Columns & Artikelen

Mijn positie verdubbelen?

by Maarten Verheyen on 15/07/2021

Vorige week circuleerde op Twitter al het gerucht dat de Bureau of Labor Statistics met tweecijferige inflatiecijfers zou uitpakken en toen het uiteindelijke cijfer dinsdag werd gepubliceerd bleek het niet eens gelogen.

De inflatie steeg met 0,9% op maandbasis en als je dat omrekent op jaarbasis, kom je uit 11,3% inflatie.

Je zou dan verwachten dat iedere spaarder in de VS panikeert en op z’n minst een deel van het spaargeld omzet naar goud.

Maar de reactie van de markt was eerder aan de lauwe kant.

Blijkbaar zijn spaarders bereid om deze torenhoge inflatie te tolereren omdat ze ervan uitgaan dat het maar tijdelijk is.

Wie daar niet meer van uitgaat, is Larry Fink van BlackRock.

BlackRock is de grootste vermogensbeheerder in de wereld en beheert $9 biljoen aan activa.

Fink is bezorgd om de oplopende inflatie en gelooft niet dat het tijdelijk is.

“We hebben nooit meer monetaire stimulus gezien dan vandaag, we hebben nooit meer fiscale stimulus gezien dan vandaag en we hebben nooit meer geld aan de zijlijn zien staan als vandaag”, aldus Fink.

Dat geld aan de zijlijn lijkt me de bepalende factor de komende tijd. Eens dat in beweging komt, is deze trend onhoudbaar. We zijn zover nog niet momenteel.

Teveel mensen geloven het narratief van de centrale banken dat deze inflatie-opstoot snel zal pieken en houden hun geld -ondanks tweecijferige inflatie- liquide.

Elders in de wereld is er meer ongerustheid over de stijgende prijzen en we zien zowel in Cuba als in Zuid-Afrika het potje behoorlijk overkoken.

Of deze onrusten zomaar gelinkt mogen worden aan de stijgende inflatie, durf ik niet te zeggen maar opmerkelijk is het wel. Vergeet ook niet dat de Arabische Lente grotendeels een reactie was op de stijgende voedselprijzen.

In Zuid-Afrika komt de voedselvoorziening door de plunderingen steeds meer in gevaar waardoor de situatie straks helemaal uit de hand kan lopen.

Ik heb al een aantal jaren een wat kleinere positie in platina en volg op die manier de toestand in Zuid-Afrika met meer dan gemiddelde interesse op.

Zuid-Afrika staat namelijk in z’n ééntje in voor 70% van de wereldwijde platina productie! Eventuele productiebeperkingen laten zich dan ook meteen voelen in de platinaprijs.

We hebben reeds met rhodium en palladium gezien hoe koersen van edelmetalen werkelijk kunnen exploderen eens er sprake is van ernstige tekorten.

Rhodium steeg van $660 per ounce naar $27.000 per ounce (x41) en palladium van $180 per ounce naar $2.900 (x16).

Als ik de grafiek erbij neem, kan ik niet anders dan vaststellen dat dit een heel erg goed moment is om de positie verder uit te breiden.

We hebben net een gezonde correctie gehad en kunnen nu weer een flinke sprong voorwaarts maken.

Wie nog geen positie heeft, heeft hier een heel erg mooie set-up om in te stappen.

Zelf heb ik ongeveer 3% van mijn vermogen in platina steken, en overweeg ik om deze positie te verdubbelen qua omvang.

Dit lijkt echt wel een perfecte storm te worden voor platina en we hebben met rhodium en palladium reeds ervaren wat voor een effect dat kan hebben.

Je kan hier platina kopen

Maarten Verheyen

 

Redactie Edelmetaal-Info: Maarten is oa redacteur bij Beurs Magazine. Het beursmagazine van juli is weer interessant met de volgende onderwerpen:

  • Mijn favoriete beleggingen voor 2021: een update (door Bart de Schutter)
  • Amazing Amazon (Rowan Nijboer)
  • Interview met Erik Geenen
  • Over bier, spareribs en beleggen in Belgische farma (door Stefan Willems)
  • Update eerdere aanbevelingen

maar alle abonnees kunnen ook de vorige edities inzien. En aangezien het ook gaat om langere termijn beleggingen is dat natuurlijk heel prettig.

Doe jezelf Beurs Magazine cadeau

Edelmetaal kopen? Onderstaande partijen leveren allemaal fysiek uit. Dan wel geven de nummers van de baren door die in de externe kluis liggen. Zie deze ‘etalage

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Maarten VerheyenMijn positie verdubbelen?