Columns & Artikelen

Nieuws week 46

by Wilge on 16/11/2021
[vrijdag 19 november – 11.30 uur] uitgebreide update

Algemeen

Marktbeeld: De crypto’s blijven zakken, de olie zakt tot onder de $80, uranium in de plus, zilver toch weer onder de $25. Aex gisteren kleine correctie.

 • Slim Beleggen: De ECB verhoogde 10 jaar geleden voor het laatst de rente
  Er zijn maar weinig beleggers te vinden die het tijdperk van stijgende rentestanden zich nog goed kunnen herinneren. Al jarenlang noteren de rentestanden rond de 0-slijn en centrale banken zijn vooralsnog niet van plan om daar verandering in aan te brengen. De ECB verhoogde bijvoorbeeld voor het laatst 10 jaar geleden de algemene rentestand. En in de tussentijd is er behoorlijk veel veranderd.

Crypto’s

Op ATH werden we weer overspoeld met prognoses voor bitcoin. 100.000 nog dit jaar werd vaak geroepen. En dat kan nog steeds. De FOMO deed zijn werk en velen kochten in de buurt van de ATH. Wellicht was het dus handiger om wat te verkopen en later terug te kopen. Maar wat is dan het beste terugkoopniveau? Dat weet ook niemand echt zeker, dus stapsgewijs is dan de beste optie. Ben jij al weer aan het terugkopen, of heb je nog lagere koersen in gedachten? Discussieer mee op Facebook.

De edelmetalen

Engelstalig nieuws over de edelmetalen

De video’s en podcasts

De mijnbouwers

Andere grondstoffen

Enorme investeringen
Investeringen in windenergie stijgen in één jaar tijd met bijna 70%. Van 16 gigawatt dit jaar naar 27 gigawatt in 2022. Terwijl investeringen in zonne-energie bijna verdubbelen. Van 23 gigawatt dit jaar naar maar liefst 44 gigawatt in 2022. Het logische gevolg is dat ook de vraag naar alle daarvoor benodigde grondstoffen enorm hard stijgt. Maandag liet ik u al zien dat de wereld slaapwandelend richting een supply crunch in onder meer koper, nikkel en kobalt gaat.
Rennend en schreeuwend richting een supply crunch
CEO Mark Cutifani van Anglo American waarschuwde echter dat de wereld niet slaapwandelend… …maar juist rennend en schreeuwend richting een supply crunch gaat.

Politici wereldwijd negeren een voor iedereen (die het weten wil) duidelijk zichtbaar probleem, aldus Cutifani.  Ze pushen investeringen in zonnepanelen, windmolens en elektrische auto’s steeds verder omhoog… …terwijl de daarvoor benodigde hoeveelheid grondstoffen onmogelijk kan worden geproduceerd.
Hét recept voor enorme tekorten
Je mag dan ook niet raar opkijken als we over een paar jaar berichten zien over fabrieken die stil komen te liggen wegens gebrek aan grondstoffen. Feit is dat de prijs van koper, nikkel en kobalt in die situatie door het dak zullen gaan. Die fors stijgende prijzen leiden tot explosief stijgende winsten voor grondstofproducenten en nóg explosiever stijgende koersen.
Koersstijgingen tot 6000%
Voor ons “Grondstoffen Supercycle-Rapport” selecteerden we vijf fantastische aandelen. Waarmee je maximaal profiteert van de minstens tien jaar durende bull markt in onder meer koper, kobalt én nikkel. Tijdens de vorige supercycle (2000-2008) stegen grondstofaandelen met 1000% tot zelfs 3000% in koers. Met een minstens dubbel zo hoog tekort aan grondstoffen, mogen we deze keer koersstijgingen tot zelfs 6000% verwachten! Profiteer van deze mega bull markt!
Bestel hier het unieke “Grondstoffen Supercycle Rapport” of ga naar: Super rendements rapport

 


[woensdag 17 november – 16.30 uur] beperkte update

Algemeen

Een beperkte update, maar toch met interessante items!

Crypto’s zwaar onderuit, Edelmetalen kruipen omhoog, AEX op ATH, Olie is nog steeds duur, gaat het de 100 dollar binnenkort halen? El-Erian: “Olie aan $100 is te voorbarig”

Crypto’s

De edelmetalen

De edelmetaalcompetitie nadert haar eind: 27 november maken we de balans op, dus nog 10 dagen te gaan. Hoewel de mijnbouwers de laatste week wat groeide in koers, staan veel deelnemers en mijnbouwers nog in het rood. Maar ook de gemiddelde zijn nog zwaar negatief. Kijk hier naar de tussenstand.

