Columns & Artikelen

Deze grafiek voorspelt een zilverprijsrally

by Nico Pantelis on 24/11/2021

De goudprijs staat alweer enkele jaren in de schijnwerpers. Dat is ook niet verwonderlijk, want sinds de bodem van begin 2016 wist de goudprijs fors in waarde te stijgen. Zilver is duidelijk achterbleven op de prestatie van goud. Toch kan daar binnen afzienbare tijd verandering in gaan komen.

Tijdens de afgelopen maanden is de interesse in de goud- en zilvermarkt sterk afgenomen. Deze afnemende interesse is uiteraard veroorzaakt door de dalende goud- en zilverprijs. Sinds de zomer van 2020 staan de edelmetalen immers al onder druk.

Dit technische patroon voorspelt veel goeds voor de zilvermarkt

Volgens technisch analist Chris Kimble moeten beleggers juist nu de zilverprijs in de gaten houden. Er is namelijk een belangrijk technisch patroon zichtbaar bij de grafiek van het edelmetaal. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Kimble Charting, is het zogenoemde Cup & Handle patroon zichtbaar. Dit patroon is gevormd door de beursbeweging vanaf het jaar 1980 tot het jaar 2020 te meten. En binnen de technische wereld staat dit patroon bekend als een belangrijk bodempatroon.

Officieel wordt dit patroon geactiveerd op het moment dat de zilverprijs de weerstandslijn weet te doorbreken. Op dat moment is het koersdoel het hoogtepunt van het jaar 2011. Vanaf de huidige koers gemeten zou dat alleen al een koersverdubbeling betekenen. Beleggers kunnen dus moeilijk stellen dat de zilvermarkt niet over het nodige groeipotentieel beschikt. Een koersverdubbeling bij de zilverprijs zal namelijk een nog groter effect hebben op de individuele zilvermijnaandelen.

 

Goud- en zilvermijnaandelen waren zelden zo ondergewaardeerd

Behoorlijk veel beleggers hebben tijdens de afgelopen jaren afscheid genomen van hun goud- en zilvermijnaandelen. Met name in de periode van 2011 tot en met 2016 was er sprake van een zware kapitaaluitstroom bij de goud- en zilversector. Ook vandaag de dag is het sentiment nog niet volledig hersteld en dat terwijl de goud- en zilvermijnaandelen zelden zo kansrijk waren.

Tijdens het afgelopen jaar wisten de edelmetalen in positieve zin te verrassen. Als gevolg van het coronavirus wist de onzekerheid in de wereld toe te nemen en traditiegetrouw weten de goud- en zilverprijs in dergelijke tijden goede zaken te doen. En tijdens het afgelopen jaar is opnieuw gebleken dat de edelmetalen nog steeds uitstekend kunnen fungeren als ‘veilige haven’.

Beleggers moeten de goud- en zilvermarkt in de gaten houden

Ondanks de toegenomen onzekerheid in de wereld wisten de edelmetalen tijdens de zomer van 2020 onverwacht een tussentijdse top neer te zetten. En de dalende koersbeweging die volgde duurde volgens de meeste analisten langer dan verwacht. Tijdens de afgelopen handelsweken is het technische plaatje echter aanzienlijk verbeterd en mogelijk kan dit leiden tot een nieuwe prijsrally.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Crescat Capital LLC, is te zien dat de goud- en zilvermarkt nog over voldoende potentieel beschikt. Op deze grafiek is de goudprijs afgezet tegenover de prestatie van de Philadelphia Stock Exchange Gold and Silver Index en deze index bestaat met name uit goudmijnaandelen. Op de grafiek is te zien dat deze index nog 61% verwijderd is van de oude recordkoers uit het jaar 2011, terwijl de goudprijs vorig jaar nog nieuwe recordhoogten wist neer te zetten. Wat dat betreft lijkt het potentieel binnen deze sector gigantisch te zijn.

Lees verder de (nieuwe) visie op goud van Slim Beleggen. (eerder hier verschenen op edelmetaal-info.)

 

ACTIVEER GOUDMIJN KOOPTIPS

Slim Beleggen kent diverse afdelingen:

 

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

Nico PantelisDeze grafiek voorspelt een zilverprijsrally