Columns & Artikelen

Nieuws week 43

by Wilge on 25/10/2021
[vrijdag 29 okt – 14.15 uur]

Algemeen

Klopt, gisteren was er geen update. Er was echt bar weinig te melden. En ook nu is het nieuws magertjes. De olieprijs lijkt enigszins te stabiliseren, de edelmetalen ook en de AEX lijkt deze week af te sluiten boven de 800 euro. In cryptoland werden de afgelopen dagen weer met procenten gesmeten met de funcoin Shiba voorop 136% op 7 dagen tijd.

Jan Nieuwenhuijs schrijft vaak over goud, maar hij heeft nu uitgebreid onderzoek gedaan naar de Amsterdamse huizenmarkt en wijdt daar dit artikel aan:
Amsterdam Real Housing Prices Highest in 400 Years. An Analysis of a Bubble.

Madelon Praat: De inflatie loopt op, alles wordt duurder, echter is dat wel zo? Of is het enkel gevoelsinflatie? Dat zoeken we uit in deze video. Ondertussen is er spanning op de cryptomarkt want de stabiele munt Tether zorgt voor onrust. De vraag is of deze de gehele cryptomarkt omver kan trekken. De bitcoin koers volgt ondertussen precies het stock-to-flow model van PlanB.

Crypto’s

Ethereum doet het de afgelopen 7 dagen beter dan bitcoin: +5% tov van -4% op zeven dagen tijd. En vormde dus ook een ATH!

De edelmetalen

 • HollandGold: Gouden munten en baren blijven populair, vraag naar ETF’s daalt
  De belangstelling voor gouden sieraden, munten en baren is in het derde kwartaal verder gestegen. Door het herstel van de economie steeg de vraag naar sieraden in landen als India en China, terwijl munten en baren nog steeds zeer populair zijn in landen als Duitsland en de Verenigde Staten. Dat schrijft de World Gold Council in een nieuw kwartaalrapport over de goudmarkt.

Engelstalig nieuws over de edelmetalen

De video’s en podcasts

De mijnbouwers

Andere grondstoffen

Tot slot

Nog even een melding van Jack Hoogland. Geen mijnbouw aandeel of toch wel?

Het goedkoopste aandeel aller tijden!

Gisteren stuurden we een splinternieuw “Super Rendement Rapport” naar onze TopAandelen-abonnees. Deze maand ontdekten we onder meer een aandeel van een jong bedrijf dat revolutionaire 3D imaging technologie ontwikkelt. Waarmee het goud- (en andere grondstof-) producenten helpt om veel gerichter vast te stellen hoeveel goud in de bodem zit, waardoor ze veel efficiënter kunnen werken. Dat helpt goudproducenten om hun productiekosten fors te verlagen. Dus om hun winst fors te verhogen.

Ongekende groei
Daarnaast investeert dit bedrijf zelf ook in de meest veelbelovende mijnbouwprojecten die het tegenkomt. Door deze ideale combinatie van activiteiten groeit dit jonge bedrijf ongekend hard. Omzet steeg afgelopen kwartaal met maar liefst 235%. Terwijl de winst met 535% steeg!

Totáál onontdekt
Dit kleine aandeeltje wordt door beleggers en analisten echter nog vollédig over het hoofd gezien. Noteert slechts 2 keer de geannualiseerde winst over het tweede kwartaal! Wat betekent dat de koers met 800% moet stijgen om het aandeel als normaal gewaardeerd te kunnen beschouwen. Dit is het goedkoopste aandeel dat ik ooit ben tegengekomen!

4500% koerspotentieel
Omdat nog geen enkele analist het aandeel volgt, maakten we zelf een conservatieve verwachting voor winstgroei in de komende jaren. Op basis van een verwachte winstgroei die véél lager is dan tot nu toe is gerealiseerd, gecombineerd met een gemiddelde beurswaardering… …kwamen we uit op een lange termijn koerspotentieel van 4.500%!

Profiteer van het goedkoopste aandeel aller tijden!
Bestel hier het splinternieuwe “Super Rendement Rapport!


[woensdag 27 okt – 16.00 uur]

Algemeen

De edelmetaalcompetitie is weer geupdated en er is geen noemenswaardige verandering te melden. De nieuwsbrief is ook weer verzonden. Ik twijfelde even of ik wel een update van dit nieuwsblog moest plaatsten, er is nauwlijks nieuws wat er toe doet. (vind ik)

Crypto’s

De crypto’s moeten na de ATH van Bitcoin en enkele andere coins vorige week, nu even een behoorlijke veer laten van soms wel meer dan 10%.

De edelmetalen

De meeste artikelen over goud, voor zover ze te vinden zijn hebben wel iets van doen met inflatie, stagflatie en deflatie. En niet elk artikel is ook lezenswaardig, zeker niet voor de doorgewinterde goldbug. En verder hebben we natuurlijk altijd nog die voortdurende ‘battle’ tussen de cryptobelievers en goldbugs.

