Columns & Artikelen

Nieuws week 45

by Wilge on 08/11/2021
[donderdag 11 november – 17.30 uur] Korte update

Terwijl de crypto’s vandaag corrigeren, kennen de prijzen van de edelmetalen een stijging. Inflatie is alom een makkelijk te noemen oorzaak:

  • Slim Beleggen: Inflatie in VS stijgt harder dan verwacht
   Het einde van de prijsstijgingen lijkt nog niet in zicht. De inflatie van de consumentenprijzen is in de Verenigde Staten in oktober opnieuw sterk gestegen. In de afgelopen 12 maanden stegen de prijzen met 6,2% , wat de grootste stijging is sinds november 1990.
  • IG: Hoge Amerikaanse inflatie laat goud blinken
   Het Amerikaanse bureau voor arbeidsstatistieken publiceerde woensdag weer inflatiecijfers en deze waren hoger dan economen hadden verwacht: 6,2% tegen een verwachting van 5,8%. De kerninflatie, de inflatie zonder voeding en energie, zat op 4,6%, terwijl 4,3% werd verwacht. De dynamiek die we zien kan een kans worden voor Goud bij gebrek aan actie vanuit de Federal Reserve.

Verder nog in het nieuws:

 • Slim Beleggen: Federal Reserve’s Bullard verwacht twee ‘rate hikes’ in 2022
  De voorzitter van de Federal Reserve in St. Louis, James Bullard, heeft tijdens een interview met CNBC gezegd dat hij minstens twee renteverhogingen verwacht in het jaar 2022. Eerst zal de Amerikaanse centrale bank het opkoopprogramma afwerken, daarna volgen de ‘rate hikes’. Bullard zei wel dat zijn verwachtingen gebaseerd zijn op de huidige economische situatie.
 • HollandGold: Zwitserse centrale bank profiteert van negatieve rente en goud
  De Zwitserse centrale bank heeft in het derde kwartaal goed verdiend aan negatieve rente en de stijgende goudprijs. Dat schrijft ze in haar nieuwste kwartaalrapport. Door een hogere goudprijs steeg de waarde van de goudvoorraad met 109,5 miljoen Zwitserse frank. Negatieve depositorente, die banken betalen over hun overtollige reserves, leverde de centrale bank ongeveer 250 miljoen frank op.

[woensdag 10 november – 16.00 uur]

Algemeen

Olie blijft onverminderd hoog en de vraag is hoe en of die olieprijs naar beneden kan. De crypto’s zien weer ATH’s en de edelmetalen lijken te stabiliseren fo zelfs weer hoger te kruipen. De zilverprijs flirt met de $25 en de goudprijs de $1860.

 • Madelon Praat: Bitcoin op weg naar $250.000 & inflatie neemt explosief toe
  De koers van bitcoin bereikte deze week een all time high. De ham vraag: volgen we deze maand het model van PlanB? En gaan we richting de $98.000? Ook hebben we het over de fors toenemende prijzen… het houdt maar niet op. De Nederlandsche Centrale bank lijkt een bord voor de kop te hebben, zij deden een onderzoek naar een mogelijke nieuwe crisis. Waarmee ze voorbij gaan aan de belangrijkste pijler, welke dat is vertel ik je in deze video.
 • BTCdirect: Bitcoin meer waard dan Tesla, zilver komt in de buurt
  De koers van Tesla daalt, en die van bitcoin is juist gestegen. Dit heeft ervoor gezorgd dat Bitcoin op de zevende plaats staat qua marketcap van activa. In dit artikel benoemen we de waardes in dollars omdat het overzicht in USD wordt weergegeven. Bitcoin heeft een marketcap van 1,24 biljoen dollar (1,07 biljoen euro). Om tot bedrag te komen wordt het aantal beschikbare coins vermenigvuldigd met de huidige koers van bitcoin. In het geval van bedrijven wordt het aantal uitstaande aandelen gebruikt in plaats van coins.

Crypto’s

De edelmetalen

Kunnen we zonder mijnen vraagt goudhub zich af? Nou, als je de sprekers op de klimaattop (#COP26) hoort dan kan dat niet, juist het omgekeerde. Er is meer uranium nodig om energie op te wekken en producten die we in het elektriciteitscircuit nodig hebben, zoals transportkoper en zilvergeleiders, om nog maar niet te spreken over allerlei ‘batterij’metalen zoals lithium en rare earth elements. Dus nee, die mijnen hebben we hard nodig. Wat je wel kan afvragen of het mijnen van de diverse mineralen en metalen niet veel milieuvriendelijker moet en kan.

