Columns & Artikelen

Nieuws week 48

by Wilge on 30/11/2021
[vrijdag 3 december – 8.00 uur] uitgebreide update

Algemeen marktbeeld

De mainindices jojo-en een beetje op het nieuws. En als de AEX vandaag niet echt wat leuks laat zien dan gaat tie met een flink verlies de week uit. Olie, crypto’s en ook edelmetalen idem dito. Tapering, corona, opties expiratie zouden vooral voor de schommelingen en het verlies zorgen.

Madelon Vos heeft een nieuw initiatief: Boardroom Call over de Economie, Bitcoin, Goud en Zilver & Technische Analyse | MoneyTalks

Laatste oproep voor de deelnemers aan de edelmetaalcompetitie: Deelnemers: als je denkt dat bij jezelf of een ander de koersen niet kloppen, mail het me even met de oplossing! Dit kan tot en met vandaag vrijdag 3 december. Daarna wordt de definitieve eindstand bekend gemaakt.

Crypto’s

De edelmetalen

Engelstalig nieuws over de edelmetalen

De video’s en podcasts

De mijnbouwers

Andere grondstoffen


[woensdag 1 december – 14.00 uur] uitgebreide update

Algemeen marktbeeld

 • In dit artikel geef ik de het een-na-laatste overzicht in 2021. Het volgende overzicht is het jaaroverzicht en verschijnt in de eerste week van januari 2022.
 • De mainindices hadden het gisteren wederom zwaar. Maar ook de edelmetalen blonken niet uit. Bitcoin blijft wat liggen, maar Ethereum blijft maar knallen.
 • Olie zakte weer verder terug, maar daar lijkt nu een einde aan gekomen te zijn, hoewel de zorgen van een economische dauw als gevolg van de nieuwe coronavirusvariant nog lang niet weg zijn. RTLnieuws: Benzineprijs daalt: binnenkort weer op het oude niveau?
 • Het gisteren geagendeerde artikel van Jan NIeuwenhuijs verschenen op zijn site Gold Observer is vertaald en nu te lezen op HollandGold
 • Slim Beleggen: Europese inflatiecijfers verhogen de druk op de ECB
 • Nog even een extra oproep aan de deelnemers van de edelmetaalcompetitie: Deelnemers: als je denkt dat bij jezelf of een ander de koersen niet kloppen, mail het me even met de oplossing! Dit kan tot en met vrijdag 3 december. Daarna wordt de definitieve eindstand bekend gemaakt.

Tot slot van dit marktbeeld meldt Beurs Magazine wat zij in het decembernummer behandelen:

 • Dit bedrijf spint garen bij de klimaatopwarming (door Bart de Schutter)
 • 6 beleggingstips waardoor u via trackers kunt beleggen in fondsen zonder hulp van de bank (door Stefan Willems)
 • Elektrische voertuigen en de impact op metalen (door Boris Cukon)
 • Beleggen via de GroeiDividend-strategie (Interview met Eveline Vrisekoop door Stefan Willems)
 • Update over eerdere aanbevelingen

Crypto’s

De edelmetalen

 • Beursduivel: 7 goudaandelen voor als de inflatie stijgt
  De koers van goud had in 2021 meer weg van een achtbaan. Het edelmetaal piekte op meer dan 1960 dollar per troy ounce en stuiterde vervolgens in schokken omlaag tot 1670 dollar. De laatste tijd heeft goud echter weer de wind in de rug en is de prijs gestegen tot boven de 1800 dollar. Edelmetalen zijn weer in trek. De zorgen over hogere inflatie en de nieuwe variant van het coronavirus nemen toe. Dat kan de komende maanden de goudprijs opdrijven, omdat beleggers hun toevlucht zoeken tot veilige havens. USNews zette zeven aandelen op een rij die beleggers kunnen overwegen voor hun portefeuille als zij van deze ontwikkeling willen profiteren.
 • Beurs.com: Zilver en de komende reset
  Als ik spreek over het ‘Eindspel’ heb ik het gewoonlijk over de herintroductie van goud in het financiële systeem. Dat is de monetaire reset. Dit is ook waarom centrale banken zoveel goud bezitten en recent ook bijkopen. De DNB zegt daarover zelfs heel letterlijk: “Goud is het ultieme appeltje voor de dorst: het vertrouwensanker voor het financiële stelsel. Als het hele systeem instort, biedt de goudvoorraad een onderpand om opnieuw te beginnen. Goud geeft vertrouwen in de kracht van de balans van de centrale bank”  De centrale banken geven dus heel duidelijk aan waarom het belangrijk is om goud te bezitten. En dat geldt des te meer op momenten van onzekerheid en grote vraagtekens over de houdbaarheid van het huidige systeem. Hoe past zilver nu in dit plaatje?
 • Slim Beleggen: Goud & Zilver Rapport – ALERT: Hummingbird Resources{Registratie}
 • Goudhub: UBS lanceert digitale goudhandel voor Zwitserse klanten
 • Goudhub: Amerikaans consumentenvertrouwen doet goud goed

Engelstalig nieuws over de edelmetalen

De video’s en podcasts

De mijnbouwers

Andere grondstoffen

 


[dinsdag 30 november – 9.00 uur] uitgebreide update

Algemeen marktbeeld

 • Vrijdag gingen we dus een eind terug met de koersen. Goud leek in eerste instantie een safehaven, maar ook de goudwinsten van die dag ebde langzaam weg. Crypto’s kwamen wel wat terug in het weekend. Ik ben benieuwd wanneer we de prijzen bij de benzinepomp weer wat zien zakken. Stond de prijs vorige week nog boven de $80, nu onder de $70. Ik heb altijd de nijging te denken dat als olie stijgt in prijs dat we dat eerder aan de pomp zien, dan als de olie weer daalt. ;-).
  De AEX start ook vandaag nog onder de grens van 800. Zilver stond boven de $25, maar dat was dus van heel korte duur. De prijs vertoeft weer onder de $23.
 • Morgen een maandoverzicht! En wist je al dat de voorlopige uitslag van de edelmetaalcompetitie bekend is? Deelnemers check de koersen: zaterdag as is de uitslag definitief.
 • Dit boek over Goud en bitcoin werd besproken door de hoofdrolspelers in deze uitzending. Koop het boek hier via deze link:

Crypto’s

De edelmetalen

Engelstalig nieuws over de edelmetalen

De video’s en podcasts

De mijnbouwers

Andere grondstoffen

Tot zover dit nieuwsoverzicht. Als er meer nieuws is deze week, dan zal dat altijd er boven worden gezet, met datum en tijd. Ik pretendeer niet volledig te zijn, het is een keuze die ik maak. Mis je je favoriete analist of website: kijk dan op de linkpagina

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

WilgeNieuws week 48