Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 20/09/2021

De ontwikkeling van de afgelopen weken heeft, puur technisch bekeken, een logisch patroon gevolgd. Vanaf de bodem op $23 (die leidde tot een dubbele bodem) heeft de zilverprijs een stijging ingezet tot tegen het 50 d. MA. De beren grepen dit MA aan om het verzet op te tuigen en de zilverprijs weer omlaag te drukken.

In eerste instantie leek het niveau tussen de $23.50 en $24 steun te kunnen bieden maar dat werd aan het eind van deze week de nek omgedraaid. Afgelopen week werd de druk door de beren aanzienlijk opgevoerd.

 

 
Die neerwaartse druk kon aan het begin van de week nog worden weerstaan hetgeen blijkt uit de lange lower shadows van de maandag en dinsdag candles. Op woensdag leken de stieren vervolgens opgelucht adem te kunnen halen omdat de koers dicht bij huis bleef en de inspanningen van de beren minimaal waren. De stieren dachten er waarschijnlijk al aan om een nieuwe stijging op touw te zetten.

Op donderdag werd inderdaad de aanzet tot een stijging geproduceerd maar direct daarop haalden de beren de hamer tevoorschijn. Met fors geweld werden de stieren bewusteloos geslagen en kon de zilverprijs in het ravijn gekiept worden. De dubbele bodem rond het $23 niveau werd doorbroken waarna er met een fors verlies net boven het laagste punt van de dag werd afgesloten. Deze mokerslag zorgde voor het laagste slot sinds vorig jaar november.

De nieuwe low van het jaar bleek de stieren op vrijdag te ontmoedigen om een serieuze tegenaanval op touw te zetten. Na een halfslachtige poging om hoger te koersen werd het stokje weer snel terug gegeven aan de beren die opnieuw vrij-spel kregen. De daling werd voortgezet waarbij de $22.50 werd doorbroken en koers werd gezet richting de $22. Na een laagste punt van $22.31 werd het slot gezet op $22.34, dus praktisch op de low van de dag.

Tenzij de stieren zich iets laten invallen ziet dit slot er slecht uit voor de start van aanstaande week!!

Het mag geen betoog hebben dat de ontwikkeling in de zilver € daggrafiek er niet veel beter uitziet dan die in $. Ook hier een forse daling die werd ingezet vanaf afgelopen donderdag. De laagste intra-day koers op € 18.98 van vorige maand is bijna bereikt en het slot van vrijdag is de laagste van dit jaar.

Ook hier zal het begin van komen week zeer spannend gaan worden. Laten de stieren zich iets invallen om de daling een halt toe te roepen of is er sprake van volledige overgave?

 

In de laatste update voor mijn vakantie werd voor de langere termijn grafiek de volgende opmerking gemaakt:

“Voor komende week is de kans groot dat de zilverprijs zal doorzakken richting de steunzone rond de $22,50, de zone die vorige week al werd getest met de lange rode maandag-candle. “

Die daling kwam er vervolgens niet in de week daarop volgend. De stieren wisten in het weekend een degelijk strijdplan uit te werken om op maandag een forse stap omhoog te zetten. Deze stap omhoog mondde uiteindelijk uit in een terugkeer binnen het dalende magenta kanaal waarin de koers wist door te stijgen tot nipt beneden de bovenste kanaallijn. Het uiteindelijke bereiken daarvan werd tegengehouden door het 50 d. MA.

Afgelopen week is de zilverprijs op donderdag en vrijdag opnieuw beneden het kanaal gevallen en heeft nu alsnog de steunzone op $22.50 bereikt. Het slot van vrijdag is beneden de steunzone tot stand gekomen zodat het ernaar uitziet dat de aandacht mogelijk op de $22 grens gericht kan gaan worden.

De technische staat van de grafiek is overwegend negatief waardoor een verdere daling naar de $22 grens meer dan logisch zou zijn.

 • De RSI is teruggevallen tot net boven de 30, de grens van extreem negatief gebied
 • De Verkoopkracht is weer aangetrokken nadat deze op de koopkracht was gebotst
 • De MACD is beneden de 0 lijn weer omlaag gebogen en heeft inmiddels de signaallijn neerwaarts gebroken, een verkoopsignaal
 • De Geldinstroom valt beneden de magenta trendlijn en kan op weg naar lagere niveaus
 • Het Sentiment is fors teruggevallen en dringt nu door in extreem negatief trendgebied

De $22 grens zal komende week zeer waarschijnlijk worden opgezocht. Het is van groot belang dat de stieren dit niveau weten te verdedigen om een verdere daling richting de $19 te voorkomen.

De Bollinger Bandengrafiek laat zien dat de stieren vanaf de dubbele bodem van 4 weken geleden een beweging konden realiseren die de zilverprijs uiteindelijk terugbracht tot aan de bovenste band.