 • Bit.Magazine: Peter Schiff reageert op Jack Dorsey: goud tegenover bitcoin
  Prominent bitcoin-criticus, CEO van Euro Pacific Capital en voorzitter van SchiffGold, Peter Schiff, heeft gereageerd op een tweet van Twitter CEO Jack Dorsey over de mogelijkheid van hyperinflatie in de Verenigde Staten. Als je Schiff enigszins kent laten zijn standpunten zich wel raden.
 • Ook Maarten Verheyen haalt Dorsey aan: Miljardair waarschuwt voor hyperinflatie
 • Royce Tostrams, TA specialist op IEX: Goud vormt, met een vlak verloop, nu geen inflatiehedge
  Hoewel grondstoffen door het dak gaan, blijft goud vlak liggen. Goud vormt geen bescherming tegen inflatie.Inflatie, ik blijf u ermee lastig vallen. Want de exorbitante prijsstijgingen van grondstoffen en halffabrikaten zullen nog lange tijd de prijsstatistieken beïnvloeden. De monetaire autoriteiten denken dat de inflatie tijdelijk is en snel zal toppen. Maar wij, gewone stervelingen, ondervinden inflatie dagelijks aan de lijve. Autorijden was nog nooit zo kostbaar, of je nu fossiel rijdt of elektrisch. Boodschappen worden tientallen procenten duurder, evenals speelgoed, laptops en huishoudelijke artikelen.
 • Invezz: Vooruitzichten voor de goudprijs met focus op de Fed vergadering van november.
  De goudprijs is gedaald tot onder $1.800, aangezien de Amerikaanse dollar stabiel blijft.
  Beleggers zijn enthousiast over de FOMC bijeenkomst.
  De neerwaartse prijsbewegingen van goud kunnen beperkt zijn vanwege zijn status als afdekking tegen inflatie.

Engelstalig nieuws over de edelmetalen

De video’s en podcasts

De mijnbouwers


[dinsdag 26 okt – 17.30 uur]

Algemeen

Goud boven de $1800 en zilver boven de $24: het zag er rooskleurig uit, maar dat heeft niet lang geduurd. Rond dat de markten in de VS opengingen zakte de edelmetalen hard weg. In tegenstelling tot olie en de mainindices. De crypto’s blijven even wat hangen. Goudhub heeft wel een idee hoe het komt dat goud weer wegzakt: Amerikaans consumentenvertrouwen drukt goud lager

Inflatie is het toverwoord momenteel:

 • Slim Beleggen:  Wanneer komt er een einde aan de oplopende inflatie? Maar niet iedereen gelooft in inflatie, Cathy Wood gelooft zelf in deflatie, Slim Beleggen wederom: Cathie Wood verwacht deflatie Cathie Wood zit echter aan de volledig andere kant van het spectrum. Wood verwacht een periode van deflatie te midden van een ineenstorting van de grondstoffenprijzen, een faillissementsgolf van bedrijven die achterbleven op het vlak van innovatie, het aanleggen van voorraden door bedrijven en het op gang komen van innovatietrends.
 • Rente is ook al zo’n toverwoord, Slim Beleggen schrijft: De kans op twee Amerikaanse renteverhogingen in 2022 neemt toe
  Het monetaire tijdperk lijkt langzaam maar zeker tot een einde te komen. De belangrijkste centrale banken hebben reeds aangegeven dat ze hun opkoopbeleid gaan staken en ook wordt er steeds vaker gesproken over renteverhogingen. Inmiddels neemt de kans op twee Amerikaanse renteverhogingen met de dag toe. En dat kan grote gevolgen voor de financiële markten gaan hebben.

Crypto’s

De edelmetalen

Engelstalig nieuws over de edelmetalen

De video’s en podcasts

Andere grondstoffen

  1. Search Minerals (TSXV:SMY)
  2. Mkango Resources (TSXV:MKA)
  3. Marvel Discovery (TSXV:MARV)
  4. Avalon Advanced Materials (TSX:AVL)
  5. Imperial Mining (TSXV:IPG)

 


[maandag 25 okt – 18.00 uur]

Algemeen

De correctie in crypto’s na de ATH, duurde maar 1 weekend. Niet dat we al weer op ATH zitten, maar het gaat weer omhoog. Ook de edelmetalen gaan weer omhoog net als de olie en de AEX.

