan het liefst ook nog een flinke, zal het bodem/W-patroon aan kracht en geloofwaardigheid winnen zodat de recente top op 0.85 en de bijbehorende weerstandszone snel bereikt en doorbroken kan worden.

De technische staat van de grafiek is ondanks de rode candle iets verbeterd:

 • De RSI is iets teruggevallen maar staat nog steeds boven de 50 in positief trendgebied
 • De MACD heeft de stijging richting de 0 lijn voortgezet en heeft daarmee ook iets meer afstand genomen van de signaallijn
 • Het Sentiment/Momentum heeft zich kunnen opwerken tot boven het 50 niveau naar positief trendgebied

De stieren kunnen volgende week een belangrijke stap zetten voor de koersontwikkeling van de komende maanden.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Roy MartensTechnische analyse Zilver