 • De Tijd: Goudprijs op hoogste peil in twee maanden

  De daling van de dollar en toenemende inflatievrees hebben de goudprijs even doen stijgen naar 1.825,87 dollar per ounce. Dat is het hoogste peil sinds september. Omdat de goudprijs in dollar wordt uitgedrukt, maakt een zwakkere dollar het edelmetaal goedkoper voor kopers van buiten de VS. Daarom leidt een daling van de dollar vaak tot een stijging van de goudprijs, en omgekeerd. De inflatievrees groeit omdat de Britse centrale bank vorige week de rente niet verhoogde en de Amerikaanse centrale bank signaleerde dat een renteverhoging nog niet voor morgen is.

 • Investing.com: Goud: Doorbraak of niet? Gaat goud dan uiteindelijk toch richting de $1860?
  Het gezegde “een ezel stoot zich geen tweemaal op dezelfde steen” is niet van toepassing op goudwantsen. Hoewel het vrij gemakkelijk te begrijpen is dat iemand iets misschien niet een tweede keer probeert vanwege een slechte ervaring de eerste keer, is het moeilijker om je in te leven in de passie van goudwantsen, die optimistisch zijn over edelmetaal tot op het punt van irrationaliteit. Dat gezegd hebbende, met goud dat weer de hoek omgaat en probeert een hogere prijs van $ 1800 te krijgen, is het de taak van de gemiddelde analist en belegger in het spel van edele metalen om de zet uit te zoeken om te bepalen of het een uitbraak of nep is.
 • Investing.com: Zilver: 2.0 Breakout op weg naar goud? Tussen twee Fibonacci-niveaus? Of naar $40?
  Gisteren hebben we onderzocht of goud aan de vooravond stond van een uitbraak of niet. Vandaag kijken we naar zilver, dat de afgelopen week ook een aantal interessante opwaartse bewegingen heeft laten zien, aangezien het een nettowinst van 5% boekte over zes sessies. Het belangrijkste is dat zilver nu vijf dagen op rij boven de $24 per ounce is geweest en het heeft vastgehouden, waarmee het opnieuw een sterke positie inneemt die eind oktober werd getoond.
 • Slim Beleggen: Goud & Zilver Rapport – ALERT: Overname Pretium Resources – Winst +85%!Het overnamefeest blijft maar duren in de sector. Het lijkt er nu op dat ook Pretium Resources van de koerstabellen verdwijnt nadat het een overnamebod van maar liefst C$18,50 (iets minder dan US$15) aanvaardt van senior producer Newcrest Mining. Dat is een mooie rit, sinds we terug positief werden in fabruari van 2020, bij een koers van $7,5, oftewel vlak onder C$10. Een winst van 85% slaan we niet af! {Registratie!}

Engelstalig nieuws over de edelmetalen

De video’s en podcasts

De mijnbouwers

  1. Arizona Metals (TSXV:AMC) Year-to-date gain: 321.57 percent; current share price: C$4.35
  2. Cerrado Gold (TSXV:CERT) Year-to-date gain: 294.71 percent; current share price: C$1.61
  3. Laurion Mineral Exploration (TSXV:LME) Year-to-date gain: 205 percent; current share price: C$0.62
  4. Gossan Resources (TSXV:GSS) Year-to-date gain: 200 percent; current share price: C$0.24
  5. Solstice Gold (TSXV:SGC) Year-to-date gain: 145 percent; current share price: C$0.18

Andere grondstoffen

 


[maandag 8 november – 20.00 uur]

Algemeen

De AEX bereikte vandaag geen record en olie ook niet, maar dat deden diverse crypto’s wel. Ook de edelmetalen zitten in de lift. We kijken bij goud ineens naar een stevige plus boven de 1800 dollar terwijl we 14 dagen geleden nog naar een 1750 keken. Zilver weer boven de 24 dollar , platina boven de $1000 en palladium boven de $2000. Nu hopen dat de mijnbouwers mee gaan, maar ik zie daar geen versnelling.

 • Via IEX een interview [pdf] met Willem Middelkoop: Eindelijk kan ik mijn gelijk halen.
  Fund manager, grondstoffenexpert en voormalig RTLZ-beurscommentator Willem Middelkoop waarschuwt er al jaren voor. Nu is het tijdperk van
  de grondstoftekorten dan echt aangebroken.

 

Crypto’s

De edelmetalen

Engelstalig nieuws over de edelmetalen

De video’s en podcasts

De mijnbouwers

Andere grondstoffen

Tot zover dit nieuwsoverzicht. Als er meer nieuws is deze week, dan zal dat altijd er boven worden gezet, met datum en tijd. Ik pretendeer niet volledig te zijn, het is een keuze die ik maak. Mis je je favoriete analist of website: kijk dan op de linkpagina

 

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

WilgeNieuws week 45