Columns & Artikelen

Beleggen in goud – hoe zit dat en waarom juist nu?

by Gastauteur on 25/08/2021

Beleggen in edelmetaal is niet hip, niet hot en heeft stevige concurrentie van bijvoorbeeld de crypto’s. Maar wat is nu eigenlijk beleggen in edelmetalen. En waarom is het dan zo’n goed idee om juist nu in een edelmetaal als goud te beleggen? Beleggen in goud kan heel goed en daarom lichten we graag enkele voordelen toe.

Beleggen in goud in een notendop

Goud is een schaarse grondstof dat in de natuur gedolven wordt en dus niet geproduceerd kan worden. Goud heeft een markt zoals andere grondstoffen, aandelen en ook energie die hebben. Met prijzen die van moment tot moment schommelen, maar ook langetermijnverwachtingen van experts. Bij energie vergelijken heb je met dat laatste te maken, omdat je de prijzen voor langere tijd vastzet. Dalen de tarieven nog verder, dan is dat de gok die je hebt genomen. Maar stijgen de tarieven, dan heb je daarmee een prima kans benut bij het vastleggen van je tarief. Zo werkt het in de basis met beleggen in goud ook. Je koopt het op een zo laag mogelijke prijs in en verkoopt het bij een zo hoog mogelijk tarief. Het verschil met beleggen in goud is echter dat door de schaarste van het edelmetaal, veel mensen verwachten dat de waarde alleen maar verder kan stijgen.

Voordelen van beleggen in goud

Veel mensen zien beleggen in fysiek goud ook als een ‘store of value’, of te wel het opslaan van je geld in goud. Net zoals dat tegenwoordig vaak geld voor mensen die hun geld vast zetten in crypto’s. De verwachting is dat goud (en andere edelmetalen) en crypto’s zullen stijgen in waarde, terwijl geld door oa inflatie en omdat je er geen rente op krijgt, steeds minder waard wordt. Mensen zien goud dan als een soort verzekering. Beleggingsexperts zeggen vaak dat je zo’n 10% van je vermogen in fysiek goud zou moeten stoppen.

Ga je in goud beleggen, dan kies je meestal voor een belegging op de lange termijn. Veel mensen kiezen voor het beleggen in goud wanneer de financiële markt vele onzekerheden biedt, denk aan de financiële crisis in 2007. De verwachting van goud is dat de waarde niet zal dalen en alleen maar zal toenemen. Immers heeft goud z’n warde al 5000 jaar bewezen!

Voorbeelden van manieren om in goud te beleggen

Er zijn verschillende manieren om in goud te beleggen:

  • Fysiek in goudbaren en munten
  • Afgeleide producten zoals futures, ETF’s, turbo’s en CFD’s
  • Mijnbouwaandelen

ad.1 Zo kun je ervoor kiezen om goudbaren te kopen. Hierbij investeer je in fysiek goud. Dit betekent wel dat je een veilige plaats nodig hebt om je fysiek goud op te slaan. Inmiddels zijn er al veel aanbieders die het goud voor je willen en kunnen opslaan in gecertificeerde kluizen. Daar moet je dan wel bewaarloon over betalen.

ad.2 Je kunt er ook voor kiezen om te speculeren met goud. Hierbij kies je voor een belegging op kortere termijn waarbij je speculeert op relatief kleine koerswijzigingen. Om optimaal van de koerswijziging te kunnen profiteren, kun je een hefboom gebruiken zoals bij turbo’s op de goudprijs of CFD’s.

goud in de 21-ste eeuwad.3 Ook indirect in goud beleggen is een mogelijkheid. Hierbij koop je niet direct goud aan, maar beleg je in bedrijven die op enigerlei met goud te maken hebben. Denk aan bedrijven die betrokken zijn bij goud delven of bedrijven die goud bewerken. In goudaandelen beleggen heeft vele voordelen, zo heb je niet met de kosten van het bewaren van fysiek goud te maken. Vind je het lastig om een aandeel in mijnbouwbedrijf te kiezen, dan kun je ook voor een index of mandje kiezen van mijnbouwaandelen, zoals de Hui, GDX en GDXJ.

Waarom nu?

Goudexperts zullen zeggen: het is nooit te laat. Maar juist ook nu zien we geopolitiek en financieel dat het niet goed gaat in de wereld. Conflicten laaien weer op en oa door de coronapandemie wordt er heel veel geld op een onnatuurlijke manier in de markten en economieën gepompt.

Verder zien we bubbels in de huizenmarkten en aandelen markten. Elke bubbel knapt een keer. Zal de waarde van goud dan altijd stijgen? Nee, we hebben diverse dips gekend. Kijk maar eens naar dit naast gepresenteerde staatje. En de goudprijs nu? in dollars rond de 1800 en in euro’s 1544. Merk dus ook op dat valutaverschillen de prijs ook nog kan beïnvloeden. Het gaat er voor ons nu eenmaal om dat wij in een euroland leven.

Dit blog is geschreven door een gastauteur/externe partner.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

 

GastauteurBeleggen in goud – hoe zit dat en waarom juist nu?