Columns & Artikelen

Overzicht edelmetalen -ETF’s – Indices per 1 sept

by Wilge on 01/09/2021

REMX, Crypto’s en main-indices op stoom. Edelmetalen en mijnbouwers vallen tegen. Zie hier het overzicht van  door Edelmetaal-Info gevolgde aandelen, ETF’s, grondstoffen en indices stand per 1 september 2021:

We zetten die er van 1 juli even onder:

Er zijn nog al wat verschuivingen op te merken.

Edelmetalen

Palladium, rhodium en zilver zijn wat betreft de edelmetalen de grote verliezers. Rhodium had vorige jaren een zeer opmerkelijke en enorme stijging, dus een correctie is dan helemaal niet vreemd. De daling betreft Palladium zou grotendeels te wijten zijn aan het feit dat er verwacht wordt dat er minder katalysatoren voor auto’s nodig zijn, omdat autofabrikanten zich volop storten op elektrische auto’s waar veel minder palladium voor nodig is. Zilver blijft “promised land”, de mislukte silversqueeze ten spijt, maar het edelmetaal zakt behoorlijk en is met bijna 10% in de min het slechtst presterende edelmetaal. De mijnbouwers doen het ook heel slecht, terwijl de goudprijs toch van -6,6% naar -4,3% opveerde. Ook de edelmetaalcompetitie laat negatieve cijfers zijn voor veel deelnemers en mijnbouwaandelen.

 

REMX

Dit jaar de grote winnaar tot dus ver, maar voor degene die in de eerste maanden van deze ETF (die hier in Nederland moeilijk te verkrijgen is) kochten (en niet verkochten) kijken nog steeds tegen een groot verlies aan:

Maar deze index laat nu wel zien dat de fabricage van elektrische voertuigen in de lift zit. We volgend deze kritische en strategische metalen op deze pagina.

Top 10 Holdings (59.85% of Total Assets)

Get Quotes for Top Holdings

Name Symbol % Assets
Zhejiang Huayou Cobalt Co Ltd 603799 9.07%
China Northern Rare Earth (Group) High-Tech Co Ltd 600111 7.42%
Shenghe Resources Holding Co Ltd 600392 6.64%
Lynas Rare Earths Ltd LYC.AX 6.40%
Ganfeng Lithium Co Ltd 01772 6.20%
Xiamen Tungsten Co Ltd 600549 5.30%
Iluka Resources Ltd ILU.AX 4.92%
MP Materials Corp Ordinary Shares – Class A MP 4.78%
Tronox Holdings PLC TROX 4.63%
Jinduicheng Molybdenum Co Ltd 601958 4.49%

 

Crypto’s

Bitcoin doet het ook goed, hoewel er andere crypto’s zijn die het beter doen. Ethereum, Cardano, Ripple en Solana zijn de opkomende crypto’s. Voor een compleet overzicht kijk ik vaak op deze website die ook een app voor de mobile telefoon heeft.

De ‘gewone’ aandelen

Het grote geld gaat vooralsnog naar de aandelen in de mainindices. Ook de door ons gevolgde water-ETF’s mogen zich verheugen in toenemende belangstelling. Niet zo vreemd met een te veel of juist een tekort aan water. Ben benieuwd of deze aandelen hard meezakken als er een beurscorrectie of crash komt. En ook of de edelmetalen dan meezakken. Je vraagt je bij de mijnbouwers zo langzamerhand of het nog lager kan…. pffff.

Enquête

Tot slot nog even kijken naar de verwachtingen die de enquête invullers hebben opgetekend voor 2021.

Wat goud aan het einde van 2021 zal kosten?

De grootste groep (57%) denkt aan een prijs van tussen de 2000 en 2500 euro, daar is het dus nog steeds het wachten op. De groep 7% heeft nu gelijk: een prijs tussen de 1700 en 2000. Het kan nog steeds, maar het jaar wordt wel steeds korten: nog 4 maanden

Zilver gaat goud outperformen?

Op dit moment dus niet, verre van dat. Over de vermeende silversqueeze horen we nog weinig?

Gaat Bitcoin goud vervangen?

Wel, de discussie is blijvend, zo hier en daar en af en toe. En dat zal zo blijven, totdat een van de beiden de ander outperformed en dan nog….

tot het volgende maandoverzicht,

Wilbert Geers – Webmaster Edelmetaal-Info

Dit artikel mag worden overgenomen mits er een bronvermeldende link naar Edelmetaal-Info.nl bij staat.

 

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

 

 

 

WilgeOverzicht edelmetalen -ETF’s – Indices per 1 sept