Columns & Artikelen

Overzicht na 3 kwartalen 2021

by Wilge on 02/10/2021

Records werden gebroken, maar niet in de edelmetalen en mijnen, of het zouden negatieve records zijn. Toch hebben de main indices al weer wat hun toppen verloren. Veel analisten gaven aan dat dit de voorbodes zijn van de komende aandelen crash. Uiteraard komen die opmerkingen vooral uit de hoek waar nu de klappen vallen: de edelmetalen. Zij zouden dan weer floreren, bij zo’n crash, de safehaven van al meer dan 5000 jaar. Maar wie zegt me dat dat ook gebeurt? Als dat goud en zilver met geleend geld is gekocht dan zullen we daar ook in eerste instantie een sell-off zien wegens margin verplichtingen van degene die te laat uitstappen. Wie zegt me niet dat het cash niet naar cryptocurrencies gaat? Ondanks dat China en veel andere overheden crypto’s willen verbieden, zijn er juist ook aan de andere kant overheden die crypto’s juist stimuleren.

De edelmetalen

Stond rhodium 3 maanden geleden nog dik in de plus, nu zit het edelmetaal voor beleggers aan de verkeerde kant van de streep. Een reden hiervoor kan ik je niet geven, maar wellicht is het aanbod wat hoger. Overigens geldt dat het zelfde voor palladium. Kennelijk is het edelmetaal nu wat minder in trek, omdat autofabrikanten investeren in elektrische auto’s in plaats van auto’s waar bijv een katalysator in zit waar ook palladium voor nodig is. Dat de prijs van palladium op zich is gezakt, is wel weer fijn (behalve voor beleggers) want het zal de diefstallen van katalysatoren doen verminderen. De goudprijs in euro’s staat nog maar net in het rood terwijl de prijs in dollar al -7,2% is, dus het is nu ook een kwestie dollar/euro. Het beloofde land zilver is nog steeds geen ‘beloofd land’. Tenzij je het beloofde land als koopkans ziet…

Ik hoef het niet over de mijnbouwers te hebben, die staan nu kansloos onderaan het lijstje. Hoewel kansloos? Voor diehard laagkopers een koopkans.

Crypto’s valuta

De crypto’s stuiteren met uitslagen van 5% tot 10% vaak op dagbasis door het derde kwartaal heen en is per saldo hoger dan de halfjaarscijfers. Elk bericht kan leiden tot enorme fluctuaties. Het is belangrijk als sommige CEO’s, influencers of overheden iets zeggen over crypto’s dit in de gaten te houden, hoewel de koers ongelooflijk snel reageert op een uitspraak. Dus voor je het weet is de waarde weer enorm gekelderd of gestegen. Voor een leek eigenlijk niet bij te houden.

De water ETF’s en REMX

Ik hoop dat ze niet meedeinen op het feite dat aandelen alleen maar gekocht worden om je geld ergens te gelden te maken, want deze ETF’s zouden in mijn ogen fundamenteel wat voor beleggers moeten kunnen betekenen. Immers we hebben of te veel water, of te weinig of te vuil. De bedrijven die gekocht worden in die ETF’s zouden per saldo kwaliteit moeten bezitten voor generaties lang en potentiële winnaars zijn. Dat zelfde geldt eigenlijk ook voor de REMX, de ETF waar bedrijven in zitten die te maken hebben met Rare Earth elements, lithium enz kortom de kritische en strategische metalen, ook vaak batterij metalen genoemd.

 

Enquête

Tot slot nog even kijken naar de verwachtingen die de enquête invullers hebben opgetekend voor 2021.

Wat goud aan het einde van 2021 zal kosten?

De grootste groep (57%) denkt aan een prijs van tussen de 2000 en 2500 euro, daar is het dus nog steeds het wachten op. De groep 7% heeft nu gelijk: een prijs tussen de 1700 en 2000. En het jaar is nu niet meer zo lang: nog 1 kwartaal!

Zilver gaat goud outperformen?

Tijdens de halfjaarscijfers was het nog een ‘ja’ maar ondertussen en dat zie je zelf in bovenstaand staatje: een dikke nee.  Over de vermeende silversqueeze horen we ook nog heel weinig?

Gaat Bitcoin goud vervangen?

Wel, de discussie is blijvend, zo hier en daar en af en toe. En dat zal zo blijven, totdat een van de beiden de ander outperformed en dan nog….

Tot slot hier nog even het halfjaarsoverzicht, daar wordt hierboven aan gerefereerd:

 

tot volgend maandoverzicht,

Wilbert Geers – Webmaster Edelmetaal-Info

Dit artikel mag worden overgenomen mits er een bronvermeldende link naar Edelmetaal-Info.nl bij staat.

 

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

 

 

 

WilgeOverzicht na 3 kwartalen 2021