Columns & Artikelen

Overzicht 2021

by Wilge on 03/01/2022

Veel jaaroverzichten zien we al verschijnen in de laatste 14 dagen van het jaar. Wij wachtten even tot de laatste dag voor de juiste cijfers. En voor goudvolgers waren die laatste dagen toch wel belangrijk. Zou de goudprijs boven de 0% blijven gemeten in onze eigen valuta: de euro? Of er toch onder sluiten. Het antwoord staat natuurlijk in het staatje hieronder. We zien hoe de goudprijs het er van af heeft gebracht tov van de andere edelmetalen, main-indices, edelmetaalmijnen en bitcoin. Dit is overigens de laatste keer dat we dit staatje publiceren. We gaan het komende jaar iets uitgebreider doen via deze pagina (in opbouw).

De edelmetalen en mijnbouwers

Het behoeft geen betoog dat de edelmetalen dit jaar een behoorlijke veer moesten laten. Toch springt er nog eentje er positief uit: GOUD! Kijken we naar onze eigen valuta dan zien we namelijk een positieve 3,7% op de borden staan. Maar aangezien goud in dollars verhandeld wordt geeft de prijs in euro’s nu niet een fijn momentum op de goudprijs wat dan wellicht ook op de andere edelmetaalprijzen en vervolgens op de mijnbouwbedrijven in een stroomversnelling omhoog kan brengen (wat bij de dollar wel kan gebeuren). Dus nee, helaas was het dit jaar een jaar van uitzitten voor de edelmetaalbeleggers. Voor degene die palladium en rhodium in de portefeuille hadden helemaal een hard gelag. Maar het heeft jou wellicht ook mooie koopkansen opgeleverd?

Nog even twee grafiekjes van de junior mijnen:

Afgelopen jaar GDXJ:

Nog erger is de grafiek vanaf 1 december GDXJ:

 

Bitcoin en crypto’s

In het overzicht zien we geen andere crypto’s. In het nieuwe marktbeeld gaan we 4 crypto’s volgen in 2022. Bitcoin deed het fantastisch als je dat vergelijkt met het begin van dit jaar. Maar heb je op 60.000 dollar gekocht, dan kijk je nog weleens goed of die prijs er echt nu staat > $46400. Ja dus.

De ethereum-grafiek ziet er nog beter uit (gaat ethereum bitcoin op termijn overtijgen?):

Main-indices en water-etf’s

Opvallend: de AEX heeft dezelfde score als de Dow Jones. Ik heb nog eens goed gekeken, maar volgens mij klopt het. Sowieso was het dit jaar het jaar van de aandelen. Niet gek is het dat de water-etfs het heel goed deden. Er is water te veel of te weinig of het is vervuild. Daarom ben ik ook erg benieuwd of de wateraandelen gaan stand houden bij een eventuele aandelencrash. De AEX doet het deze eerste dag al lekker en staat boven de 800 euro!

REMX

Als laatste, de eerste, de onbetwiste nummer 1 dit jaar van de zaken die we volgen.

Deze ETF is moeilijk verkrijgbaar in Nederland maar het geeft toch een goed beeld hoe de aandelen in de kritische en strategische metalen het doen. Lithium, Rare Earth metalen enz. Zie hier de lijst met bedrijven die oa in deze etf zitten.

Ik heb al vaker geschreven en laten zien dat degene die deze etf lang geleden kochten en nog steeds in portefeuille hebben, nog een lange weg te gaan hebben om er een winst uit te halen. Zo zie je op deze vaak getoonde grafiek:

Daarnaast ben ik ook benieuwd net als de wateraandelen of de bedrijven in deze ETF ook hun koersen zullen zien zakken als er een aandelen crash komt.

Enquête

Tot slot nog even kijken naar de verwachtingen die de enquête invullers hebben opgetekend voor 2021.

Wat goud aan het einde van 2021 zal kosten?

De grootste groep (57%) denkt aan een prijs van tussen de 2000 en 2500 euro. De groep 7% heeft nu gelijk gekregen: een prijs tussen de 1700 en 2000.

Zilver gaat goud outperformen?

Een hele dikke nee. Slechts 2% tot max 5% hadden dit verwacht:

Gaat Bitcoin goud vervangen?

Wel, de discussie is blijvend, zo hier en daar en af en toe. En dat zal zo blijven, totdat een van de beiden de ander outperformed en dan nog…. Gezegd moet worden dat bitcoin en ook de andere crypto’s het beter deden dan de edelmetalen dit jaar.

Wilbert Geers – Webmaster Edelmetaal-Info

Dit artikel mag worden overgenomen mits er een bronvermeldende link naar Edelmetaal-Info.nl bij staat.

 

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

WilgeOverzicht 2021