Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 22/11/2021

Na vorige week was de zilverkoers uitstekend gepositioneerd voor een aanval en mogelijke doorbraak van het 200 d. MA. Het was aan de stieren om deze ideale kans te verzilveren. Zoals in de grafiek te zien is zijn de stieren daar helaas niet in geslaagd. Ze hebben het wel geprobeerd maar vooralsnog lijkt de weerstand van de beren rond het 200 d. MA iets te machtig te zijn.

Op maandag en dinsdag werd het 200 d. MA even gebroken maar de stieren konden geen stand houden boven het MA. Op beide dagen wisten de beren al weer snel de doorbraak terug te draaien en lager af te sluiten zodat er rode candles ontstonden in de grafiek. De candle van dinsdag was zelfs een vrij stevige. Nadat een hoogste koers was bereikt van $25.49 draaiden de beren de stijging resoluut om in een daling en werd beneden de $25 afgesloten. Hiermee werd aanzienlijk afstand genomen van het MA.

Op woensdag slaagden de stieren erin een herstel te bewerkstelligen zodat het MA niet meteen uit het zicht verdween maar op donderdag waren het toch weer de beren die aan het langste eind trokken. Op die dag werd de zilverprijs voor de 2-de keer in deze week beneden de $25 weggezet. Door de 2-de daling en slot beneden de $25 grens kwam de doorbraak van eind vorige week op lossen schroeven te staan hetgeen bleek uit de candle van vrijdag.

Op vrijdag ontstond een doji-candle, een klein lichaam met zowel een lange upper als lower shadow.

Deze candle geeft aan dat beide partijen hebben geprobeerd om voordeel te behalen maar dat er geen beslissende move kon worden gerealiseerd zodat de openings- en de slotkoers op die dag zeer dicht bij elkaar bleven. De omzet van vrijdag was (in tegenstelling tot wat vaak gezien wordt bij een doji) vrij hoog en ligt boven het gemiddelde van de afgelopen maanden. Dit geeft aan dat het in elk geval niet aan strijd heeft ontbroken, beide partijen waren zeer gemotiveerd.

Nu het slot van vrijdag weer ruim beneden het 200 d. MA en de $25 grens tot stand kwam zullen de stieren moeten hergroeperen. Iets boven de $24.50 ligt steun en die zal in elk geval moeten houden.

Het is uiteraard geen verrassing dat de vorm van de beweging in de € grafiek identiek is aan die in de $ grafiek. Vorige week werd al aangegeven dat de € grafiek er beter voorstond dan de $ grafiek omdat het 200 d. MA hier al was doorbroken. De stieren moesten dit minimaal consolideren.

De daling die we zien zorgt inderdaad voor een consolidatie en wel in de vorm van een vlagpatroon. Zo’n patroon ontstaat veelal halverwege een beweging waardoor een potentieel koersdoel ontstaat van rond de €24.40. De komende weken kunnen dus nog zeer spannend worden om te volgen.

 

In het langere termijn plaatje werd in de vorige update, op basis van de positieve ontwikkelingen en gesteldheid, geanticipeerd op een doorbraak van het 200 d. MA. Die doorbraakpoging werd aan het begin van de week weliswaar geprobeerd maar slaagde uiteindelijk niet. Het 200 d. MA bleek (vooralsnog) een iets te groot obstakel te zijn.

De daling die we deze week zien heeft, net als in de € grafiek, de vorm aangenomen van een mogelijk vlagpatroon, een patroon dat halverwege een koersbeweging ontstaat. Het frappante is dat het hier op een zeer interessante plaats ontstaat. Namelijk niet alleen tegen het 200 d. MA maar ook in de weerstandzone en op de neklijn van het omgekeerde hoofd-schouder patroon. Deze plaats voor het patroon is uit technisch oogpunt bekeken eigenlijk zeer logisch omdat er sprake is van een zware driedubbele weerstand. Dit betekent echter ook dat als dit patroon tot een afronding komt, lees uitbraak, dat er dan een golf van opluchting kan/zal ontstaan die de koers omhoog katapulteert.

Het doel van het vlagpatroon zal rond de $27 uitkomen zodat de zilverprijs dan al goed op weg is om het koersdoel van het omgekeerde hoofd-schouder patroon te realiseren. De technische staat van de grafiek heeft wel een deukje opgelopen maar staat er over het algemeen nog steeds positief bij:

 • De RSI laat een dubbel topje zien en lijkt op weg naar de 50 waar een bodem moet volgen
 • De Koopkracht is teruggevallen na een dubbel topje maar staat nog steeds in de plus
 • De MACD beweegt nu zijwaarts en kan mogelijk een topje gaan maken
 • De Geldinstroom is door een steunlijntje gezakt maar staat wel nog altijd boven de 50 in positief trendgebied
 • Het Sentiment/Momentum is wat teruggezakt tot beneden de extreem positieve zone maar staat wel nog steeds ruim boven de 50

De doorbraak die vorige week werd verwacht en gehoopt is er niet gekomen. De stieren krijgen daar komende week een nieuwe gelegenheid hiervoor.

In de Bollinger Banden grafiek werd na vorige week verwacht dat bovenste band verder was opgerekt waardoor er ruimte werd gemaakt voor een verdere stijging. De pogingen daartoe werden op maandag en dinsdag inderdaad ondernomen maar slaagden helaas niet. Op dinsdag werd al afstand genomen van de bovenste band waarna deze verder werd uitgebouwd.

