Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 25/10/2021

Het eind van vorige week werd besteed aan het gevecht voor het 50 d. MA. Op donderdag volgde de doorbraak van de stieren en op vrijdag de tegenaanval van de beren. Omdat een doorbraak zeer belangrijk is voor het restant van het jaar en de start van 2022 waren alle ogen gericht op het verdere verloop van de strijd gedurende de afgelopen week.

De tegenaanval die de beren op vrijdag hadden ingezet werd op maandag nogmaals herhaald. De zilverprijs werd opnieuw beneden het MA geduwd zodat de stieren zeer alert moesten blijven. De candle laat zien dat de stieren het niet makkelijk hadden en dat ze de koers ternauwernood op het 50 d. MA konden handhaven.

Echter blijkbaar was een driedaags slot boven het MA voldoende om genoeg vertrouwen te tanken, want op dinsdag waren de stieren voortreffelijk bij de les. Vanaf de opening werd de aanval gekozen en kon de zilverprijs een forse sprong omhoog maken. De $24 grens werd daarbij doorbroken al kon er niet boven worden afgesloten.

De stap omhoog zorgde op woensdag voor wat extra motivatie. Na een klein stapje terug bij de opening werd de zilverprijs verder opgestuwd waarbij nu zelfs de $24.50 werd aangetikt! Het slot vond vervolgens licht beneden de $24.50 plaats. In 2 dagen tijd werd er zo genoeg afstand geschapen tot het 50 d. MA waarna het tijd was voor een adempauze die dan ook op donderdag plaatsvond. De zilverprijs hobbelde heen en weer tussen de $24 en $24.50 en de beren mochten wat lager afsluiten.

Na deze adempauze was het voor vrijdag vervolgens weer alle hens aan dek. De opening op vrijdag vond iets hoger plaats dan het slot van donderdag waarna de stieren het gaspedaal wisten te vinden. De zilverkoers spoot omhoog naar een top net beneden de $25, op $24.92. Hiermee werd de vorige top (toen nog rond het 50 d. MA) van september op $24.94 nagenoeg aangetikt. Vanaf dit niveau viel de zilverprijs nog wat terug richting het slot om uiteindelijk deze mooie positieve week af te sluiten op $24.45, ruim boven het 50 d. MA

Nu het 50 d. MA definitief heroverd lijkt, kunnen de ogen worden gericht op de nog belangrijkere horde, het 200 d. MA, dat zich momenteel rond $25.54 bevindt. Misschien dat komende week al een mooie stap in die richting kan worden gezet.

Het beeld in de € zilver-dag-grafiek ziet er nog wat positiever uit dan bij zijn maatje in $. De candle van vrijdag heeft hier het 200 d. MA al bereikt en aangetikt zodat de eerste aanval een feit is. De komende week kunnen de stieren het MA hopelijk opnieuw opzoeken en misschien al doorbreken.

In het langere termijn plaatje veranderde het beeld de vorige week steeds meer in het voordeel van de stieren. Toen het slot tegen de weerstandszone, rond de $23.50, tot stand kwam werd in de vorige update de volgende opmerking werd gemaakt:

“Gezien de positieve staat van de indicatoren zou er aanstaande week een succesvolle aanval op de weerstandszone moeten kunnen plaatsvinden”

Op maandag was er nog weinig animo te bespeuren om een aanval op de weerstandszone op touw te zetten, de stieren hadden het te druk om het 50 d. MA te verdedigen. Toen dat eenmaal gelukt was werden de strijdkrachten alsnog aangewend voor de doorbraak en met succes. Niet alleen werd de onderste lijn van de weerstandszone gebroken maar ook meteen de bovenste, al kon dat laatste niet tot het eind worden vastgehouden. Dit had wellicht te maken met de bovenste lijn van het dalende magenta kanaal, dat voor extra weerstand zorgde. De hernieuwde aanval op woensdag was echter wel krachtig genoeg om zowel uit het dalende kanaal als de weerstandszone te breken.

Het slot boven de beide weerstanden, maar ook het succesvol verdedigen van de tegenaanval op donderdag, schepte blijkbaar voldoende vertrouwen voor de aanval op de volgende weerstandszone. Op vrijdag werd de weerstandszone rond het $25 niveau aangetikt maar niet doorbroken. Na deze aanval zakte de zilverprijs terug tot beneden de $24.50 waar nu nieuwe krachten moeten worden verzameld voor een volgende poging. De technische staat van de grafiek is door de positieve week verder verbeterd, alle seinen staan nu op groen:

 • De RSI staat hoger dan vorige week en heeft nog voldoende stijgingsruimte voor de boeg
 • De Koopkracht is na de doorbraak van vorige week verder gestegen en de ADX draait nu ook omhoog, de trendmatigheid van de stijging wordt sterker
 • De MACD is nu door de 0 lijn gebroken naar positief trendgebied
 • De Geldinstroom is verder gestegen en nadert nu zelfs extreem positief gebied
 • Het Sentiment/Momentum dat vorig week al extreem positief gebied had bereikt weet zich hier nog steeds handhaven

Aanstaande week moeten de stieren een nieuwe aanval op de weerstandszone kunnen vormgeven.