 • Slim Beleggen: Grafiek: Goudprijs is uitgebroken
  Veel beleggers hebben de afgelopen maanden met verbazing naar de ontwikkelingen rondom de goudprijs gekeken. Ondanks de oplopende inflatie wist het gele edelmetaal hier niet van te profiteren. De goudprijs werd juist geconfronteerd met een dalende koersbeweging. Toch is de grafiek tijdens de afgelopen weken aanzienlijk verbeterd en een opwaartse uitbraak is inmiddels zelfs een feit.
 • IEX: Goud heeft waarde voor elke portefeuille
  Een paar procent goud misstaat in geen enkele portefeuille. Het heeft een stabiliserende werking in tijden van grote marktonrust, het heeft een andere koersontwikkeling dan andere effecten en het biedt bescherming tegen een dalende reële rente en dalende dollar.
 • Beurs.com: Zilver gereed voor de derde golf
  De zilverprijs is aardig hersteld en steeg de voorbije weken van $21,5 naar $25,50, het niveau van het 200-daags gemiddelde. In euro ging het nog sneller aangezien de Europese munt verzwakte ten opzichte van de dollar en we zo profiteren van een “double whammy’-effect. Het koersverloop sinds begin oktober sterkt mijn overtuiging dat de correctie is afgelopen en we terecht zijn gekomen in de derde golf.
 • Tot slot nog een opmerkelijk verhaal met video: Omroep Zeeland: Zeeuwse Adriënne slaat zich door mannenwereld heen en bouwt goudmijn in Australië
  De Zeeuwse Adriënne die in Australië woont is bezig met de bouw van een goudmijn. En nee, daarmee bedoelen we niet een dikke bankrekening, maar een echte goudmijn, waar goud uit gemijnd wordt.

Engelstalig nieuws over de edelmetalen

De video’s en podcasts

 


[dinsdag 16 november – 8.40 uur] uitgebreide update

Algemeen

Het zat er gisteren even niet in om deze update te maken en plaatsen. Nu is er niet zoveel aan nieuws te melden, maar hier is toch een uitgebreide update van afgelopen 4 dagen.

 • De edelmetalen bivakkeren boven de $1800, @$25, $1000 en $2000 voor respectievelijk goud, zilver, platina en palladium. De goud- en zilvermijnen stegen de laatste paar dagen en dat is een goed teken.
 • Bij de crypto’s zien we een correctie die de laatste 12 uur versnelde; uitslagen van 10 tot 20% op weekbasis zijn geen uitzondering. Olie blijft helaas boven de $80, De AEX schommelt rond z’n ATH terwijl de Dow Jones een klein stapje terug moet doen.
 • Over de rente schrijft Slim Beleggen: “Rentetarieven kunnen voor altijd laag blijven”
  De rentetarieven noteren reeds een geruime tijd aan historisch lage niveaus. Steeds meer centrale banken zijn er over aan het nadenken om de tarieven te verhogen om de oplopende inflatie een halt toe te roepen. Volgens Julian Howard van GAM Investments is het echter vanuit historisch standpunt best mogelijk dat de rentetarieven voor altijd erg laag zullen noteren.
 • Bij IEX nog twee ‘gedachtes’ over inflatie:

Crypto’s

De edelmetalen

 • Slim Beleggen: Goud & Zilver Rapport – November 2021 {Registratie}
  De overnames blijven maar doorgaan en na enkele eerdere exits was afgelopen week Pretium Resources aan de beurt, dat een mooi overnamebod van C$18,50/aandeel kreeg van Newcrest. Hoewel overnames aan mooie tweecijferige en soms driecijferige premies uiteraard prachtig zijn, moeten wij natuurlijk wel aan de slag om de Selectielijst van vers en koopwaardig bloed te voorzien. Daar zijn we uiteraard druk mee bezig, maar dit maandrapport staat nog in het teken van de kwartaalresultaten.
 • Fin.Dagblad: Hoge inflatie prikkelt de fantasie van goudbeleggers {Registratie}
  Goud levert in tegenstelling tot obligaties en spaarrekeningen geen rente op. Dat nadeel is de afgelopen jaren steeds minder relevant geworden
 • Investing.com: Platina verandert in een koop door goud geleide inflatierally. Richting de $1155?
  Een paar weken geleden bepleitten we investeerders om te stoppen met het opbouwen van PGM-posities, aangezien de platinametaalgroep nog steeds niet de juiste signalen voor een aankoop leek te hebben, ondanks het feit dat ze hun eerste positieve maand in oktober na vijf maanden in het rood publiceerden. Slechts veertien dagen later is platina, de koploper in die groep, een uitstekende kandidaat geworden voor investeerders in edelmetaal die op zoek zijn naar een nieuwe “long” kandidaat aansluitend aan goud en zilver, die intens aan het stijgen waren na de inflatie-aangedreven rally.
 • HollandGold: Goudprijs schiet omhoog door hoogste inflatie sinds 1990
  De goudprijs bereikte deze week het hoogste niveau in een jaar tijd, terwijl zilver de hoogste koers sinds februari aantikte. De prijzen van edelmetalen schoten woensdag omhoog door nieuwe inflatiecijfers uit de VS. In oktober steeg de inflatie naar een schrikbarend niveau van 6,2%, de grootste prijsstijging op jaarbasis sinds 1990. Het zorgde voor een vlucht naar edelmetalen.
 • Royce Tostrams: Dollar, goud en zilver omhoog
  Terwijl aandelen het tijdelijk laten afweten, vielen mij enkele felle koersstijgingen op. De goudprijs liep deze week bijna 2,5% op en zilver ruim 4%. Op de valutamarkten steeg de dollar/euro opeens. Technisch zijn ook enkele cruciale doorbraken gerealiseerd.

Engelstalig nieuws over de edelmetalen

De video’s en podcasts

Willem Middelkoop aan het woord:

De mijnbouwers

Andere grondstoffen

Tot zover dit nieuwsoverzicht. Als er meer nieuws is deze week, dan zal dat altijd er boven worden gezet, met datum en tijd. Ik pretendeer niet volledig te zijn, het is een keuze die ik maak. Mis je je favoriete analist of website: kijk dan op de linkpagina

 

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

WilgeNieuws week 46