Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 16/08/2021

Na de forse mokerslag van vorige week vrijdag (een daling van bijna 4 %) werd eigenlijk verwacht dat er op maandag een kleine herstelpoging zou worden ondernomen maar niets was minder waar. In plaats van een herstelpoging gingen de neerwaartse luiken nog verder open.

Met een omzet die zelfs boven die van vrijdag uitkwam werd de zilverprijs omlaag geramd. Op het diepste punt bedroeg de daling maar liefst 8.5 %, een verdubbeling van de daling op vrijdag. Na deze nieuwe afstraffing kwamen er dan uiteindelijk toch wat kopers in de markt die hun kans schoon zagen. Zij wisten de zilverkoers terug te brengen tot boven de $23 om daar te kunnen afsluiten.

Na deze bounce zou er toch wel wat meer stijging in het vat zitten zou je denken maar ook dat gebeurde niet echt. Op dinsdag en woensdag kwam de zilverprijs nauwelijks van zijn plaats. De stieren likten hun wonden en de beren lasten een pauze in. Dit resulteerde in een tweetal zijwaartse dagen waarin de zilverprijs iets positief mocht afsluiten in de buurt van de $23.50.

De beren gebruikten deze twee dagen blijkbaar om wat benzine te tanken aangezien ze donderdag weer vol goede moed aan de dag begonnen. Vanaf de opening werd de zilverprijs wederom onder druk gezet en omlaag geduwd richting de $23. Dit niveau werd even doorbroken maar nu konden de stieren gelukkig wel tijdig aan de noodrem gaan hangen en kon de koers boven de $23 gehouden worden bij het sluiten van de markt.

Ook al kon de $23 op slotbasis gehouden worden er was wel weer een nieuwe laagste koers van het jaar neergezet zodat de vooruitzichten voor de vrijdag niet bijster rooskleurig waren. Verrassend genoeg werd er op vrijdag niet alleen iets hoger geopend maar werd er aan die positieve opening ook nog eens een stevig vervolg gegeven. De stieren stuwden de zilverprijs naar een hoogste stand van $23.83 waarna werd afgesloten op $23.78. Dat is nog steeds aanzienlijk lager dan het slot van vorige week maar toch ook al weer zo’n $1.50 hoger dan de low van maandag. Hopelijk opent dit wat perspectief voor het begin van aanstaande week.

Ook in de € zilver-daggrafiek was het huilen met de pet op. Ook hier een zeer lange rode candle op maandag met een herstel vanaf het laagste punt € 18.98 waarbij de €20 niet meer kon worden bereikt.

Deze €20 werd zowel op dinsdag, woensdag als donderdag geprobeerd te breken en te houden hetgeen niet lukte. Op donderdag werd dan weer afstand genomen van dit niveau om uiteindelijk, net als in de $ daggrafiek, op vrijdag een verrassende stap omhoog te zien waarbij de € 20 op slotbasis eindelijk weer werd gebroken.

 

In het langere termijn plaatje van vorige week werd bij een verstevigde grip van de beren de volgende verwachting uitgesproken:

“……dan zal een test van de steunzone (o.a. gevormd door de low van eind maart) het volgende doel zijn. Dit gebied zou dan al begin komende week bereikt kunnen gaan worden “         En “Dit steungebied zou vrij stevig moeten zijn gezien het aantal raakpunten uit het verleden zodat dit een mooi niveau is voor een bodem. Deze bodem zou dan samen met de bodem van maart een dubbele bodem kunnen gaan vormen, een potentieel bodempatroon”

De onderstaande grafiek toont duidelijk aan dat die verwachting veel te hoog gegrepen was. De beren sneden als een warm mes door boter de steunzone aan flarden zodat van een potentiële dubbele bodem op maandag al geen sprake meer was. Na de opleving en zijwaartse candles lijkt zich nu wel een mogelijke bodem te manifesten tussen de $23 en $23.50 zoals we dat ook zagen in het laatste kwartaal van vorig jaar.

De technische staat van de grafiek ligt er weinig verrassend, negatief bij:

  • De RSI veert op vanuit extreem negatief gebied en test nu de dalende magenta lijn. Een doorbraak hiervan zou een voorzichtig koopsignaaltje genereren
  • De Koopkracht vertoont wat positieve divergentie bij een Verkoopkracht die enorm piekt
  • De MACD zakt wat verder weg beneden de 0 lijn en de signaallijn
  • De Geldinstroom vertoont nog steeds positieve divergentie maar zal boven de 50 moeten zien te geraken voor een positieve invloed op de koers
  • Het Sentiment/Momentum vertoont positieve divergentie maar moet nog de magenta lijn en dan het 50 niveau overwinnen voor een positieve invloed op de koers

De stieren krijgen de lastige taak om de steunzone nu te houden. Een terugkeer in het dalende kanaal lijkt voor nu wellicht het maximaal haalbare resultaat te zijn

In de Bollinger Bandengrafiek werd aangegeven dat de koers niet lang buiten de banden kon blijven maar een versnelling van de daling, met een zo forse daling erbuiten, was niet verwacht, ook al gebeurt het wel sporadisch zoals in februari dit jaar (spike naar boven) en september en december vorig jaar (spike naar beneden).

