Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 04/10/2021

En weer is er een enerverende week voorbij. Na de rode candle van vorige week vrijdag konden de stieren in de rust van het weekend wat vertrouwen tanken zodat op maandag met een positieve instelling aan de week kon worden begonnen. Vanaf de opening probeerden de stieren hoger gelegen weidegronden te bereiken wat stapje voor stapje lukte. Even leek het er zelfs op dat de $23 grens weer in zicht zou komen maar zover reikte de positieve inslag dan weer net niet. Wel kon er positief, ruim boven de $22.50, worden afgesloten.

Deze positieve stap kon voor meer vertrouwen zorgen maar daar staken de beren op dinsdag meteen een stokje voor. Er werd lager geopend dan het slot van maandag en daarna kwam de aanval van de beren. De zilverprijs werd met volume terug geduwd richting de $22 en het kostte de stieren enorme moeite om het hoofd boven water te houden. Aan het slot viel het verlies nog enigszins mee maar de positieve flow was wel in één klap verdwenen. De stieren konden het verlies nog wel beperken maar het kwaad was geschied.

Na het tikje van dinsdag werd de woensdag gehaktdag! De opening vond plaats rond het slot van de dinsdag waarna de stieren even aan wat stijging mochten snuffelen. Daarna namen de beren de stok in handen en mepten de zilverprijs met stijgende volumes omlaag. De $22 grens werd nu wel met kracht gebroken en de koers viel terug tot aan $21.41 waarna slechts licht hoger op $21.48 werd afgesloten. Het totale volume liep op tot 7.849.200, ruim boven het gemiddelde. Na zo’n aderlating is een herstel op de dag daarna wel te verwachten en dat gebeurde ook nu op donderdag. Wat opviel op deze hersteldag was dat er wel veel kopers in de markt kwamen aangezien de omzet opliep tot 6.480.000. Zou er woensdag sprake zijn geweest van een exhaustion move oftewel uitputtingsslag? Het slot op donderdag kwam tot stand op $$22.05 waarmee de $22 grens weer werd heroverd! Als de woensdag een exhaustion move was dan zou er vrijdag nog een mooi vervolg moeten ontstaan.

De vrijdag opende met aan klein gapje hoger, op $22.18, waarna de koers even terugviel naar $21.99 om het ontstane openings-gapje te sluiten. Vervolgens zette het koersherstel door naar een stand van $22.60 om uiteindelijk te sluiten op $22.54. De grote rode woensdag-candle was op 2 dagen gerepareerd. Dankzij de zwarte vrijdag-candle ontstaat er een mooie uitgangspositie voor het begin van komende week, hopelijk kunnen de stieren dat in klinkende munt omzetten.

Het beeld in de € dag-grafiek ziet er op het eerste oog identiek uit als het beeld in de $ dag-grafiek maar als we wat beter inzoomen is het beeld hier wat positiever. De candles zijn in verticale richting wat meer in ‘elkaar gedrukt,’ de afstanden zijn wat kleiner zodat de highs en lows wat compacter bij elkaar liggen.

Het totaal plaatje oogt wat stabieler zodat de weg naar het 50 d. MA wat makkelijker kan verlopen.

 

In het langere termijn plaatje werd na de strijd om de $22-grens van vorige week voor deze week een zelfde situatie verwacht: ‘De strijd om het $22 niveau zal aanstaande week ongetwijfeld worden hervat en de stieren zullen het niet makkelijk krijgen om deze grens te houden.’

 Zoals we hierboven al zagen kwamen de stieren op de maandag goed voor de dag en probeerden zij om meteen de strijd aan te gaan. De zwarte candle die ontstond tikte opnieuw het dalende magenta kanaal aan maar weer lukte een terugkeer er binnen niet. De beren duwden de zilverprijs op dinsdag en woensdag weer terug, weg van het kanaal en zelfs door de steunzone op $22. Deze doorbraak op woensdag zou forse consequenties kunnen hebben maar gelukkig zagen de stieren het gevaar en wisten zij op donderdag en vrijdag terug te keren boven de $22 zone.

De candle van vrijdag heeft een zeer belangrijk punt bereikt, namelijk de weerstandszone (voormalige steunzone) rond de $22.50 en de onderste lijn van het magenta kanaal. Slagen de stieren erin om maandag (en dinsdag) een positieve dag neer te zetten dan breekt de zilverkoers terug in het kanaal en kan een beweging naar de bovenste lijn (thans rond de $24) ontstaan.

De technische staat heeft, dankzij de 2 slotdagen, een verbetering ondergaan:

 • De RSI maakt een hogere bodem (positieve divergentie) en breekt de dalende lijn
 • De Verkoopkracht ligt nog steeds boven de koopkracht maar heeft een topje gemaakt
 • De MACD heeft een hogere bodem gemaakt en staat op het punt de signaallijn te kruisen
 • De geldinstroom heeft de weg naar boven gevonden en zet koers naar de 50
 • Het Sentiment/Momentum stijgt nu uit de extreem negatieve zone

Komende week zouden de stieren een zeer mooie stap kunnen zetten als ze terug weten te breken boven de weerstandszone en binnen het magenta kanaal.

