Columns & Artikelen

Nieuws week 42

by Wilge on 18/10/2021
[donderdag 21 okt – 16.30 uur]

Algemeen

Het weekend staat voor de deur. Met hogere prijzen voor olie, uranium, AEX en maar ook de edelmetalen. Crypto’s maken even pas op de plaats.

Crypto’s

Na het bereiken van een ATH gebeurt vaak of he teen of het ander. Of we racen door, of we krijgen direct een correctie. Dat laatste bgebeurt nu met de crypto’s.


De edelmetalen

Goud doet nu – rond het openen van de VS – boven de 1800 dollar, dat is mooi, op naar een ATH zou k zeggen. En zilver staat nu ruim boven de $24. Inflatie-angst schijnt een reden te zijn voor een hogere goudprijs, ook mededeling van Biden dat hij Taiwan wil helpen als China zich militair laat zien, kan van invloed zijn.

 • Het kan toch nog veel beter, want Beleggers laten goud massaal links liggen kopt BNR. De ‘Goldrush’ op de beurs lijkt voorbij, want beleggers laten het edelmetaal massaal links liggen. Goud-indexfondsen hebben te maken met de grootste uitstroom in zes jaar. Dat is opvallend, want normaal is goud juist populair wanneer de inflatie stijgt. Volgens beursanalist Corné van Zeijl komt de dalende populariteit van goud onder beleggers door het stijgen van de langetermijnrente in Amerika. ‘Stijgende rente vinden goudbeleggers niet leuk, dus verkopen ze hun goud-indexfondsen maar.’  Volgens Van Zeijl is goud één van de enige goederen op de beurs die dit jaar in prijs gedaald zijn. ‘Zes procent lager dan aan het begin van het jaar. Dat is niet gigantisch, maar alle aandelen en andere goederen stijgen. Alles stijgt, behalve goud.’
  Ik weet niet precies waar hij die 6% vandaan haalt, want in euro’s is het 2% en in dollars 7%, maar goed, procentje meer of minder…..
 • Holland Gold: Duitsers kopen eerder goud dan aandelen?
  Duitsers zouden eerder goud kopen dan aandelen, zo blijkt uit een nieuwe rondvraag van onderzoeksbureau Kantar Emnid in opdracht van Deutsche Börse Commodities. Respondenten kregen de vraag wat ze zouden overwegen als ze een bedrag van €25.000 mochten beleggen. Uit deze rondvraag kwam naar voren dat de meeste mensen dit bedrag zouden investeren in vastgoed, namelijk 32% van de respondenten. Goud kopen kwam met 29% op de tweede plaats en scoorde daarmee beter aandelen
 • Doijer&Kalff: In augustus kochten centrale banken 28,4 ton goud
 • Silver Mountain: De verwachtingen voor goud
 • Silver Mountain: Hyperinflatie of juist niet?

Engelstalig nieuws over de edelmetalen

De video’s

De mijnbouwers

UItstapje naar koper

 • Op Goudhub lezen we: Serieuze stress in de Kopermarkt
  De LME wijzigt dus nu de regels voor het Koper contract. Al wie SHORT zit op de LME is in normale omstandigheden verplicht om ook effectief metaal, Koper in dit geval, te leveren aan de opslagplaatsen van de LME om de openstaande positie te sluiten. Behalve nu er te weinig Koper in de markt circuleert. Mits een kleine boete, worden “shorts” nu simpelweg in papier afgehandeld.
 • Jack Hoogland: Hier heeft niemand aan gedacht!
  Wat velen niet goed genoeg beseffen is hoe reusachtig de EXTRA hoeveelheid grondstoffen, benodigd voor de klimaattransitie is. Een elektrische auto bevat ongeveer 165 pond koper. Vier keer zoveel als een benzine- of dieselauto. Op de grafiek hieronder zien we hoe enorm hard de vraag naar koper alléén door de transitie naar elektrisch rijden stijgt.

[donderdag 21 okt – 17.00 uur]

Algemeen

De nieuwe manier van werken bevalt mij prima. Niet meer – vaak gehaast – alle links op de pagina geplaatst. Maar nu de – in mijn ogen – de meest waardevolle artikelen en filmpjes geplaatst, vaak nog even voorzien van commentaar of een aanvulling. De nieuwsbrief verscheen vandaag op donderdag ipv woensdag. In principe verschijnt die wekelijks op dinsdag, woensdag of donderdag. Aanmelden voor de gratis nieuwsbrief kan hier. Het hangt allemaal ook een beetje van mijn tijd af en wat er in de edelmetaalwereld gebeurt.

