Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 11/10/2021

Na de rollercoasterrit van vorige week met het positieve slot op vrijdag was de hoop dat de stieren op die mooie uitgangspositie konden voortbouwen. Er werd daarom vol verwachting en spanning uitgekeken naar de opening en vooral handel op maandag. De maandag begon inderdaad positief maar de beren zaten op het vinkentouw.

Zoals de candle van maandag laat zien volgde er na de opening een stevige aanval van de beren en werd getracht de koers weer flink in het rood te drukken. Deze aanval kon worden gepareerd zodat uiteindelijk nog positief kon worden afgesloten.

De strijd van maandag werd op dinsdag en woensdag voortgezet waarbij nu de beren een licht overwicht konden behalen. Op beide dagen dreigde de zilverprijs weer terug te zakken maar de stieren konden voldoende tegengas geven om de daling te beperken. Vooral op woensdag, toen de beren het scenario van vorige week woensdag probeerden te herhalen, moesten de stieren zeer alert blijven. Beide aanvallen werden opgevangen wat de stieren extra vertrouwen kon geven.

Dit vertrouwen bleek op donderdag, toen de strijd weer werd opgepakt. Er werd hoger geopend en iets hoger gekoerst waarna een nieuwe tegenaanval werd ingezet. Er zat nu minder kracht achter het tegensputteren van de beren zodat de aanval eenvoudig werd gepareerd. Het slot kwam op de openingskoers tot stand waardoor er sprake was van een doji candle. De omzet was het hoogste van de week hetgeen een positief teken was voor de vrijdag.

De opening op vrijdag was zeer voorzichtig, deze kwam iets lager tot stand en werd direct gevolgd door een aanval van de beren die de koers terugdrongen tot iets beneden de $22.50. De zilverprijs bleef zeer lang rond dit niveau hangen totdat, vanaf 14.30 uur Nederlandse tijd, de koers omhoog schoot tot boven de $23.20. Deze spike werd, onder aanhoudende druk van de beren, gevolgd door een gestage daling waarna uiteindelijk nog maar licht hoger werd gesloten.

De omzet op vrijdag was de hoogste van de aflopen 3 weken en de beweging omhoog toont aan dat de stieren terug zijn aan het front om het gevecht weer volledig aan te gaan. Maandag zal nu moeten blijken of de stieren voldoende bewapend zijn tegen de beren.

Het beeld in de € zilvergrafiek is positiever dan in de $ grafiek. Zagen we in de $ grafiek nog een tweetal (voorzichtige) rode candles, in de € grafiek zijn uitsluitend zwarte candle te zien. Wat opvalt is dat de vrijdag candle het 50 d. MA al onder vuur heeft genomen en even heeft doorbroken.

De beren hebben de doorbraak weliswaar weten terug te draaien/tegen te houden maar er zal ongetwijfeld een nieuwe poging gaan volgen.

 

In het langere termijn paatje werd vorige week aangegeven dat de stieren een mooie stap zouden kunnen zetten. Ze zouden dan boven de weerstandszone moeten komen en in het magenta kanaal.

De eerste poging werd direct op maandag ondernomen maar de beren wisten de verdediging in stelling te brengen. Datzelfde gebeurde ook op dinsdag en woensdag, de beren verdedigden de bovenste weerstandlijn en de onderste lijn van het magenta kanaal. Op donderdag werden beide lijnen opnieuw doorbroken maar nu wisten de stieren er nipt boven te sluiten. Op vrijdag volgde dan (eindelijk) de stevige aanval van de stieren waarmee de zilverkoers fors werd teruggezet binnen het dalende kanaal. Het is wel een beetje teleurstellend dat de stieren het gewonnen terrein niet konden vasthouden zodat het slot nog wel binnen het kanaal ligt maar wel dichtbij de onderste lijn.

De mooie stap is een vrij voorzichtige geworden en zal nu moeten worden uitgebreid door de stieren. Gezien het tegensputteren op vrijdag van de beren zal dat niet makkelijk worden. De technische staat van de grafiek vertoont gelukkig wel verbetering maar is nog niet helemaal positief gedraaid.

 • De RSI is iets verder geklommen maar staat nog steeds beneden de 50 in negatief trendgebied. Een doorbraak van de 50 is nodig voor een stevig vervolg van de stijging
 • De Verkoopkracht daalt nu wel stevig en kan mogelijk komende week uitdraaien op een val beneden de Koopkracht
 • De MACD stijgt in negatief gebied en zal komende week de dalende lijn onder vuur gaan nemen. Een doorbraak is een koopsignaaltje op weg naar de 0 lijn
 • De Geldinstroom is boven de magenta lijn gebroken en tevens boven de 50 terug naar positief trendgebied
 • Het Sentiment/Momentum is met kracht door de 50 gebroken en bevindt zich nu in positief trendgebied en kan op weg naar de extreem positieve zone

De eerste tekenen dat de daling mogelijk achter de rug is en de bodem de vorige week is neergezet lijken zich aan te dienen. Mocht dit het geval zijn dan zouden we aanstaande week een verder herstel moeten kunnen zien met een zilverkoers die een aanval inzet op het 50 d. MA.