Tijdens de terugval die ontstond probeerden de stieren de koers te laten stabiliseren rond de belangrijke midden-band. Toen duidelijk werd dat dit niet ging lukken werden de luiken geopend en konden de beren de koers onderuit halen tot buiten de onderste band. De candle van vrijdag draagt het risico met zich mee van een ‘glijbaanpatroon’. De stieren zullen dus fors aan de bak moeten om de zilverprijs terug te brengen binnen de banden.

In de slotstandengrafiek van 4 weken geleden bevond de zilverprijs zich in de steunzone rond de $23 en werd aangegeven dat het belangrijk was dat deze zone gehouden zou moeten worden om een val richting de $19 te voorkomen. De zone werd wonderbaarlijk genoeg inderdaad gehouden.

De opleving die volgde liep uiteindelijk stuk op de lijn over de topjes van nov/dec 2020 en de dalen van jan/apr/juli van dit jaar, al met al een technisch logisch topniveau. Op dit moment is de koers weer terug bij het belangrijke steunniveau maar nu is de opgave een stuk zwaarder voor de stieren. De opdracht blijft hetzelfde: de steunzone houden om een val naar de $19 te voorkomen.

In de weekgrafiek van 4 weken geleden werd afgesloten met de volgende opmerking:

“De verwachting voor aanstaande week is niet al te hoog gespannen. Het gebied rond de $22 zal steun moeten bieden (bodems op $21.81, $21.96 en vorige week $ 22.28) om een (snelle) daling richting de $19 te voorkomen “  

Ondanks de lage verwachtingen wisten de stieren te verrassen en lieten zij zich van hun beste kant zien. In plaats van een daling naar de $22 ontstond er 2 weken achter elkaar een stijging die de zilverprijs terugvoerde tot aan de $25. Daar werd het hoofd gestoten en nu zijn we opnieuw of beter gezegd helaas alsnog onderweg naar het gebied rond de $22.

De opdracht voor de stieren blijft dezelfde, het gebied zal steun moeten bieden om een (mogelijk) snelle daling naar de $19 zone te voorkomen. De taak voor de stieren liegt er niet om aangezien er vanuit technisch oogpunt geen steun te verwachten is

 • De RSI heeft na het topje tegen de 50 aan een nieuwe daling begonnen
 • De MACD is verder weggezakt beneden de 0 lijn in negatief trendgebied
 • De Geldinstroom is door de magenta lijn gevallen en staat op het laagste punt sinds juni 2020

 

Ook in de € weekgrafiek zag het er in eerste instantie goed uit na de update van 4 weken geleden. Het topje werd hier gezet rond het € 21 niveau waarna de terugtocht moest worden aanvaard.

Is in de $ weekgrafiek de steun(zone) rond de $22 nog niet echt bereikt, in de € weekgrafiek staat de steun op €19 wel vol onder druk. Het laagste niveau van dit jaar op €18.89 is nog niet aangetikt maar het slot van deze week op € 19 laat het ergste vrezen voor aanstaande week.

Beneden de € 19 is een verdere (snelle) koersval mogelijk richting het gebied rond de €17. Net als 4 weken geleden staan de signalen er niet al te best voor maar misschien kunnen de stieren wederom voor een enorme verrassing zorgen.

 

Net als de zilver weekgrafieken tegendraads reageerden op uitgesproken verwachtingen in de update van 4 weken geleden zien we hetzelfde in de $-€ weekgrafiek.

Na de doorbraak van de groene weerstandlijn werd een nieuwe opvolgende zwarte candle verwacht maar dat gebeurde niet. In plaats van een zwarte candle ontstond er toch een rode, de beren vochten alsnog terug. De doorbraak boven de weerstandlijn werd teruggedraaid en de koers werd weer omlaag gedirigeerd richting de steunzone. Uiteindelijk bood het 14 w. MA voldoende steun zodat de koers vorige week alweer een aanzet omhoog kon maken.

De afgelopen week werd die ingezette beweging uitgebouwd en zien we de candle opnieuw door de weerstandlijn op 0.85 breken en ook daarboven afsluiten.

De situatie van deze week lijkt daarmee op die van 4 weken geleden. De stieren zijn terug aan het front en zullen nu opnieuw moeten proberen om een voortzetting te geven aan de doorbraak van de weerstandlijn zodat de 0.86 weerstand in het vizier genomen kan worden.

De technische gesteldheid van de grafiek staat er (net als 4 weken geleden ) absoluut ondersteund bij voor de stieren:

 • De RSI is gebodemd op de 50 en vervolgens weer omhoog gedraaid
 • De MACD blijft zowel boven de 0 lijn als de signaallijn en lijkt de weg omhoog te vervolgen
 • Het Sentiment/Momentum is teruggevallen vanuit extreem positief gebied maar lijkt de draai naar boven alweer te hebben ingezet

 

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

Roy MartensTechnische analyse Zilver