De candle van vrijdag heeft zelfs bijna de sterk stijgende midden-band bereikt die als steun zal moeten fungeren indien er komende week nog een verder stapje terug wordt gemaakt. Op dit moment is er vanuit technisch zicht nog niets bijzonders aan de hand. Het stapje terug kan zelfs positief uitwerken als de midden-band als steun wordt getest en deze het ook houdt.

In de slotstanden grafiek is de neklijn van het omgekeerde hoofd-schouder patroon nog volledig intact aangezien deze iets omlaag loopt. Ook is de steunlijn net beneden de $25 niet weer opnieuw gebroken zodat het beeld hier wat positiever oogt dan in de candle grafieken.

De verwachtingen en vooruitzichten voor de komende weken blijft hier dan ook ongewijzigd. De opdracht voor de stieren is het uitbreken uit de weerstandzone om vervolgens het koersdoel van het hoofd-schouder patroon te gaan realiseren.

 

In de weekgrafiek werd vorige week afgesloten met de volgende opmerking:

‘Indien de stieren er in slagen om volgende week boven het 34 w. MA te blijven en het liefst afstand daarvan te nemen zal de verwachting voor de rest van 2021 rooskleurig(er) worden’

Helaas zijn de stieren er niet in geslaagd om boven het 34 w. MA te blijven laat staan er afstand van te nemen. De rode candle die we in de grafiek zien heeft de zilverprijs weer teruggeduwd beneden het 34 w. MA zodat de voorzichtige uitbraak van vorige op dit moment een false move blijkt te zijn.

De impact van de rode candle op de technische gesteldheid is verrassend genoeg zeer minimaal tot niet aanwezig:

 • De RSI Is wel iets teruggevallen maar staat nog steeds boven de 50 in positief trendgebied
 • De MACD is zelfs wart verder doorgestegen richting de 0 lijn en heeft de afstand tot de signaallijn wat vergroot
 • De Geldinstroom heeft geen hinder ondervonden van de rode candle en is opgerukt tot nipt beneden het 50 niveau

De rode candle heeft wat oppervlakkige schade toegebracht maar onderhuids lijkt het zeer mee te vallen. Gekeken naar de technische gesteldheid zou het niet verbazen als er komende week een zwarte candle ontstaat die de koers alsnog boven het 34 w. MA zet.

Ook in de € weekgrafiek waren de verwachtingen hoog gespannen, hier was de hoop erop gevestigd dat er meer afstand genomen zou kunnen worden van het al doorbroken 34 w. MA, net als in de $ weekgrafiek draaide het uit op een teleurstelling.

In tegenstelling tot de $ weekgrafiek is er hier echter, ondanks de rode candle, wel sprake van een lichtpuntje. De rode candle torent hier boven de zwarte candle uit terwijl dit bij de $ weekgrafiek niet het geval is. Het verlies is in deze grafiek beperkt gebleven tot 0.83% waar het in de $ weekgrafiek maar liefst 2.23% is. Het was dus een week waarin de valutaverhouding een handje heeft geholpen!!

Omdat de rode candle slechts een beperkt verlies heeft opgeleverd heeft de technische gesteldheid er nauwelijks onder geleden:

 • De RSI is slechts minimaal teruggevallen en staat nog steeds comfortabel boven de 50
 • De MACD is zelfs opgeklommen tot nagenoeg bovenop de 0 lijn
 • Het Sentiment/momentum is inmiddels doorgedrongen tot in extreem positief gebied

De grafiek ziet er nog sterk uit met een koers boven het 34 w. MA en een technische staat die overall zelfs iets is verbeterd. Een zwarte candle voor aanstaande week zou mooi in dat plaatje passen.

De $-€ grafiek heeft vorige week een mooie stijging laten zien waarbij de weerstand rond 0.87 werd uitgenomen. Door de uitstekende staat van de grafiek leidde dat onder andere tot de volgende

“ Op basis van de grafiek zou een stijging tot aan de weerstandzone in de lijn der verwachtingen liggen. Tegen die tijd zullen de indicatoren vermoedelijk op dergelijke niveaus zijn aangeland dat een correctie een logische volgende stap zal zijn.      

De grafiek toont ons dat de stijging tot de weerstandzone er niet alleen kwam maar dat de candle de weerstandzone zelfs heeft doorbroken. De stijging heeft de technische indicatoren weliswaar verder laten stijgen echter er is nog geen sprake van een overspannen situatie. De nieuwe grote stap vooruit van afgelopen week en de mogelijkheid dat er waarschijnlijk nog wat rek zit in de indicatoren doet vermoeden dat we zelfs het oog kunnen werpen op de volgende weerstandlijn. Indien er inderdaad nog een keer zo’n candle achteraan komt zal de technische staat wellicht wel oververhit raken waarna een correctie of consolidatie kan volgen

 • De RSI Is nu gestegen tot in extreem positief gebied
 • De MACD staat nu op het hoogste punt van de afgelopen jaren
 • Het Sentiment/Momentum is verder geklommen in extreem positief gebied

Een test van de volgende weerstand lijkt aanstaande week tot de mogelijkheden te behoren.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

Roy MartensTechnische analyse Zilver