Columns & Artikelen

Hoe veilig is een investering in edelmetaal nu werkelijk?

by Gastauteur on 20/10/2021

Goud en zilver: het is een goed alternatief voor een investering in aandelen of obligaties. Aandelen van zowel Europese als Amerikaanse bedrijven staan historisch hoog. Het maakt dat veel beleggers vrezen voor een correctie in de komende periode. Edelmetalen – met name goud – worden tijdens zo’n correctie als een veilige haven gezien. Een verzekering tegen naderend financieel onheil. Goud van het merk Umicore kopen is een van de mogelijkheden die je hebt, wanneer je een investering in edelmetalen overweegt. Het Belgische bedrijf Umicore is gespecialiseerd in verschillende (waardevolle) materialen, waaronder bijvoorbeeld goud en platina. Maar naast goud is Umicore actief met talloze materialen zoals technische verbindingen van kobalt, en zelfs materialen die gebruikt worden voor het opwekken van zonne energie. Umicore heeft vestigingen in Nederland (voorheen Schone Edelmetaal), België en Duitsland en is ook buiten Europa actief in de winning, verwerking en het smelten van metalen.

Een alternatief is het investeren in edelmetaalcertificaten, ETF’s of turbo’s of een bedrijf dat zich bezighoudt met de handel, mijnen, recyclen of delven in goud.

Volatiliteit van goud en zilver is beperkt

Een van de redenen die maakt dat een investering in edelmetalen als relatief veilig wordt gezien, is de lage volatiliteit van de koers. Zilveren munten kopen online tegen een bedrag X betekent vaak, dat je diezelfde munten na een paar jaar voor een vergelijkbare prijs Y kunt verkopen. De kans op een forse stijging in die paar jaar is klein. Tegelijkertijd is ook de kans op een flinke daling in de koers van edelmetalen beperkt. Let op, ook bij een investering in goud of zilver kun je geld verliezen. Het staat allerminst vast, dat de koers bij een correctie op de aandelenbeurs stijgt.

Munten zijn ook leuk om cadeau te geven. Zo brengt Lunar elk jaar een munt uit die in het teken van de Chinese dierenriem in de astrologie staat. Dat is voor 2022: de tijger. Ook leuk om eventueel afgeroomde winsten van de crypto’s om te zetten in ‘klinkende munt’?!

Hoger rendement dan de spaarrente bij een bank 
De veiligste investering is het sparen van geld bij de bank. Dit geldt tot het bedrag wat De Nederlandsche Bank uitkeert als een bank failliet gaat. Je bent hier automatisch tegen verzekerd. DNB schrijft: Uw geld op rekeningen bij Nederlandse banken wordt wettelijk beschermd door de Nederlandse Depositogarantie. Mocht een bank failliet gaan, dan zorgt De Nederlandsche Bank (DNB) dat u uw geld terugkrijgt. Van 1 cent tot maximaal EUR 100.000 per persoon, per bank. Gegarandeerd.

Als dit bedrag overschreden wordt, dan krijg je alles boven de grens niet terug. Mocht je over een groot eigen vermogen beschikken, dan kan dit een reden zijn om het bedrag boven de grens elders onder te brengen. Tegenwoordig betaal je bij een groot eigen vermogen een negatieve rente. Het maakt dat ook het sparen bij de bank niet volledig veilig is. Een investering in edelmetalen levert vaak een hoger rendement op, dan hetgeen sparen oplevert. 

Leer hoe je een technische analyse uitvoert 
Doordat de volatiliteit van edelmetalen beperkt is, kun je relatief goed voorspellen hoe de koers zich zal bewegen. Om dit zelf te kunnen doen, is het belangrijk dat je enige kennis hebt over het uitvoeren van een technische analyse. Online vind je verschillende video’s waarin dit wordt uitgelegd. Bekijk er eens een paar, om zelf te kunnen bepalen of de koers van edelmetalen de komende periode mogelijk zal stijgen of juist lijkt te dalen. Helemaal voorspellen kun je de koers van beleggingsproducten nooit. Of je neemt een abonnement op technische analyse van een bureau dat een goed trackrecord kan overleggen. Wekelijks verschijnen op Edelmetaal-info de technische analyses van zilver gemaakt door Roy Martens.

Dit blog is geschreven door een gastauteur/externe partner.

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

GastauteurHoe veilig is een investering in edelmetaal nu werkelijk?