Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 18/10/2021

De ontwikkelingen op de slotdag van vorige week met die grote omzet toonden aan dat de stieren weer terug waren aan het front om de strijd aan te gaan. De opening van maandag zou de test moeten worden van hun weerbaarheid tegen de beren. Die test op maandag viel eigenlijk behoorlijk tegen! Blijkbaar had het inleveren van de dag-winst op vrijdag toch een grotere knauw in het vertrouwen gegeven dan gedacht.

De zilverprijs kwam op maandag nauwelijks van zijn plaats wat ook uit de omzet bleek die bedroevend laag was. De beweging op dinsdag was al iets groter maar was ook geen geweldige voor de stieren. De zilverprijs bleef opnieuw vrij dicht bij huis en de beren trokken het voordeel van de handel naar zich toe waarbij de omzet opliep tot het gemiddelde.

Toen het erop leek dat de handel niet vooruit te branden zou zijn kwam de grote verrassing op woensdag. Eindelijk traden de stieren weer op de voorgrond en wisten vanaf de opening de vaart erin te krijgen. Met een omzet die steeg tot boven het niveau van de vrijdag werd de zilverprijs opnieuw omhoog gestuwd tot boven de $23 en in de buurt van het 50 d. MA. Deze keer wisten de stieren de winst wel goed vast te houden zodat eindelijk weer boven de $23 kon worden afgesloten, het 50 d. MA kwam daarmee binnen schootsafstand te liggen.

De stap op woensdag hadden we liever op maandag gezien maar het is zoals het is. De stap voorwaarts zorgde in elk geval voor een boost in het vertrouwen en dat resulteerde donderdag in een verdere stijging tot boven het 50 d. MA. Voor het eerst sinds medio juni kon er boven het MA worden afgesloten, een zeer positief signaal. De doorbraak van de 50 d. MA liet bij de beren alle alarmbelletjes afgaan zodat op vrijdag actie ondernomen moest worden. Na een licht positieve opening betraden de beren het strijdperk en drukten zij de zilverprijs terug beneden het 50 d. MA. Het was nu aan de stieren om hier adequaat op te reageren zodat zich een interessant gevecht ontspon dat de gehele vrijdag duurde. Aan het eind van de handel bleek dat de stieren de doorbraak wisten te verdedigen zodat ook vrijdag boven het MA kon worden gebleven.

Omdat een doorbraak zeer belangrijk is voor de rest van dit jaar en het begin van 2022 zal de komende week zeer interessant worden voor zowel de stieren als de beren.

Net als in de $ dag-grafiek zien we ook in de € dag-grafiek dat de zilverprijs zich boven het 50 d. MA heeft weten te nestelen. De ontwikkeling hier is zelfs wat positiever omdat er meer afstand is geschapen tot het doorbroken MA. Komende week wordt het zaak om de doorbraak uit te bouwen.

In de langere termijn plaatje zagen we vorige week eindelijk een ontwikkeling die perspectief bood:

“De eerste tekenen dat de daling mogelijk achter de rug is en de bodem de vorige week is neergezet lijken zich aan te dienen. Mocht dit het geval zijn dan zouden we aanstaande week een verder herstel moeten kunnen zien met een zilverkoers die een aanval inzet op het 50 d. MA

Het begin van de week was nog zeer slapjes maar vanaf de woensdag kwam dan het verwachte en gehoopte verdere herstel met de aanval op het 50 d. MA. De doorbraak van het MA volgde op donderdag waarna de zilverprijs doorsteeg tot aan de weerstandszone iets boven de $23.50. Hier werd het hoofd gestoten en de stijging een halt toegeroepen. Op vrijdag ontstond er vervolgens een interessant gevecht waarbij de stieren probeerden de weerstand opnieuw aan te vallen en de beren doende waren om de koers terug te zetten beneden het doorbroken MA. Beiden partijen faalden, de koers bleef hangen tussen het MA en de weerstandszone klaar voor een vervolg van de strijd.

De weerstandszone zal gebroken moeten worden waarmee de zilverprijs dan ook meteen uit het dalende kanaal zal breken. Indien dit gebeurt is de dalende trend gebroken en kunnen de stieren zich richten op de volgende weerstandszone net boven de $25.-

Door de koersontwikkeling van afgelopen week is de technische gesteldheid in de grafiek aanzienlijk verbeterd en zijn er diverse koopsignalen afgegeven:

 • De RSI is door de 50 gebroken naar positief trendgebied en heeft een klein weerstandslijntje bereikt. Een doorbraak daarvan geeft een aanvullend koopsignaal
 • De Koopkracht is boven de Verkoopkracht gekomen, dus ook hier een koopsignaal.
 • De MACD heeft de dalende lijn gebroken en lijkt op weg te gaan naar de 0 lijn, een doorbraak daarvan leidt tot een koopsignaal
 • De Geldinstroom die vorige weel al een positief signaal afgaf is na een dipje weer gestegen en staat nu hoger dan vorige week met nog genoeg ruimte voor een verdere stijging
 • Het Sentiment/Momentum heeft inmiddels extreem positief gebied bereikt

Gezien de positieve staat van de indicatoren zou er aanstaande week een succesvolle aanval op de weerstandszone moeten kunnen plaatsvinden.

In de Bollinger Bandengrafiek konden de stieren vorige week niet boven de belangrijke midden-band afsluiten zodat voor afgelopen week iets extra enthousiasme was gevraagd.

