Columns & Artikelen

Nieuws week 49

by Wilge on 06/12/2021
[woensdag 8 december – 12.00 uur] uitgebreide update

Algemeen marktbeeld

Ik moest vanmorgen tanken: zowaar 5 cent minder per liter. Maar of dat lang standhoud met de weer stijgende olieprijs zal nog moeten blijken.

Zilver blijft zwak, terwijl goud probeert weer terug te keren naar boven de $1800. Palladium heeft de correctie aardig overleefd, maar is nog ver van z’n ATH.

De mainidices zijn op de terugweg van hun correctie. De AEX noteert alweer boven de 800.

Ethereum is onder de crypto’s een van de sterkste momenteel en weet zich boven de $4000 te handhaven, terwijl bitcoin op moment van schrijven weer onder de $50.000 verkeert.

Voor het algemene beeld nog 2 artikeltje:

Slim Beleggen: ‘Soepel monetair beleid niet meer gerechtvaardigd’
De Federal Reserve, Bank of England en de Europese Centrale Bank zijn stilaan bezig met het terugschroeven van hun soepel monetair beleid. En dat is volgens Jim O’Neill ook niet meer dan terecht gezien de huidige economische situatie. Hij is van mening dat de centrale bankel al eerder hadden moeten overschakelen naar een normaler monetair beleid.

Slim Beleggen: ‘Er staat een economische ramp voor de deur’
Ray Dalio, miljardair en hedgefondsmanager, heeft er geen goed gevoel bij. Hij wist de financiële crisis van 2008 te voorspellen en verwacht dat de Amerikaanse economie nog jarenlang last zal ondervinden van de coronapandemie. Maar onlangs zei hij dat de situatie er toch erger uitziet dan men denkt, Dalio voorspelt namelijk een nieuwe economische ramp.

In de facebookgroep werd deze afbeelding geplaatst. Ik dacht toen gelijk aan de hypotheekrente die toen moest worden betaald….

Crypto’s

In de media wordt nog even verder gefilosofeerd over de daling van afgelopen dagen:

De edelmetalen

In de Nederlandstalige media niets te vinden over edelmetalen, behalve dan dit kleine berichtje:

Engelstalig nieuws over de edelmetalen

De video’s en podcasts

De mijnbouwers

Andere grondstoffen


[maandag 6 december – 20.00 uur] uitgebreide update

Algemeen marktbeeld

Het meest in het oog springende het afgelopen sinterklaasweekend was de surprise in de vorm van een daling van de crypto’s. De maininidces hebben/hadden er vandaag weer zin in, net al de olieprijs. De edelmetalen maken een pas op de plaats, zilver daalt zelfs meer dan een procent.

Edin Mujagic: Symbolische beleidsvoornemens zijn geen oplossing

NB De edelmetaalcompetitie is beslist. Er zijn geen opmerkingen binnengekomen. Zie voor de resultaten deze pagina. Gefeliciteerd JuniorMining, Edwin, TimeRower en troostprijs voor: Jacmar De prijzen zullen worden toegekend door Prakken Edelmetaal

Crypto’s

Wat de oorzaak nu precies is, daar zullen de meningen nog wel verschillend uiteenlopen. Maar het verbod op mijnen van crypto’s in China dat is in gegaan, zal daar zeker debet aan zijn. Net als de geruchten (geruchten zijn al genoeg) dat er een blok bitcoin twv 1 miljard te koop zou worden aangeboden en de nieuwe coronavariant. Daarbij moeten we zeker niet vergeten dat de futuremarkt voor bitcoin het een en ander (in dit geval daling) kan versnellen door margin calls.

De edelmetalen

 • Slim Beleggen: Moeten beleggers switchen van Bitcoin naar goud?
  Tijdens de afgelopen 18 maanden wist de Bitcoin een beduidend betere prestatie neer te zetten dan de goudprijs. De goudprijs wist immers tijdens de zomer van 2020 een stevige top neer te zetten en werd daarna geconfronteerd met een dalende koersbeweging, terwijl de Bitcoin over de afgelopen 18 maanden gemeten stevig in waarde wist te stijgen. Mogelijk is echter nu het moment aangebroken om terug te keren naar het gele edelmetaal.
 • Slim Beleggen: Goud & Zilver Rapport – ALERT: SSR Mining {Registratie}
  SSR Mining heeft een heleboel cash en zet nu een klein stukje hiervan aan het werk. Het bedrijf kocht een kleine tien jaar geleden de Seabee mijn in Saskatchewan in een deal met Claude Resources, en hoewel de exploratie-programma’s de afgelopen paar jaar succesvol waren en meer erts vonden, moet SSR Mining natuurlijk blijven zoeken.
 • Manners: Goud zoeken in Europa? Deze landen hebben de rijkste bodems
  Ooit weleens afgevraagd of goud zoeken in Nederland mogelijk is? Hoewel goud overal ter wereld in de bodem zit, is het maar op een aantal plekken lucratief genoeg om het daadwerkelijk te delven. Een aantal gunstige plekken in Europa voor gelukszoekers.
 • HollandGold: Singapore voegt 26 ton aan goudvoorraad toe
 • HollandGold: Bert en Peter Slagter: Goud en Bitcoin kunnen elkaar aanvullen
  Goud en Bitcoin kunnen naast elkaar bestaan als alternatieve beleggingscategorieën, omdat ze verschillende eigenschappen hebben. Het edelmetaal heeft zich door de geschiedenis heen bewezen als veilige haven, terwijl Bitcoin de basis kan worden voor een open en neutraal platform waarop men verschillende toepassingen kan bouwen. En waar goud sterk vertegenwoordigd is in de fysieke wereld kunnen virtuele munten een belangrijke rol gaan vervullen in het digitale tijdperk. Dat zeggen de broers Bert en Peter Slagter, auteurs van het boek Ons Geld is Stuk, in een interview bij Holland Gold.
 • Biflatie: Stijgende inflatie = stijgende goudprijs?
 • Biflatie: Cryptovaluta en goud, een goede combinatie?
 • Goudhub: Amper beweging in goudprijzen
 • Goudhub: Dit is het moment! (dat hebben we vaker gehoord)

Engelstalig nieuws over de edelmetalen

De video’s en podcasts

De mijnbouwers

Andere grondstoffen

Tot slot nog en melding van Jack Hoogland:

Tsunami
Het ziet er nu echt naar uit dat kernenergie door de EU officieel als groene energie gaat worden bestempeld. Dit vooral door de invloed van Macron, die als een van de weinige staatsleiders écht lijkt te beseffen hoe cruciaal energie-onafhankelijkheid en leveringszekerheid is.


We hebben geen gas in onze bodem, en willen niet afhankelijk zijn van Rusland of Turkije, en dus is kernenergie de enige échte oplossing, aldus Macron. Donderdag vertelde ik u al over de komende tsunami aan investeringen in kernenergie wereldwijd. Daar komen voor wat betreft de EU kleinere landen als Kroatië, Tsjechië, Finland, Hongarije, Slowakije, Slovenië en misschien ook Nederland nog bij. Veruit het grootste deel van de wereld gaat voor kernenergie!
Lees hier nog even mijn artikel van donderdag.

Tot zover dit nieuwsoverzicht. Als er meer nieuws is deze week, dan zal dat altijd er boven worden gezet, met datum en tijd. Ik pretendeer niet volledig te zijn, het is een keuze die ik maak. Mis je je favoriete analist of website: kijk dan op de linkpagina

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

WilgeNieuws week 49