Ook in de Bollinger Bandengrafiek zorgden de candles van vorige week donderdag en vrijdag voor wat verlichting doordat de zilverprijs zich los wist te maken van de onderste band. Doordat de midden-band een dalende lijn vertoont zou deze snel dichterbij komen zodat de verwachting was dat de stieren de midden-band zouden moesten kunnen bereiken.

Het vervullen van die verwachting was toch nog iets lastiger dan gedacht. Het bereiken van de band lukte pas op donderdag waarbij de kleine doorbraak daarvan door de beren werd voorkomen. De stieren gingen vrijdag op herhaling met een flinke doorbraak van de midden-band maar ook nu werd die door de beren teruggedraaid en kon slechts pal op de midden-band worden gesloten.

Aanstaande week zullen de stieren wat extra moeten geven om een blijvende doorbraak te forceren.

 

De slotstandengrafiek geeft altijd het meest ‘simpele’ beeld weer zonder de intraday bewegingen, uitsluitend de slotstand van de dag telt en die geeft vaak een verhelderend beeld.

In de grafiek is te zien dat de stieren sinds vorige week eigenlijk zeer weinig zijn opgeschoten, de koers staat weliswaar iets hoger maar de weerstandszone rond de $23 is nog niet aangevallen. Met veel pijn en moeite is het eerste weerstandslijntje overwonnen. Komende week zullen de stieren er een flinke schep bovenop moeten gooien. Om echt vooruitgang te boeken zal de weerstandszone met kracht gebroken moeten gaan worden.

 

De laatste weken was het in de weekgrafiek niet echt om over naar huis te schrijven. De candles van de afgelopen 2 weken, maar vooral die van vorige week, zorgden mogelijk eindelijk voor wat stabiliteit en wat licht in de tunnel. Met name de lange lower shadow van die candle (een potentiële hammer) zorgde voor wat optimisme maar moest wel nog bevestiging krijgen.

Die bevestiging moest volgen door een nieuwe zwarte candle die de koers boven de $23 moest tillen. De candle van deze week voldoet enigszins aan die verwachting echter de stand boven de $23 kon niet worden vastgehouden zodat het een twijfelachtige candle is, de echte overtuiging ontbreekt.

De technische staat van de grafiek is nog steeds negatief en ook niet echt verbeterd.

 • De RSI is slechts minimaal gestegen t.o.v. vorige week en blijft daarmee beneden de 50
 • De MACD is zelfs iets verder weggezakt beneden de 0 lijn
 • De geldinstroom is na de zijwaartse beweging van vorige week wat veder weggezakt

Aanstaande week zal een heel belangrijke candle worden.

 • Een lange zwarte zal de bodem op $21.41 bevestigen een vermoedelijk een einde maken aan de daling.
 • Een nieuwe rode zal betekent dat de bodem nog niet is gezet en dat zelfs een daling richting de $19 mogelijk zal zijn.

De € weekgrafiek vertoonde de afgelopen week een beter beeld dan de grafiek in $ en ook deze week blijkt dat het geval te zijn. De (kleine) opmars van de $ t.o.v. de € geeft de € zilverbeleggers wat extra steun en wind in de rug.

De candle van deze week is ook hier zwart van kleur en staat wat hoger gepositioneerd dan in de $ grafiek waardoor de stijging vanaf de bodem op € 18.46 hier wat beter tot zijn recht lijkt te komen.

De technische staat van de grafiek is ook hier nog steeds negatief maar er is weer wat meer verbetering opgetreden dan vorige week:

 • De RSI is licht verbeterd al staat deze wel nog steeds in negatief gebied beneden de 50
 • De MACD beweegt nu zijwaarts en de afstand tot de signaallijn is wat kleiner geworden
 • Het Sentiment/Momentum heeft een bodem gemaakt en beweegt nu omhoog nadat de signaallijn is doorbroken

De vooruitzichten zijn hier dat er een nieuwe zwarte candle zou moeten ontstaan.

 

De $-€ grafiek was de afgelopen weken zeer interessant om te volgen en ook deze week is het de moeite waard. Vorige week werd de weerstand op 0.86 aangevallen en licht gebroken zodat de verwachtingen voor deze week hoog gespannen waren, zou er al dan niet een vervolg optreden?

De candle van deze week is inderdaad zwart van kleur en er is meer afstand genomen van de weerstandlijn. Het enig smetje aan de candle van deze week is dat er toch een vrij lange upper shadow staat ten teken dat de beren nog aanzienlijk weten tegen te sputteren, ze geven zich nog niet helemaal gewonnen.

De verwachte snelle opmars naar de volgende zone rond de 0.88 lijkt daarmee even de ijskast in te kunnen zodat we eerst dienen te kijken naar de lichte weerstand op 0.87. Indien de stieren het momentum weten vast te houden zou de aanval daarop de aanstaande week op het programma kunnen staan. Aan de technische gesteldheid zal het in elk geval niet liggen want die is zeer positief:

 • De RSI is door een weerstandslijntje gebroken en de weg lijkt daarmee vrij te zijn gemaakt voor fors hogere standen
 • De MACD heeft de stijging doorgetrokken en ook de afstand tot de signaallijn is gestegen
 • Het Sentiment/Momentum verblijft nog steeds in extreem positief gebied en staat nog iets hoger dan vorige week.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Roy MartensTechnische analyse Zilver