Columns & Artikelen

Nieuws week 41

by Wilge on 11/10/2021
[vrijdag 15 okt – 14.30 uur]

Algemeen en crypto’s

 • Ik kreeg vandaag deze vraag onder ogen: Wanneer gaat de euro/dollar weer naar 1?

Het antwoord komt van Edin Mujagic:
De Amerikaanse economische cijfers voldoen aan de criteria van de Fed. Dus ze gaan binnenkort taperen, aldus Edin Mujagic. Hier in Europa lijkt het tegenovergestelde te gebeuren. Wanneer gaat de euro/dollar naar 1?
De Fed heeft twee voorwaarden geformuleerd waaraan voldaan moest worden voordat de bank zou beginnen met taperen – het afbouwen van het opkopen van de Amerikaanse staatsobligaties en andere schuldbewijzen.
De bank moet duidelijke vooruitgang zien op het gebied van inflatie.
De werkgelegenheid moet snel klimmen naar volledige werkgelegenheid. Daarvan is sprake als de werkloosheid ergens tussen 3,5 en 4% ligt.
Na de laatste vergadering van het rente comité, zei Jerome Powell, voorzitter van de Fed, dat aan het inflatiecriterium inmiddels is voldaan. Nogal wiedes, aangezien de prijzen met ruim 5% stijgen. [Lees verder op IEX]

De edelmetalen

 • De flinke stiging van woensdag lijkt in 2 dagen weer te niet te worden gedaan. Hoewel er bij he  openen van de VS-markt nog van alles kan gebeuren is dat op vrijdag vaak niet het geval. Over een paar uur weten we het.

We gaan gelijk door naar het Engelstalige nieuws en de video’s, want in het Nederlands wordt er geen woord gerept over de edelmetalen. En over mijnbouwers ook niks relevants, ook niet in het Engels.

 

Engelstalig nieuws over de edelmetalen

Maar ook op de Engelstalige sites drogen de artikelen en columns op.

 • World Gold Council: China’s gold market in September: higher gold demand, higher local gold price spread
  Key highlights:

  • Both domestic and international gold prices fell in September.1  But the local gold price premium rose further as China’s physical gold demand strengthened, averaging US$7.5/oz in the month2
  • Chinese gold ETFs witnessed their fourth consecutive monthly inflows amid weakened economic growth and a volatile stock market, reaching 73t (US$4bn, RMB27bn) in September, the second highest on record3
  • As the peak season for gold consumption approaches, wholesale physical gold demand rose in China: both gold withdrawals from the Shanghai Gold Exchange (SGE) in September and gold imports in August – according to the latest information available – were higher m-o-m.

 • RT: Russia holds world’s fifth-largest gold & foreign currency reserves
  Russia has reached a historic record in international reserves, ranking fifth in the world after China, Japan, Switzerland and India, the Accounts Chamber said after an audit of the country’s gold and foreign exchange holdings.
 • Gulftimes: LME’s trading floor is fighting for survival
  The London Metal Exchange’s black tie dinner returned on Tuesday in a step towards normality for the nearly 1,000 people who dusted off tuxes and dresses. Fewer tables meant the party was less raucous than usual – with one exception: Exchange boss Matt Chamberlain couldn’t get through his speech without heckling over the LME’s recent handling of its iconic trading floor.

De video’s


[donderdag 14 okt – 13.30 uur]

Algemeen en crypto’s

De edelmetalen

 • Geen verklaringen op Nederlandse sites over de stijging van gisteren, maar wel:
  • Onzekere toekomst voor goudcontracten in Londen
   Een poging van verschillende banken om goudcontracten aan te bieden in Londen lijkt roemloos ten onder te gaan. Vier jaar na introductie van deze contracten is het handelsvolume nog steeds erg laag, waardoor het voortbestaan ervan onzeker is. Banken die deze contracten op de London Metals Exchange aanbieden zouden dan ook van plan zijn de stekker eruit te trekken, zo schrijft Reuters.
   [Lees verder op Holland Gold]
  • Zilverprijs is bij een kantelpunt terecht gekomen
   De edelmetalen hebben het tijdens de voorbijgaande maanden niet gemakkelijk gehad. Door de stijgende beurskoersen is de noodzaak tot veilige havens afgenomen. Het verleden wijst echter uit dat beleggers vaak op het verkeerde moment vertrouwen hebben in de toekomst. En beleggers lijken er verstandig aan te doen om de edelmetalen niet uit het oog te verliezen.
   [Lees verder op Slim Beleggen]

 

Engelstalig nieuws over de edelmetalen

De mijnbouwers

 • Reuters: Barrick third-quarter gold output rises nearly 5%
  Miner Barrick Gold Corp, on Thursday reported a nearly 5% rise in third-quarter production from the previous three months, helped by improved performance at its Veladero mine in Argentina.
 • AG. Thorson: Are Gold Miners Signaling a Potential Breakout
  Gold miners are surging over persistently high inflation data. Perhaps investors are beginning to question the transitory inflation claims of the Fed. A sustained breakout in gold miners could signal a major bottom in precious metals, in our opinion.

De video’s

Tot slot van deze update heeft Jack Hoogland nog een mededeling voor jullie:

Unieke week voor TopAandelen

Voor TopAandelen-abonnees is dit een unieke week.

Dinsdag stuurden we ze een extra tip voor een veelbelovend koper/zink aandeel dat profiteert van de nu snel stijgende zinkprijs.

Gisteren stuurden we twee extra uraniumtips uit. Daar bovenop sturen we ze vandaag twee nieuwe extra uraniumtips.

