Columns & Artikelen

Overzicht na een half jaar 2021

by Wilge on 01/07/2021

We leken weer goed op weg voor de beleggers in edelmetalen, maar alle edelmetalen zakken weer in prijs sinds hun hoogste prijs dit jaar. Goed voor de verwerkers van de edelmetalen, minder voor de beleggers. Nu worden de prijzen voornamelijk door ‘papier’-edelmetaal gemaakt, in de praktijk blijkt dat het fysieke spul lastiger te verkrijgen is en dat de prijzen hoger zijn dan de papierhandel. Toch spreekt het overzicht boekdelen, de edelmetaalprijzen trokken ook de mijnbouwers gemiddeld weer in de min:

De wateraandelen en REMX

De aan water gerelateerde aandelen etf’s PHO en CGW doen het goed. Terecht natuurlijk. Water is essentieel en we hebben er steeds te veel of te weinig van op de juiste plek. Of het is vervuild. Ook de REMX, de etf waarin veel kritische strategische metalen vertegenwoordigd zijn voor onder andere batterijen ed doet het goed en voert voor het eerst dat we hem volgen onze ranglijst aan. Toch zullen kopers van het 1e uur van deze etf schamper opmerken dat het verlies nog steeds fors is.

Mainstream indices

De mainstream indices doen het goed, het ene na het andere record sneuvelt. Voor hoelang is de vraag… Al maanden wordt gesuggereerd dat deze zeepbel ‘binnenkort’ over is. Omgekeerd aan de goldbugs, die al jaren beloven dat de ommekeer nabij is. De laagste prijs is nu toch echt gezien. Eerst dus zien en dan geloven. Ze krijgen vast allemaal een keer gelijk.

De crypto’s

Bitcoin nu op 13% in een half jaar is natuurlijk een fraai resultaat, maar als je weet dat hij halverwege dit halve jaar op 60.000 stand, dan is dat dus toch wel zuur als je op dat bedrag hebt gekocht… Veel alt coins zakken ook door hun hoeven. Maar ook hier worden gouden bergen beloofd, afhankelijk van wie je het vraagt natuurlijk.

 

Enquête

Tot slot nog even kijken naar de verwachtingen die de enquête invullers hebben opgetekend voor 2021.

Wat goud aan het einde van 2021 zal kosten?

De grootste groep (57%) denkt aan een prijs van tussen de 2000 en 2500 euro, daar is het dus nog steeds het wachten op. De groep 7% heeft nu gelijk: een prijs tussen de 1700 en 2000. Maar het jaar is nog lang!

Zilver gaat goud outperformen?

Op dit moment dus wel, maar overtuigend is het allemaal niet. Over de vermeende silversqueeze horen we nog weinig? Zal het Basel 3 akkoord nog een verschuiving te weeg brengen?

Gaat Bitcoin goud vervangen?

Wel, de discussie is blijvend, zo hier en daar en af en toe. En dat zal zo blijven, totdat een van de beiden de ander outperformed en dan nog….

tot volgend maandoverzicht,

Wilbert Geers – Webmaster Edelmetaal-Info

Dit artikel mag worden overgenomen mits er een bronvermeldende link naar Edelmetaal-Info.nl bij staat.

 

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

WilgeOverzicht na een half jaar 2021