Columns & Artikelen

Angst voor renteverhoging

by Tom Lassing on 12 juli 2021

8 juli zagen we dat de Amerikaanse beurzen heel negatief reageerden op een tegenvallend werkloosheidsrapport.

De Amerikaanse economie moet nu herstellen van de Corona crisis, maar waarom vallen de banencijfers dan nu zo tegen?

Een reden is dat relatief veel Amerikanen nu geen trek meer hebben in slecht betaalde banen.

Banen bij restaurants, vrachtwagenchauffeurs en banen bij hamburgerketens zijn in de nodige staten nu amper te vervullen.

Weinig mensen willen die banen nog onder de huidige condities. Je werkt je een slag in het rond en je kan nog niet rondkomen van je maandloon.

Ze zoeken iets anders en accepteren het feit dat ze nu dan een nog lager inkomen hebben, maar wel lekker thuis zitten.

De discussie over de verhoging van het minimumloon wordt in feite nu niet meer zo zeer politiek gevoerd, maar ze wordt gedicteerd door mensen die met hun voeten stemmen.

De republikeinen willen het wel negeren, maar het zijn ook hun achterban mensen die de onderbetaalde banen niet meer willen.

Beleggers zien dit met lede ogen aan. Als de economie niet snel flink aantrekt, lopen de overheidstekorten nog verder op en ook inflatie neemt toe, mede omdat de keten gebroken is. Dat is deels door een gebrek aan vrachtwagenchauffeurs, maar ook internationaal is de keten gebroken. Hout, computerchips, voedsel… Het is er nog wel, maar lang niet altijd in de goede hoeveelheden op de juiste plek.

Dat maakt dat prijzen oplopen. Dat is dus oplopende inflatie en dat brengt ook de rente omhoog. Hogere rente kan de overheid eigenlijk niet betalen op de enorme tekorten.

Dat alles maakt dat op termijn hogere belastingen nodig gaan zijn om de overheidsschulden te kunnen blijven betalen.

Hogere belastingen is lagere bestedingen van consumenten, hetgeen schadelijk is voor de economie. Gevolg minder winsten, minder belastingen, en zo draaien we onszelf de crisis in als de rente blijft stijgen.

De banen moeten beter betaald worden zodat ze vervuld worden en de ondernemingen weer of meer winst kunnen maken zodat de belastingen betaald worden… Het is een weg om de negatieve spiraal te doorbreken.

Enkele werkgevers in de VS hebben dat eindelijk begrepen en hebben het loon al omhoog gebracht. Het besef groeit echter erg langzaam.

 

NB. Reactie Edelmetaal-info: Tom schreef een interessant rapport over zilvermijnen en eentje over goudmijnen

Tom Lassing – Beursbox

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

Tom LassingAngst voor renteverhoging