En nadat de goudprijs gisteren fors steeg omdat het voor iedereen duidelijk werd dat hoge inflatie voorlopig zal aanhouden…

…sturen we vandaag óók twee extra goudtips uit.

Als nieuwe TopAandelen-abonnee ontvangt u al deze extra tips helemaal gratis bij het ingaan van uw abonnement.

En wie weet wat er de komende dagen allemaal nog volgt!
Klik hier om ook TopAandelen-abonnee te worden!

 


[woensdag 13 okt – 16.15 uur]

Algemeen en cryptos

Engelstalig nieuws over de edelmetalen:

 

De mijnbouwers:

De video’s van afgelopen 2 dagen

Heb je geen tijd om ze bekijken… ik twijfelde of ik ze moest plaatsen….


[maandag 11 okt – 16.45 uur]

Algemeen en cryptos

 • De olieprijs vandaag weer omhoog en de koersen van de edelmetalen bewegen nauwelijks, althans voordat de beurzen in de VS openen. Daarna kan er nog veel gebeuren. Maarten Verheyen over olie:
  • Is dit Peak Oil?
   Als belegger zijn er maar weinig echte zekerheden maar dat de fossiele brandstoffen ooit eens op zullen zijn, staat in steen geschreven.
   De olie- en gasvoorraden zijn geen onuitputtelijke bron van energie. Er komt ooit een moment dat de vraag groter zal zijn dan het aanbod. De olie die we oppompen zal dan niet meer volstaan om aan de behoeften te voldoen en er ontstaan tekorten.
  • En zijn column ervoor: Volg de Petrodollars met daar deze grafiek in:

De Edelmetalen

 • We beginnen maar ven met deze grafiek van Crescat via Slim Beleggen:

De daarbij behorende tekst: Steeds meer beleggers laten de goudmarkt links liggen. Gezien de prestatie van de goudsector is dat ook niet vreemd te noemen. Tijdens de afgelopen maanden is deze sector geconfronteerd met een stevige koersdaling, terwijl de meeste andere sectoren juist in waarde wisten te stijgen. Toch kan het sentiment binnen de goudsector binnenkort gaan veranderen. Er gaat immers mogelijk een nieuwe rally van start.
Lees hier verder

 • De edelmetaalshops melden het volgende:
  • Silver Mountain: Leiden stijgende prijzen tot stagflatie?
   De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat de prijzen van veel producten zijn gestegen. Dit komt voornamelijk door hogere grondstofprijzen en het feit dat er een tekort is aan logistieke en productie capaciteit. Oogsten vallen tegen en het verschepen is erg duur. Daarnaast is de inflatie al een aantal maanden erg hoog en blijven de consumentenprijzen ook alsmaar stijgen.
  • Doijer en Kalff: Inflatie stijgt naar 2,7% in september
   De inflatie stijgt verder en staat nu boven de doelstelling van 2%. Het CBS maakte deze week de laatste cijfers bekend. Ten opzichte van een jaar geleden zijn de prijzen in Nederland met 2,7% gestegen. De inflatie in de eurozone kwam uit op 3,4% terwijl deze in augustus nog op 3% stond. Het inflatiecijfer van september staat op het hoogste niveau sinds 2008!
  • Holland Gold: ECB overweegt nieuw opkoopprogramma?
   De ECB overweegt een nieuw opkoopprogramma om onrust op de obligatiemarkt te voorkomen, zo meldt Bloomberg. Dit nieuwe programma moet niet alleen het reguliere opkoopprogramma, maar ook het Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) vervangen. Dat laatste steunprogramma werd tijdens de coronacrisis opgestart, maar loopt begin volgend jaar af. Om te voorkomen dat de rente op staatsobligaties daarna opnieuw omhoog schiet wil de centrale bank een nieuw programma achter de hand houden.
  • Gold Republic laat zoals zo vaak Edin Mujagic aan het woord: Monetair beleid stelt op uiterst dubieuze fundamenten En op maandag altijd de goudkoortsvideo nu getiteld: IMF voorstel HUIZENBELASTING nieuw voorbeeld van Hegeliaanse Dialectiek!
  • Georgette Boelens van de ABNAMROBank is daar de grondstoffen specialist en geeft regelmatig verwachtingen rond de goudkoersprijs. HE tjammer is dat ze deze heel vaak herroept. Wat hebben we dan aan zo’n verwachting…. IEX pakte het Engelstalige bericht op  en stelde in het Nederlands: ‘Vooruitzichten goud blijven negatief’ Ook BussinessInsider gaf er een draai aan: Het ziet er niet goed uit voor de goudprijs, denken analisten van ABN AMRO Maar als het sentiment omdraait, dan herroept Georgette gewoon weer bovenstaande verwachtingen.

Engelstalig nieuws over de edelmetalen:

Once comparing the gold chart with the above silver chart, one can see that gold traded in a trending fashion lower since its October 2020 highs, while silver traded sideways. It can be speculated that once inflationary fears spread further, silver will outperform gold by a generous margin.

Gold is really out of favor after suffering several sharp selloffs in recent months on Fed-tightening fears.  Speculators trading leveraged gold futures have been mostly short selling, while investors have been ignoring gold exchange-traded funds.  Driven by bearish herd sentiment, that groupthink is short-sighted.  Gold demand and prices will ultimately follow the Fed’s money supply, which continues to surge higher.

De mijnbouwers:

De video’s van afgelopen weekend

 

Tot zover dit nieuwsoverzicht. Als er meer nieuws is deze week, dan zal dat altijd er boven worden gezet, met datum en tijd. Ik pretendeer niet volledig te zijn, het is een keuze die ik maak. Mis je je favoriete analist of website: kijk dan op de linkpagina

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

WilgeNieuws week 41