Columns & Artikelen

Nieuws week 40

by Wilge on 04/10/2021
[vrijdag 8 okt – 16.00 uur]

Algemeen en crypto’s

 • Het sentiment bij de edelmetalen lijkt vandaag te zijn om geslagen. Een echt keerpunt? Voordat de beurzen in de VS opengingen, stonden de edelmetalen net als veel crypto’s in de plus. Maar we hebben al vaker plussen zien afwisselen met minnen, ook intraday.
  Helaas zien we bij de olie er ook weer 2% erbij. Gunstig voor oliebeleggers als hedge tegen de inflatie van producten die duurder worden door de duurdere olie, maar verder denk ik dat de meeste mensen er meer last van van hebben dan profijt.
 • Slim Beleggen: Is de eindejaarsrally bij de Bitcoin aangebroken?
 • CryptoInsiders: Institutionele investeerders dumpen goud voor bitcoin (BTC), meldt JPMorgan

 De edelmetalen

 • De zilverprijs schommelt sinds begin oktober rond de $ 22,50. Een sterke Amerikaanse dollar is de belangrijkste onderliggende motor van de subtiele bewegingen van het edelmetaal.
  Amerikaanse dollar versus edelmetalen
  Doorgaans is de waarde van de dollar omgekeerd gecorreleerd aan die van edelmetalen. Sinds het begin van de maand handelde de dollarindex, die de waarde van de Amerikaanse dollar volgt ten opzichte van een mandje van zes valuta’s, gestaag boven het grote weerstandsniveau van september van $93,50.
  [Lees verder op Invezz]
 • De Amerikaanse inflatie toont aan dat goud ondergewaardeerd is
  De goudprijs wist na het uitbreken van de coronacrisis bijzonder goede zaken te doen. In enkele maanden tijd wist het gele edelmetaal met tientallen procenten in waarde te stijgen. Er werd zelfs een nieuwe recordkoers op de borden getoverd en dat was sinds het jaar 2011 niet meer voorgekomen. Het huidige plaatje ziet er compleet anders uit, maar juist dat biedt grote kansen.
  [Lees verder op Slim Beleggen]

 • ‘Vooruitzichten goud blijven negatief’
  De vooruitzichten voor de goudprijs zijn negatief. Dit schreef ABN AMRO vrijdag in een analyse. Edelmetalen-analist Georgette Boele wees erop dat de goudprijs nu 7,5 procent lager staat dan begin 2021, rond 1.755 dollar, en vermoedelijk eind dit jaar op 1.700 dollar per ounce uitkomt. Volgend jaar daalt de goudprijs volgens ABN AMRO zelfs nog verder, tot 1.500 dollar.
  [lees verder op EuroBench]
 • Het artikel van Jan Nieuwenhuijs dat gisteren nog op de homepage prijkte, is vertaald en staat nu op Holland Gold:
  Hoe de internationale goudmarkt werkt (Deel 1)
 • Verder nog op Goldhub: Goud volgens Bloomberg Intelligence dra weer richting all-time high

World Gold Council:

Enkele YouTube Video’s:

Tip: Je kunt je abonneren op deze youtube kanalen en dan heb je de meest interessante video’s bij elkaar en dan ben je eerder op de hoogte dan in deze nieuwsblog!

De mijnbouwers

Daily Gold Vieo: Interview: Miners Bombed Out but Metals Not as Oversold

Jordan Roy-Byrne, Founder and Editor of The Daily Gold joins us to focus on the precious metals sector and the continued divergence between the stocks and the gold and silver prices. The metals price holding above support and in the very near term starting to diverge from the US equity markets is providing metals bulls with hope that a bounce in the stocks is coming. We discuss how this factors into the consensus that US market need to fall to bring more attention to the PMs.

Video op InvestorIntel: Viscount Mining’s Jim MacKenzie with Chris Thompson on Rediscovering Silver, Gold, and Copper on its Nevada Properties

Meer mijnbouwnieuws oa op Goldventures update portefeuilleStreetwiseINNCEO.CAMining.com

 

[wo 6 okt – 16.00 uur]

Algemeen en crypto’s

 

De edelmetalen

 • Is the silver price controlled by banks? Here’s what’s really happening – Jeff Christian

 • Uit de SWOT van Frank Holmes: Palladium and platinum, precious metals that are used in catalytic converters, are heading for their fifth straight monthly declines due to the semiconductor shortage that’s curbed automobile production. Palladium is down 23% so far in September, poised for the biggest monthly drop in 13 years.

 


[di 5 okt – 17.00 uur]

De edelmetalen

De edelmetaalprijzen –  met name goud – staan weer behoorlijk onder druk. Stijgende dollar wordt genoemd als oorzaak, terwijl er gewacht wordt op de banen cijfer in de VS. Bitcoin en andere crypto’s doen het daarentegen heel goed. Bitcoin staat al weer boven de 50.000 dollar met oa Bitcoin MagazineSlim Beleggen: Volgens deze grafiek beschikt de zilverprijs over het grootste potentieel

De zilverprijs staat al enkele maanden onder druk. Rond de zomer van 2020 werd er een stevige top gevormd en vanaf dat punt gerekend heeft de zilverprijs het nodige terrein moeten prijsgeven. Opvallend genoeg weten de meeste andere commodities wel goede zaken te doen. En juist daarom lijkt zilver nu over het meeste groeipotentieel te beschikken.