Over dat laatste gesproken: de goudprijs gaat een beetje op en neer tussen de 1750 en 1800 dollar. TA analisten zeggen dat er een sterke weerstand is rond de 1800 dollar. Eens we daarover heen gaan kunnen we snel een ATH zien. Ik ben zo als altijd nieuwsgierig naar dat soort voorspelingen. Maar ten opzicht van vorige week is er niet veel koersverschil.

De olieprijs steeg gisterenavond, maar corrigeert nu weer lichtjes. Aan de benzinepomp merken we het helaas ook, de prijzen daar zijn fors gestegen. Invezz: Vooruitzichten voor ruwe olieprijs na vierde week van voorraadopbouw

De AEX staat weer tegen recordhoogte aan.

Crypto’s

Wie ook op recordhoogte staan zijn de crypto’s. Bitcoin en Ethereum zijn op een All Time High aanbeland. Tijd om wat af te romen en in goud of zilver om te zetten? Ethereum is boven de 4000$ aangekomen , dat is een prijsstijging van 12% op weekbasis. Solana en Polygon doen zelfs meer dan 20% in een week.

De edelmetalen

 • Invezz: Vooruitzichten voor de goudprijs: niveaus om in de gaten te houden
  • De goudprijs schommelt rond de $1.780 na de verzwakking van de dollar.
  • Lagere rente op staatsobligaties heeft het edelmetaal een boost gegeven.
  • Het opwaartse potentieel van de goudprijs is beperkt te midden van een waarschijnlijk herstel van de dollar.
 • Op Goudhub 3-tal artikeltjes ontleend aan gegevens van de WorldGoldCouncil.
  Daarnaast plaatsten ze ze het ‘Bloomberg’artikel: Goudhandel in Moskou krijgt boost na deal met Londen
 • Op Facebook (groep beleggen in crypto’ en goud) poste iemand deze grafiek: (met deze tekst: #BITO heeft de vorige recordhouder, de SPDR Gold Shares ETF ( $GLD ), die in de loop van drie dagen $ 1 miljard aan #AUM bereikte verslagen. Een 18 jaar oud record.. Vandaag heeft BITO in de handel officieel $ 1,1 miljard AUM bereikt zonder seed, bevestigde ProShares.)

Engelstalig nieuws over de edelmetalen

 

De video’s

De mijnbouwers


[woensdag 20 okt – 17.00 uur]

Algemeen

 • Vanmiddag was het dan zover en doorbrak Bitcoin z’n ATH en staat op moment van schrijven op 65.000 dollar.
 • Edelmetaal stijgt licht en olie corrigeert een procentje.
 • Vanmorgen weer een stevige column van Diederick Schmull geplaatst, Te mooi om waar te zijn, meer dan de moeite waard om te lezen: economie, verschillende soorten inflatie, schulden en obligaties, het komt allemaal voorbij.
 • De dollar zakte weer wat weg: Sell-off dollar na stevig inflatierapport

Crypto’s

De edelmetalen

 • Geotrendlines schrijft “Goud blijft populair in Europa door negatieve rente” en presenteert deze grafiek van het World Gold Council: (Of je goud dan “populair” moet noemen vind ik zeer twijfelachtig als het tot dusver in 2021 ruim 2% in de min staat.)

Engelstalig nieuws over de edelmetalen

De video’s

De mijnbouwers


[dinsdag 19 okt – 17.00 uur]

Algemeen en crypto’s

Olie maakt even pas op de plaats, AEX boven de €800, de edelmetalen stijgen licht en de crypto’s consolideren. Bitcoin gaat nog niet door z’n ATH, maar schurkt er wel tegenaan.

 • BNR: Bitcoin stijgt door
  De waarde van bitcoin is de afgelopen dagen weer omhoog geschoten. Dat komt waarschijnlijk omdat de Amerikaanse overheid toestemming heeft gegeven voor de eerste ETF op basis van bitcoin. Vanaf vandaag kan er in die tracker worden gehandeld.
 • Nu.nl: Bitcoin kruipt weer richting recordkoers na nieuws over ETF
  De bitcoin is in de afgelopen 24 uur 2 procent meer waard geworden. Maandag rond 10.30 uur was de belangrijkste cryptomunt ruim 62.000 dollar waard, waarmee de recordwaarde van 64.870 dollar (zo’n 56.000 euro) weer in zicht komt.
 • Slim Beleggen: Mark Cuban: “Bitcoin zal de safe haven of crypto worden”
  Miljardair en belegger Mark Cuban is één van de meest bekende voorstanders van cryptocurrencies. Cuban investeert in verschillende cryptobedrijven en bezit ook een mooie cryptoportefeuille. Cryptobeleggers geloven dat bitcoin uiteindelijk het digitale goud zal worden en ook Cuban gaat hiermee akkoord.