De Bollinger Bandengrafiek werd vorige week afgesloten met een rode candle zodat de bovenste band kon bijsluiten t.o.v. de koers. Ook op maandag was dit blijkbaar nog nodig voordat de stieren een extra push omhoog konden geven. Gedurende de rest van de week werd de druk op de bovenste band erop gehouden zodat er flink progressie kon worden gemaakt.

De vorm van de candle op vrijdag is vanuit deze grafiek bekeken vrij logisch te verklaren. De koers was te ver buiten de bovenste band getreden en moest daarom worden teruggefloten. Het slot van vrijdag vond weer plaats beneden de bovenste band waarmee ruimte voor stijging is gecreëerd.

Komende week kan aan een verdere stijging langs de bovenste band worden gewerkt.

De slotstandengrafiek laat altijd een duidelijk beeld zien en vorige week bevestigde dit beeld een doorbraak van de eerste weerstandszone, die nu steunzone is geworden. Er werd aangegeven dat een aanval op de volgende weerstand op $24 kon volgen en met succes zou kunnen worden afgerond.

De grafiek laat zien dat dit inmiddels lijkt te zijn gebeurd. Zilver heeft zich boven de $24 genesteld en de stieren zullen de weerstand nu als steun moeten gaan verdedigen. Indien dit lukt kan de volgende stap worden voorbereid en gezet; de aanval op de weerstandszone rond de $25.

Deze weerstandszone zal zich niet snel gewonnen gaan geven zodat een stevige strijd wordt verwacht.

 

Het beeld in de weekgrafiek vertoonde vorige week eindelijk de benodigde verbetering en de zwarte candle die werd gehoopt. Voor de afgelopen week werd op een verder herstel richting de beide MA (17 en 34 w.) gehoopt.

De stieren stelden gelukkig niet teleur en wisten inderdaad een volgende stap omhoog te zetten. De zwarte candle toont aan dat ze bereid zijn om er werk van te maken en de uitdagingen niet uit de weg te gaan. De candle van deze week heeft het eerste doel, het 17 w. MA, bereikt en op slotbasis ook al meteen doorbroken. Het zal nu zaak voor de stieren worden om dit te kunnen handhaven en de beren geen kans tot een tegenaanval te geven.

De technische gesteldheid is door de positieve week verbeterd maar is nog steeds niet positief, er is waarschijnlijk nog een laatste zetje (zwarte candle) voor nodig:

 • De RSI is wel verder geklommen en klopt op het 50 niveau waarboven positief gebied lonkt
 • De MACD lijkt nu de bodem af te ronden, een doorbraak van de signaallijn zou dit bevestigen
 • De Geldinstroom heeft de stijging richting de 50 voortgezet en zou deze komende week kunnen doorbreken

Indien de stieren een nieuwe zwarte candle kunnen produceren zullen er koopsignalen ontstaan.

Ook het beeld in de € zilver-weekgrafiek was vorige week verbeterd, zodat voor afgelopen week zelfs al een aanval op het 17 w. MA werd verwacht.

Deze aanval kwam er niet alleen maar werd met groot succes tot uitvoer gebracht. Het 17 w. MA werd aangevallen, doorbroken en er werd zelfs ruim boven afgesloten. De kracht achter de stijging was zo groot dat meteen ook het 34 w. MA op de korrel werd genomen en even werd doorbroken. Een slot boven het 34 w. MA kon (nog?) niet worden bewerkstelligd maar dat kan/zal slechts een kwestie van tijd zijn.

De technische staat van de grafiek heeft afgelopen week weer een stapje in de goede richting gezet:

 • De RSI is nu voorzichtig opgeklommen tot net boven de 50
 • De MACD staat op het punt om de signaallijn te kruisen, dan ontstaat een koopsignaal
 • Het Sentiment/Momentum lijkt nu stevig onderweg te zijn naar de 50

Indien de stieren het vertrouwen kunnen vasthouden zou een doorbraak van het 34 w. MA al aanstaande week kunnen plaatsvinden

In de $-€ grafiek leek in eerste instantie alles al in kannen en kruiken te zijn maar rond de weerstandlijn op 0.86 stagneerde de koersontwikkeling, de beren waren nog niet bereid zich gewonnen te geven en hielden de strijd in leven.

Gezien de nog steeds positieve gesteldheid in de grafiek werd voor afgelopen week eigenlijk een zwarte candle verwacht maar dan moesten de stieren wel wat kracht ontwikkelen. De grafiek laat zien dat de stieren niet echt bij de les waren, het ontbrak hun blijkbaar toch aan de benodigde kracht

zodat de beren het momentum aan hun kant hielden. De rode candle in de grafiek toont dat de beren nog steeds “alive and kicking” zijn. Zij wisten de koers terug te duwen beneden de groene lijn die daarmee nog steeds niet is bedwongen. De strijd om deze lijn zal zich dus nog gaan voortzetten.

Op basis van de technische gesteldheid houden de stieren nog steeds het voordeel van de twijfel aan hun zijde maar er doemen wel al wat alarmsignaaltjes op:

 • De RSI is een daling gestart richting het 50 niveau
 • De MACD beweegt nu duidelijker zijwaarts en zal kunnen gaan dalen
 • Het Sentiment/Momentum zakt nu beneden de lijn van het extreem positief gebied

Komende week zal de strijd om de weerstandlijn opnieuw losbranden.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Roy MartensTechnische analyse Zilver