De grafiek laat zien dat de midden-band zeer lastig te breken was, de beren verdedigden de band met verve tot aan de woensdag. Met een grote knal werd de band doorbroken en steeg de koers door tot aan de bovenste band die vervolgens op donderdag werd overwonnen met een slot erboven

Door de bewegingen is de band nu naar boven gedraaid maar het slot er boven zorgde voor een pauze zodat de band kan bijsluiten om een verdere stijging mogelijk te maken.

De slotstandengrafiek zag er vorige week nog steeds zeer moeizaam uit, er werd maar weinig opgeschoten zodat werd aangegeven dat de stieren er een flinke schep bovenop moesten gooien.

Dat schepje kwam uiteindelijk op woensdag en donderdag en zorgde ervoor dat de koers eindelijk boden de weerstandszone tot stand kwam. De eerste horde lijkt daarmee te zijn genomen maar zal zeer waarschijnlijk komende week wel nog moeten worden verdedigd tegen de beren. Indien dit lukt zal een aanval op de volgende weerstand rond $24 wellicht snel volgen en met succes kunnen worden afgerond. Aanstaande week zullen de beren een extra tik op de neus moeten krijgen om ze te ontmoedigen.

 

In de weekgrafiek werd de afgelopen weken toegewerkt naar een soort van beslissingsmoment, zoals vorige week aangegeven zou de candle van deze week een belangrijke kunnen worden.

 • Een lange zwarte candle zou erop kunnen duiden dat een bodem gezet is
 • Een rode candle zou de deur openen voor een daling richting de $19

Het heeft er alle schijn van dat de stieren de beslissing in hun voordeel hebben beslecht al had de zwarte candle liever nog wat langer geweest om wat meer overtuiging van de stieren te constateren. We zullen echter met de kaarten moeten spelen die we krijgen toebedeeld en voor nu zijn die niet verkeerd. Het is pas de eerste stap in een proces. Om voor de langere termijn duidelijkheid te krijgen zal de zilverprijs weer boven het 34 w. MA moeten breken, pas dan kunnen we aannemen dat de correctie vanaf de $30,35 ten einde is.

Omdat dit te bewerkstelligen zal het technische plaatje weer positief moeten draaien:

 • De RSI is nu weer naar boven gedraaid en kan richting de 50 gaan stijgen
 • De MACD lijkt een bodem te gaan maken in negatief gebied
 • De Geldinstroom is wat opgeklommen en zal boven de 50 moeten klimmen om een positief effect op de koers te kunnen uitoefenen

Aanstaande week zullen de stieren moeten werken aan een verder herstel richting de beide MA.

Net als in de $ weekgrafiek is de verwachte zwarte candle ook in de € weekgrafiek ontstaan zodat de potentiële bodem op € 18.46 ook hier bevestigd lijkt te worden. De afstand tot de beide MA is hier wat kleiner dan in de $ grafiek zodat de aanval hier eerder kan plaatsvinden. De aanval op de beide MA zal dan in de komende weken gestalte moeten krijgen zodat richting het eind van het jaar nog een hevig gevecht verwacht wordt tussen beren en stieren.

Indien het goed uitpakt voor de stieren zou in december de top van februari (op € 25.19) in het vizier kunnen komen waarna in het eerste kwartaal van 2022 een volgende stap gezet kan gaan worden.

Zover is het echter nog lang niet eerst zal ook hier de technische gesteldheid fors moeten verbeteren

 • De RSI is wat verder opgeklommen richting de 50 zodat een doorbraak al wat dichterbij komt
 • De MACD is iets geklommen en de afstand tot de signaallijn (en een eerste koopsignaaltje) wordt steeds kleiner
 • Het Sentiment/Momentum klimt nu uit extreme negatief gebied maar heeft nog een lange weg te gaan tot aan de 50

Aanstaande week wordt een zwarte candle verwacht die het 17 w. MA op de korrel gaat nemen.

Ook in de $-€ grafiek was een belangrijk punt bereikt met de doorbraak van de weerstandlijn rond de 0.86. De vorige week bleek al dat de doorbraak niet zomaar werd geaccepteerd door de beren. De candle van vorige week was weliswaar zwart maar had een lange upper shadow ten teken dat de beren terugvochten. Desondanks werd op basis van de positieve gesteldheid eigenlijk toch een aanval op de weerstand rond 0.87 verwacht en die aanval leek er in eerste instantie ook te komen.

De aanzet werd gegeven maar de beren counterden sterk met als gevolg dat er nu een rode candle in de grafiek is ontstaan. De koers bevindt zich nog steeds boven de weerstandlijn op 0.86 maar het moge duidelijk zijn dat de strijd nog lang niet gestreden is.

De rode candle heeft nauwelijks invloed op de positieve gesteldheid van de grafiek

 • De RSI is lichtjes gedaald, die heeft wat moet met het weerstandslijntje
 • De MACD bevindt zich nog op exact hetzelfde niveau als vorige week
 • Het Sentiment/Momentum staat nog steeds in extreem positief gebied al maakt deze nu wel een lager topje

Op basis van de technische staat zou een zwarte candle meer voor de hand liggen, het zal er echter vanaf hangen hoeveel kracht de beren kunnen gaan ontwikkelen.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

 

 

 

 

Roy MartensTechnische analyse Zilver