Columns & Artikelen

Overzicht met nog 1 maand te gaan

by Wilge on 01/12/2021

Ondanks dat Bitcoin een beste veer moest laten na een nieuwe ATH te hebben gevestigd afgelopen maand, staat de cryptomunt nog steeds fier bovenaan het 2021-lijstje.

Het zakken van 1,22 naar 1,13 in de euro/dollarverhouding maakt een verschil van ruim 7% tussen EURO-kolom en de DOLLAR-kolom. Zo zien we dat goud in euro’s wel is gestegen dit jaar, niet veel, maar toch!

overzicht-indices-edelmetalen-bitcoin-etfs-1dec2021

Dollar/euro

We lijken weer richting pariteit te gaan met de euro/dollar. Maar of het zover komt? Op Lynx verscheen vorige maand nog deze grafiek met bijbehorend verhaal:

Goud en de mijnbouwers

Dat goud het in euro’s toch nog een plusje geeft, doet niets af aan het verlies in de mijnbouwkoersen. Goud wordt immers verhandeld in dollars. En dus zien we dat de mijnbouwers dieper in de min staan dan de spotprijs. Het momentum is superslecht.  Ik vraag me weleens af of dat ooit nog goed komt. Want bij een goudprijsstijging gaan de koersen van de mijnbouwers wel wat omhoog, maar als de goudprijs zakt, gaan die koersen harder naar beneden. Bovendien zijn mijnbouwers sowieso niet zo populair wegens hun negatieve milieu-imago. Ik zie dus heel erg weinig van die zogenaamde turbo op mijnbouwaandelen als de goudprijs stijgt. Kijk ook eens naar de voorlopige einduitslag van de edelmetaalcompetitie, die staat op het laagste punt – diep in het rood – van dit jaar.

De overige edelmetalen

Heeft goud nog een klein europlusje, de andere edelmetalen duidelijk niet. De ‘winnaar’ van vorig jaar bungelt met ruim -20% onderaan en zilver dat vorig jaar nog  bijna 50% winst boekte, staat nu flink in het rood. De verwachtingen begin 2021 rond zilver waren wellicht zo hoog gespannen wegens die mooie winst in 2020. Laten we het nu dan maar een flinke correctie noemen (een aanloop naar flinke prijsstijging?)

Overige aandelen, ETF’s, indices en crypto’s

De mainindices, de water ETF’s doen het al het hele jaar goed. En met name de flink hogere koersen water-ETF’s zijn wat mij betreft terecht: er is of te veel, of te vuil of te weinig water…..

De REMX doet het heel goed, maar dat mag ook wel want die heeft nog veel in te halen z’n ‘oprichting’. De ETF van de strategische en kritische metalen staat er dit jaar in ieder geval goed bij.

Bitcoin heeft natuurlijk net een ATH gehaald en dan zie je vaak een flinke correctie. Die correctie werd oa gevoed door verhalen rond het verbieden van (het mijnen van) bitcoins. Niet in dit overzicht staat Ethereum die het in principe nog beter doet dan bitcoin. Maar een verdubbeling van de bitcoinprijs is natuurlijk heel erg mooi voor de bitcoinbezitters. Of we de veel genoemde 100.000 dollar nog gaan halen dit jaar, dat lijkt mij uiterst twijfelachtig, maar zeg nooit nooit.

Enquête

Tot slot nog even kijken naar de verwachtingen die de enquête invullers hebben opgetekend voor 2021.

Wat goud aan het einde van 2021 zal kosten?

De grootste groep (57%) denkt aan een prijs van tussen de 2000 en 2500 euro, daar is het dus nog steeds het wachten op. De groep 7% heeft nu gelijk: een prijs tussen de 1700 en 2000. Zien jullie nog dit jaar boven de 2000 komen? Ook hier geldt: zeg nooit nooit.

Zilver gaat goud outperformen?

Vooralsnog een dikke nee.

Gaat Bitcoin goud vervangen?

Wel, de discussie is blijvend, zo hier en daar en af en toe. En dat zal zo blijven, totdat een van de beiden de ander outperformed en dan nog…. Gezegd moet worden dat bitcoin en ook de andere crypto’s het beter doen dan de edelmetalen dit jaar.

tot volgende en laatste maandoverzicht van 2021, het jaaroverzicht dus,

Wilbert Geers – Webmaster Edelmetaal-Info

Dit artikel mag worden overgenomen mits er een bronvermeldende link naar Edelmetaal-Info.nl bij staat.

 

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

WilgeOverzicht met nog 1 maand te gaan