 

In de Bollinger Bandengrafiek werd na de candle van vorige week vrijdag gehoopt dat de zijwaartse beweging weer gestalte zou krijgen en met de maandag-candle van deze week leek die hoop te worden vervuld. Helaas bleek echter het tegendeel waar, de daling werd hervat en de onderste band kwam onder druk te liggen. Gelukkig wisten de stieren die druk te pareren zodat het slot van de week rond hetzelfde niveau tot stand kwam als vorige week. De midden-band ligt nog steeds een eind uit de buurt maar komt aanstaande week wel snel dichterbij.

Komende week moeten de stieren proberen om in de buurt te komen van de midden-band.

 

In de slotstandengrafiek werd de strijd om de steunzone rond de $22.50 inderdaad in volle hevigheid voortgezet. De steun werd doorbroken en de zilverprijs viel fors naar beneden in luchtledig gebied.

Het dal dat de koers deze week maakte heeft geen recente referentiepunten zodat het dal tot stand kwam in (technisch bekeken) onontgonnen gebied. Het herstel dat daarop volgde bracht de koers terug naar het gebied rond de $22.50 en dus de weerstandszone.

Aanstaande week zullen de stieren moeten proberen het verloren terrein terug te winnen

De weekgrafiek van zilver zag er vorige week vrij somber uit en de vooruitzichten waren dan ook niet al te geweldig, er werd een zware week verwacht voor de stieren waarbij de $22 zone opnieuw onder druk zou komen te liggen.

De candle van deze week bevestigt de verwachting van die zware week voor de stieren. De opening viel nog enigszins mee maar vervolgens dook de zilverprijs de diepte in. Dankzij de positieve donderdag en vrijdag kon de zilverprijs toch nog in de plus sluiten zodat er een zwarte candle kon ontstaan. Deze zwarte candle heeft een zeer lange lower shadow die de veerkracht van de stieren weergeeft. De vorm van deze candle zou weleens zeer belangrijk kunnen zijn daar deze veel weg heeft van een hammer die in dit geval dus een potentiële bodem-candle vertegenwoordigt. Indien dit daadwerkelijk het geval is dan zou aanstaande week een opvolgende zwarte candle moeten ontstaan die de koers boven de $23 tilt.

De Technische staat van de grafiek staat er nog steeds belabberd bij al lijkt er wel wat stabilisatie te ontstaan. Komende week kunnen we hopelijk wat verbetering in de technische kant gaan zien.

 

Zoals ook al uit de dag-grafieken bleek vertoont ook de € weekgrafiek een beter beeld dan zijn tegenhanger in $. De stijging in de € weekgrafiek is 1,58 % tegen ‘slechts’ 0.49% in de $ grafiek.

Dat heeft uiteraard weer te maken met de verandering in de $-€ verhouding maar dat nemen wij als beleggers in € dankbaar aan. Door deze positieve ontwikkeling is de plaatsing van de candle in deze grafiek wat hoger dan in de $ grafiek zodat het er ook hier wat stabieler uitziet.

Net als in de $ weekgrafiek is de technische staat nog steeds negatief maar ook hier treedt wat verbetering op.

 • De RSI beweegt nu langzaam richting de50
 • De MACD is iets verder gezakt maar lijkt nu zijwaarts te gaan bewegen
 • Het Sentiment/Momentum staat nu op het laagste punt sinds 2019, een bodem is dichtbij

Een nieuwe zwarte candle lijkt voor de hand te liggen.

De $-€ grafiek lukte het vorige week om eindelijk een zwarte candle boven de weerstand te produceren al was het maar nipt aangezien de candle een vrij lange upper shadow vertoonde.

Omdat de technische staat van de grafiek er nog steeds goed bijstond werd een nieuwe zwarte candle verwacht.

De grafiek laat zien dat die verwachting terecht was. De koers is vanaf de opening aan een stijging begonnen waarbij de 0.86 niet alleen werd aangevallen maar zelfs werd doorbroken op slotbasis.

Daarmee is de 2-de weerstandlijn alsnog bereikt en is de koers terug op het niveau van sept/okt vorig jaar. Een definitieve doorbraak van de 0.86 zal kunnen leiden tot een snelle opmars naar de volgende (zware) weerstandszone net boven de 0.88. De tussenliggende weerstand op 0.87 kan snel gebroken worden.

De technische staat van de grafiek steunt een verdere opmars van de koers

 • De RSI breekt uit boven de vorige topjes en heeft nog zeer veel stijgingsruimte over
 • De MACD is verder naar boven gedraaid en de afstand tot de signaallijn neemt toe
 • Het Sentiment/Momentum is verder opgerukt in extreem positief gebied en vertoont nog geen topvorming

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Roy MartensTechnische analyse Zilver