Columns & Artikelen

Beursbox bericht

by Tom Lassing on 16/08/2021

Haile goudmijn levert eindelijk winst op

05/08 7:58

OceanaGold kocht ooit Romarco Minerals op. Romarco is het bedrijf waar ik mijn zoon naar vernoemde. Het belangrijkste bezit van Romarco was op dat moment de Haile mijn.

Na de koop van Romarco Minerals bleek de Haile mijn nog niet zo ver te zijn als Romarco had laten schijnen.

De productie viel tegen en mede als gevolg daarvan kwam de koers van OcenanaGold onder zware druk. In feite halveerde die koers de afgelopen vijf jaar.

Eindelijk zien we nu dat de productie van Haile begint te groeien. De productie is afgelopen kwartaal ten opzichte van vorig jaar met 13% gestegen. De kostprijs per ounce is nu $1.226 per ounce. Dat is nog altijd één van de hoogste productiekosten binnen de sector, maar er is een daling van die productiekosten ingezet. De goudprijs is momenteel overigens net boven de $1.800 per ounce te vinden.

Wat nu het bedrijf ook helpt, is dat OceanaGold een veel goedkopere kredietlijn op een andere mijn heeft kunnen openen. Ze lenen voor die mijn dus veel goedkoper. Belangrijk want ze hebben in totaal 317 miljoen aan leningen lopen. De rente last is dus aanzienlijk. Als alles meezit gaat die nieuwe mijn over een jaar productie opleveren.

Barrick Gold akkoord met overheidsbemoeienis

04/08 8:25

In de Dominicaanse Republiek wil Barrick Gold samen met Newmont een bestaande mijn zo aanpassen dat er nog 19 jaar naar goud gezocht kan worden.

Daartoe is wel een forse uitbreiding van de mijn nodig.

De lokale regering wil daar wel aan meewerken, maar wil eerst een onafhankelijk onderzoek naar de milieu gevolgen.

Pas als die in kaart zijn wil de lokale regering een besluit nemen over het al dan niet toestaan van de uitbreiding en onder welke voorwaarden zo’n uitbreiding eventueel mag plaatsvinden.

Zou de uitbreiding plaats vinden, dan moet Barrick 1,3 miljard dollar investeren om de uitbreiding mogelijk te maken.

Ze denken dat er nog 9 miljoen ounces goud uit de bodem te halen zijn. Voor de Dominicaanse Republiek is die mijn ook een belangrijke bron van inkomsten.

Als de mijn echter te veel impact op het milieu heeft, dan is het sluiten van de mijn op de langere termijn beter dan de 19 jaar langere opening.

Het wordt dus spannend voor Barrick.

 

 

 

Investeren in grondstofmijnen

26/07 7:36

Veel grondstofmijn bedrijven zijn nu erg terughoudend om fors in nieuw te ontwikkelen mijnen te investeren.

De reden is het feit dat deze sector zo cyclisch is dat er een patroon zichtbaar is geworden. Zoals de ezel zich geen tweede keer wil stoten, zo willen de grondstofmijn bedrijven niet wederom in de val trappen dat ze veel geld investeren in nieuw te ontwikkelen mijnen om vervolgens te constateren dat na de investering de markt is ingestort en ze hun investeringen niet terug kunnen verdienen.

Dat is ze de laatste twintig jaar te veel overkomen en daarom kiezen ze er nu liever voor om hun ondernemingen er financieel beter voor te zetten. Ze willen graag schulden verminderen en eigen aandelen (goedkoop) inkopen zolang ze de kans hebben.

Ik geef ze geen ongelijk.

Het bedrijf VALE bijvoorbeeld heeft maar liefst 116 miljard aan schulden uitstaan. Dat is een molensteen in een eventueel slechter wordende markt. Het zou me dus niet verbazen als ze die schuld voor de zekerheid wat kleiner willen hebben.

Maar… Er zit ook een schaduwzijde aan het nu niet investeren.

De wereld heeft behoefte aan heel veel grondstoffen om voor zowel auto’s als huizen energie op te kunnen slaan. Dat is een nieuwe markt die enorm aan het groeien is. Steeds meer autofabrikanten geven aan nog voor 2030 grotendeels over te willen stappen op elektrische auto’s. Tevens zien we wereldwijd steeds meer consumenten zonnepanelen op het dak leggen. Dat terwijl subsidies op zonne-energie opwekking aflopen. Het is dan interessant om zelf in huis energie op te slaan om in de avond je eigen energie te kunnen gebruiken.

Als die investeringen in nieuwe grondstofmijnen er niet snel komen, dan gaan de prijzen voor juist die veelgevraagde grondstoffen door het dak. Dat is misschien leuk voor de winsten, maar slecht voor de economie.

Bij een slechte economie zullen uiteindelijk ook de winsten voor de grondstofmijn bedrijven geraakt gaan worden. Het is dus belangrijk dat er de komende jaren wel weer investeringen gedaan gaan worden.

Tot dat moment zullen de koersen van grondstofmijn aandelen naar mijn idee enorm gaan stijgen.

Die verwachting heb ik wel. Ik ben dan nu ook koper van dat soort aandelen.

NB. Reactie Edelmetaal-info: Tot zover 3 recente berichten uit de Beursbox Nieuwsbrief. Tom schreef een interessant rapport over zilvermijnen en eentje over goudmijnen

Tom Lassing – Beursbox

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Tom LassingBeursbox bericht