De edelmetalen

 • Cor Wijtvliet over de mijnbouwers: Goudmijnsector gaat consolideren
  De wereld van de gouddelvers is een gefragmenteerde. Er zijn honderden middelgrote en kleine spelers. En bijna allemaal willen ze de positieve aandacht van beleggers. Dat wordt echter een steeds moeilijker verhaal en de oorzaak daarvan is klimaatverandering. Steeds meer institutionele beleggers beleggen volgens ESG-criteria en zoeken daarom bedrijven die goed gemanaged zijn en die perspectief bieden. Klimaatverandering speelt hierbij een belangrijke rol.
 • Goudhub: Goud kampt met zware weerstand op 1800 dollar
  De goudprijs kampt met een serieuze weerstand op 1800 dollar.  Dat zie je duidelijk aan de prijsactie op de grafiek. Beleggers lijken voorlopig niet te geloven dat de inflatie echt uit de hand zal lopen. Nochtans zien we wel dat de breakevens in Duitsland serieus aan het oplopen zijn.

Engelstalig nieuws over de edelmetalen

 • Frank Holmes: Gold SWOT: gold rose to highest as Treasury Yields and the dollar slumped amid inflation concerns
  Gold rose to the highest in nearly a month as Treasury yields and the dollar slumped amid concerns rising prices may hinder a nascent economic recovery. The yield on the 10-year Treasury note fell after an initial increase following a U.S. inflation report that showed a faster-than-expected rise in consumer prices last month. The greenback dipped to a session low. Both movements are helping boost demand for non-interest-bearing bullion. However, profit taking on Friday trimmed the weekly gain.
 • Ted Butler: Silver Eruption
  Silver purchased in retail forms tends to be held for long periods of time, often sometimes over a lifetime and passed on to heirs. To some extent that’s because of the rather few opportunities silver investors have had to cash in at high-enough prices. While silver has yet to visit price levels where most investors considered selling it, that day is surely coming and I believe most silver investors agree. This is one reason why silver investors have been remarkably tenacious in holding onto their silver.
 • Reuters: PRECIOUS-Gold jumps 1% propelled by a weaker dollar

De video’s

 • De eerste video is een gesprek tussen Paul Buitink en Tom Lassing. Tom schreef een interessant rapport over zilvermijnen en eentje over goudmijnen, wellicht wat voor jou?

En dan nog 4 Engelstalige video’s die je mogelijk interessant vindt:

De mijnbouwers

 • Investor Intel: Leocor Gold, looking for precious metals in the right places
  The Canadian province of Newfoundland and Labrador offers one of the most extensive mining histories in Canada, with small-scale mining dating back to the 1770’s, which expanded into a major industry by the 1860’s. The province offers world class geology, significant infrastructure and exceptional access to a skilled workforce. Lately, the province has become a hotspot for mineral exploration companies and investors looking for gold exposure. Granted it probably isn’t going to become the kind of gold rush an NFL team will be named after but it has propelled at least one junior start up that IPO’d in August, 2020 from a $25 million market cap to $1.4 billion in a little over a year. That’s the kind of gold rush I can get excited about.
 • Mining.com: Barrick to decide fate of Lama gold-silver project in 2024
 • Mining.com: Iamgold updates progress at Côté gold mine, initial Gosselin resource

[maandag 18 okt – 14.30 uur]

Algemeen en crypto’s

De edelmetalen

 • Slim Beleggen blijft met grafieken strooien waarop wordt voorspeld dat er koersstijgingen aan zitten te komen. Overigens zijn deze grafieken niet van hen maar komen ze veelal via Crescat/Bloomberg
  Niet alleen de beurzen hebben een goede handelsweek achter de rug liggen. Ook de meeste goud- en zilvermijnaandelen wisten stevig in waarde te stijgen. Volgens een belangrijke grafiek kan dit een voorbode zijn voor hetgeen we de komende maanden kunnen gaan verwachten. De goud- en zilvermarkt lijken namelijk aan de vooravond van een nieuwe koersexplosie te staan.
  De edelmetalen zijn de afgelopen tijd in het vergeethoekje beland. Door de fantastische prestaties van de aandelenmarkten was er geen noodzaak tot veilige havens. En dat is ook de reden waarom de edelmetalen al sinds de zomer van 2020 een dalende koersbeweging laten zien. Het kantelpunt kan echter bereikt zijn. [lees hier verder]