 • Er zijn nog steeds veelzorgen om inflatie. Slim Beleggen: De inflatie zit in de lift, niet alleen in de Verenigde Staten van Amerika maar ook in Europa. Zolang de inflatie met enkele procentpunten stijgt per jaar, is er geen vuiltje aan de lucht. Maar als dit gebeurt op wekelijkse basis, dan dreigt er onheil en is er sprake van hyperinflatie. Twitter en Square CEO Jack Dorsey waarschuwt voor zulk scenario. [Lees hier verder]

 

Crypto’s

De edelmetalen

 • Goudhub, noemt stagflatie ipv inflatie in dit artikeltje waar in ze aangeven dat de goud[rijs daardoor opveert: Stagflatievrees duwt goud hoger
  Hierdoor gaan beleggers weer iets meer inzetten op deze edelmetalen, die zeker niet overgewaardeerd zijn.  Integendeel, goud en zilver zijn allicht de edelmetalen waar het minste ‘lucht’ inzit op dit moment. Niets doet blijken dat we hier te maken hebben met een zeepbel, wel integendeel.
 • Oezbekistan een grote goudproducent? Ja zeker! Als je WGC volgt dan wist je dat al. Goudhub schrijft: Belangrijke rol voor goud weggelegd in Oezbekistan
  Met een jaarlijkse productie van ongeveer 100 ton is Oezbekistan een van de belangrijkste producenten van goud ter wereld. De Centrale Bank van Oezbekistan (CBU) heeft ongeveer 60 procent van haar deviezenreserves aan goud toegewezen. Goud speelt ook een fundamentele rol in de Oezbeekse economie, zoals Bobir Abubakirov, vice-gouverneur van de Centrale Bank van Oezbekistan, afgelopen week aan de World Gold Council (WGC) wist uit te leggen.
 • HollandGold publiceert het derde deel van Jan Nieuwenhuijs artikel: Hoe de internationale goudmarkt werkt (Deel 3)In het eerste deel van deze serie hebben we besproken hoe de fysiek goudmarkt werkt, terwijl we in het tweede deel zagen hoe de Londense goudmarkt functioneert en hoe deze verbonden is met de fysiek markt. In dit afsluitende deel behandelen we kort hoe Exchange Traded Funds en de futures derivatenmarkt functioneren, en op welke manier deze verbonden zijn met de fysieke markt. In de toekomst zullen we dieper ingaan op hoe alle derivatenmarkten afzonderlijk werken.
 • Holland Gold geeft ook nog haar visie op Servië: Servië wil meer goud als bescherming tegen energiecrisis
  Servië is van plan haar goudvoorraad verder uit te breiden, zo verklaarde president Aleksandar Vučić tijdens de openingsceremonie van de Cukaru Peki goudmijn. Deze nieuwe goudmijn in Servië is in samenwerking met het Chinese Zijin Mining Group tot stand gekomen. De centrale bank zal een deel van de goudproductie opkopen om haar goudreserve verder aan te vullen. Ook de gouverneur van de Servische centrale bank, Jorgovanka Tabakovic, was bij de openingsceremonie aanwezig.
 • Slim Beleggen schreef een alert voor haar betaalde lezersportefeuille over: Goud & Zilver Rapport – ALERT: Hummingbird Resources

Engelstalig nieuws over de edelmetalen

 • David Brady (Sprott): Dollar’s Demise Signals Gold’s Rise
  Little has changed in the precious metals over the past week, so I’m going to focus on the dollar as a key driver of Gold’s future direction. I have been pounding the table consistently for weeks now stating my belief that we have not seen the peak in the DXY and therefore the lows in the metals and miners. The fact that neither the Funds nor the Commercials cut their relative positions despite the sharp drop from 94.50 resistance indicates that they don’t believe the top is in either. There is still room for those respective positions to increase to 2019, 2018, or 2016 peak levels before they dump them in the opposite direction as the dollar dives.

De video’s

De mijnbouwers

Andere grondstoffen

NB vanaf heden zal er ook een kopje ” Andere grondstoffen” zijn. Dit is de voortzetting van de plaatsting van de nieuwslinks op de Rare Earth pagina van Edelmetaal-info:

 • Jack Hoogland meldt: Nog maar net begonnen
  De afgelopen twaalf maanden zijn de koersen van uraniumaandelen fors gestegen. Maar wie denkt dat het te laat is om nog uraniumaandelen (bij) te kopen, kijkt het beste even naar de grafiek in onderstaande tweet.

De grafiek geeft de relatie tussen de koersen van uraniumaandelen en de uraniumprijs weer. Pas nu zien we dat de koersen van uraniumaandelen sneller beginnen te stijgen als de uraniumprijs. De grafiek laat dan ook goed zien dat het feest feitelijk nog maar net is begonnen. Anderhalve week geleden liet ik u ook al zien hoe ongelofelijk veel koersstijging uraniumaandelen nog voor de boeg hebben.
Klik hier om dat artikel nog even te lezen!

 

Tot zover dit nieuwsoverzicht. Als er meer nieuws is deze week, dan zal dat altijd er boven worden gezet, met datum en tijd. Ik pretendeer niet volledig te zijn, het is een keuze die ik maak. Mis je je favoriete analist of website: kijk dan op de linkpagina

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

WilgeNieuws week 43