Als gevolg van de oplopende inflatie wisten de commodities tijdens de afgelopen maanden bijzonder goede zaken te doen. Ook het snelle herstel van de wereldeconomie wist te leiden tot een grote vraag naar commodities. Dit komt niet alleen voort uit de inhaalvraag vanuit het coronatijdperk, maar ook vanuit de grote reguliere vraag in verband met de krachtige economische groei.

Gaat de zilverprijs bezig aan een inhaalrace?

Ook op Slim Beleggen weer een stukje discussie over Goud vs Bitcoin.: Jamie Dimon: “Bitcoin is a fool’s gold”

2 video’s:

 • Gary Wagner laat zijn licht schijnen over zilver en goud in deze video.
 • Daniele Cambone zien we hier met Mark Yaxley:

 

2 grafieken:

Ik vind het zelf nogal arbitrair om deze conclusie ‘Today’s Chart: This Gold Bull Market Has Years To Run‘ aan onderstaande grafiek te verbinden, John Robino doet het wel, wat vind jij?

Het World Gold Council meldt:

Central banks bought 28.4t of gold in August,1 9% less than in July. Leaving aside January’s 11.2t net sale, this is the lowest level of monthly net purchases so far this year.

Central bank gold buying slowed over the summer
Central bank net purchases of gold*

De mijnbouwers:

 

Mondiaal Nieuws meldt: Legale mijnbouw in Colombia: win-win voor het milieu en inheemse gemeenschappen

Vanwege het culturele belang en de economische waarde is kleinschalige goudwinning toegestaan in Afro-Colombiaanse en inheemse gebieden in Colombia. Maar het wordt de gemeenschappen moeilijk gemaakt: vergunningen blijven uit en ze zijn kwetsbaar voor gewapende groepen. Internationale initiatieven pleiten voor betere bescherming.

En verder nog in het nieuws:


[ma 4okt – 17.00 uur]

We gaan dus op zoek naar een format om jullie van het edelmetaal-nieuws en wat daarmee samenhangt te bedienen zoals je hier hebt kunnen lezen. Op de nieuwspagina vind je nog wel de links die ik vaak gebruik naar websites waar ik mijn nieuws vandaal haal. En hoewel dat elke dag wel links oplevert is de vraag natuurlijk in hoeverre dat interessant nieuws is of baanbrekend nieuws of breaking news. Ook daar heb ik je mijn visie over gegeven in dit stuk.

De Edelmetalen

Vandaag zijn ze een beetje zoekend qua koersen en er is weinig nieuws te melden. Wat betreft de Nederlandstalige sites duikt goudhub in de historie van goud en constateert dan goud in een rally eerst komt, waarna zilver volgt. Maarten Verheyen vindt het wel fijn dat de koersen dalen, want dat geeft weer koopkansen, maar ja eens zijn de centen op, zoals hij zelf ook constateert.

Invezz vraagt zich af of het waarschijnlijk is dat een een uitbraak van de goudprijs in oktober volgt.

Op Slim beleggen vind je deze grafiek:

De titel: Goudmijnaandelen zijn in het vergeethoekje beland zegt al genoeg en weten we hier op edelmetaal-info (en de edelmetaalcompetitie) als geen ander.

 

De crypto’s

Madelon Praat is altijd wel weer leuk om te beluisteren, maar ik had er nu nog even geen tijd voor, jij wel?

Slim beleggen geeft de mening van oprichter cryptofonds Galaxy Digital weer:  Mike Novogratz: “Bitcoin gaat niet meer weg”

Bitcoin Koers: De Bitcoin koers stijgt naar $ 49k en verschillende Altcoins zetten nieuwe all-time highs neer

En deze op BTCdirect vind ik ook een aardige: Edward Snowden: ‘China heeft Bitcoin juist sterker gemaakt’ Zou kunnen natuurlijk en vandaag koerst de bitcoin rond de 48.000, dat is nog lang geen 100.000 dollar die aan het einde van het jaar is beloofd door de kenners. Ook uit de koker van BTCdirect: ‘Bitcoin wordt 100.000 dollar en daarna komt FOMO uit media’

Engelstalig algemeen edelmetaal en mijnbouwnieuws oa:

Natuurlijk op maandag de grafiek van ZEAL: Silver Investors Undaunted

Verder zijn er op Gold Eagle altijd op maandag de bijdragen van Jack Chan en Jim Curry

Op Kitco geeft Anna altijd in het weekend een top 3 van de afgelopen week, ook post Mickey Fulp altijd z’n ideeën over de metals in het weekend in z’n podcast.

Zilver goud gaat outperformen. Hoe vaak heb ik dat de laatste tijd gehoord? Dit jaar in ieder geval vooralsnog niet:

 

Op Mining.com (oa Barrick, Yaman, Harte, Endeavour en 8 mijnbouwers die zich focussen op de ‘witte’ edelmetalen) en Streetwise weer de nodige artikeltjes naar interessante mijnbouwzaken. Let op, hier zitten ook wel wat gekleurde sponsor artikelen tussen!

Tot zover dit nieuwsoverzicht. Als er meer nieuws is deze week, dan zal dat altijd er boven worden gezet, met datum en tijd. Ik pretendeer niet volledig te zijn, het is een keuze die ik maak. Mis je je favoriete analist of website: kijk dan op de linkpagina

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

WilgeNieuws week 40