 • Ook bracht Slim Beleggen haar maandelijkse zilver en goud rapport uit dat als teaser mee kreeg: Is er ondertussen nog iemand die gelooft dat er geen inflatie is? Of dat de inflatie die we nu zien van voorbijgaande aard is? We denken dat ondertussen alle naïviteit uit de markt geklopt werd want plots heeft iedereen de mond vol van inflatie. We vrezen ook voor inflatie op het capex-niveau in de mijnbouwsector. We hopen dat bedrijven verstandig genoeg zullen zijn om extra marges te nemen om zo halverwege de constructie van een mijn niet voor verrassingen te komen staan.
 • Holland Gold presenteert het tweede deel van de vertaling van het artikel van Jan Nieuwenhuijs: The Mechanics of the Global Gold Market
  De Londense goudmarkt is een OTC-markt, waar geen handelsregels zijn vastgesteld zoals bij een beurs. Tot op zekere hoogte is deze unieke markt echter georganiseerd. Laten we beginnen met de basis. Hoe werkt deze markt? En waarom is Londen zo belangrijk voor de wereldwijde goudmarkt?
  De LBMA integriteitsketen en de Londense goudmarkt
  Wereldwijd zijn er 71 LBMA-geaccrediteerde raffinaderijen (smelterijen), die de poortwachters zijn van de integriteitsketen van de LBMA. Deze smelterijen accepteren enkel goud van geverifieerde bronnen. Wanneer LBMA-smelterijen baren produceren met een gewicht tussen 350 en 430 troy ounce, met een fijnheid van niet minder dan 995 delen per 1000, voldoen ze aan de “LBMA Good Delivery” normen. De integriteitsketen is een gesloten systeem van smelterijen, logistieke bedrijven, en bewaarders—allen lid van de LBMA—verspreid over de wereld, die ervoor zorgen dat al het metaal binnen de keten van de juiste kwaliteit is. Baren die uit de integriteitsketen worden onttrokken, kunnen alleen terugkeren in de keten via de geaccrediteerde smelterijen. [Lees hier verder]
 • Goldhub heeft het ook over de inflatie en koppelt daar graag de stijging van edelmetalen aan:
  De Centrale Bank van Polen heeft vorige week de rente voor het eerst sinds 2012 verhoogd, geen enkele van de economen die op voorhand door Bloomberg werden gepolst, zag die verhoging aankomen. De rente op korte termijn werd opgetrokken van 0,10% naar 0,50% en de Poolse munt kon meteen wat terrein winnen ten opzichte van de euro. Dat was echter niet het stuk dat ons het meest interesseerde. Dit kwam na de rentebeslissing, toen Adam Glapinksi, gouverneur van de Poolse Centrale bank, een interview gaf. Hij vertelde aan “Gazeta Wroclawska” dat Polen in 2022 van plan is om nog eens 100 ton goud bij te kopen. 100 ton is meer dan 3% van de volledige wereld jaarproductie uit mijnen gepland voor 2022. Geen klein bier dus. De laatste jaren was Polen al zeer actief in de goudmarkt, sinds 2017 kocht het land al een indrukwekkende 127 ton goud. Gevraagd naar het waarom van de Poolse goudaankopen, vertelde de gouverneur “omdat goud altijd zijn waarde behoudt, zelfs wanneer iemand het globale financiële systeem zonder stroom zet”. [Lees hier verder]

Engelstalig nieuws over de edelmetalen

 • ZEAL: Gold Stocks Bouncing Hard
  The battered gold stocks are bouncing hard, blasting higher over the past couple weeks!  That’s despite the Fed still looking to soon start slowing the pace of its epic money printing.  Fed-tightening fears had weighted heavily on the precious-metals realm since June.  Gold stocks’ sharp rally confirms they have started mean reverting much higher after withering capitulation selling, portending massive gains coming.

 • David Brady op Sprottwebsite: Gold Not Out of the Woods Yet
  Many attribute the rise in precious metals and miners to the high CPI numbers this week. The truth is that although the numbers were high, they were more or less as expected and the same as the month before. The fact is that GDX bottomed on September 29 and Gold, Silver, and SILJ followed on October 5. What provided the catalyst for the surge in precious metals and miners on Wednesday was the peak and fall in the dollar and the dump in real yields.
 • Chris vermeulen denkt dat het technisch mogleijk is dat goud weer gaat stijgen: Gold Price Flag Suggests Big Rally May Start Soon

De video’s

De mijnbouwers

 

 

Tot zover dit nieuwsoverzicht. Als er meer nieuws is deze week, dan zal dat altijd er boven worden gezet, met datum en tijd. Ik pretendeer niet volledig te zijn, het is een keuze die ik maak. Mis je je favoriete analist of website: kijk dan op de linkpagina

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

WilgeNieuws week 42