De candle van vrijdag brengt wat rust in de grafiek. De koers bevindt zich nu ver beneden de midden-band zodat de tendens negatief gericht is. Pas als de zilverprijs de midden-band weet te doorbreken kan er sprake zijn van een positieve flow. Een terugkeer boven de midden-band zal zeker niet makkelijk gaan worden.

 

In de slotstandengrafiek werd verwacht dat de steunlijn onder de bodems van maart dit jaar en december vorig jaar zou worden getest maar dat gebeurde niet de lijn werd meteen doorsneden en is nu weerstand geworden. Wel werd, zoals verwacht na een doorbraak, direct de steunzone rond de $23 bereikt die stevig genoeg zou moeten zijn voor een bodem.

Vooralsnog is deze verwachting inderdaad ingelost aangezien de koers vanaf dit niveau is opgeveerd, vanaf het extra ingetekende lijntje over het topje uit juli 2020 om precies te zijn. De opgave voor de stieren is nu het heroveren van de eerder genoemde lijn rond de $24, de lijn door de maart (2021) en december (2020) bodem.

In de weekgrafiek werd al gevreesd voor een verdere daling aangezien dit het meest logische vervolg zou zijn na de grote rode candle van vorige week. De (ijdele) hoop was dat de positieve geldinstroom misschien voor een ommekeer zou kunnen zorgen.

Het meest logische vervolg is er inderdaad gekomen, een forse rode candle. Maar toch herbergt deze candle een aantal potentieel positieve kanten:

  • Zo zien we een klein lichaam en een zeer lange lower shadow.
  • Bovendien ontstaat deze candle na aan periode van dalen, vanaf de $28.
  • De omzet is de hoogste van de laatste 1.5 maand

Deze candle draagt de kenmerken van een potentiële bodem-candle waarmee de bodem van de lange daling zou kunnen zijn gezet. Indien dit het geval is dan zou aanstaande week een zwarte candle moeten opleveren. Die zwarte candle zou dan het liefst tegen de $25 maar liever zelfs nog tegen de $26 moeten eindigen.

 

Het beeld in de € weekgrafiek ziet er niet anders uit dan in de $ grafiek. Ook hier een zeer kleine body met een lange lower shadow die een potentiële bodem kan markeren.

De technische staat van de grafiek is wat verder negatief gedraaid zodat de stieren het absoluut niet makkelijk gaan krijgen om voor een zwarte candle te gaan zorgen. Maar deze zwarte candle is wel noodzakelijk om de potentiële bodem candle te kunnen bevestigen.

In de $-€ grafiek was vorige week een zeer interessante situatie ontstaan toen er een zwarte candle ontstond die de koers terugvoerde tot tegen de weerstandlijn rond het 0.85 niveau. De rode candle van de week ervoor werd geneutraliseerd en de kans op een doorbraak was ineens weer zeer dichtbij gekomen. Het was dan ook de verwachting dat de doorbraak de afgelopen week zou worden gerealiseerd en er een slot boven het 0.85 niveau zou ontstaan.

De verwachting van de doorbraak kon inderdaad worden ingelost, de weerstandlijn werd gebroken en de koers steeg naar een stand van 0.854. Dit niveau kon echter, tegen de verwachting in, niet worden vastgehouden. Gaandeweg de week zakte de koers terug beneden de weerstandlijn lijn om uiteindelijk zelfs in het rood af te sluiten.

De aanval op de weerstandlijn werd afgeslagen en de stieren zullen opnieuw aan de bak moeten. Het topje van afgelopen week met het topje van maart dit jaar vormen nu samen een potentiële dubbele top hetgeen een omkeerpatroon is. Echter het grotere patroon duidt nog steeds op een dubbele bodem of te wel een W patroon waarbij het topniveau van maart de tussenliggende en daarmee beslissende factor is. De vraag is nu welk patroon de doorslag zal gaan geven.

Weten de stieren alsnog de weerstandlijn te breken en daarna door de 0.86 weerstand te stoten dan ligt een snelle stijging naar het 0.93 niveau in het verschiet. Indien de beren stand weten te houden en de dubbele top een feit wordt kan de koers een snelle daling laten zien richting de dubbele bodem die dan ongetwijfeld ook gebroken zal worden.

De technische staat van de grafiek wijst nog steeds in het voordeel van de stieren, ze is overwegend positief zodat voor komende week toch weer een zwarte candle, en dus een nieuwe doorbraak poging wordt verwacht.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

 

Roy MartensTechnische analyse Zilver