Columns & Artikelen

Technische analyse Zilver

by Roy Martens on 03/01/2022

De laatste week van het jaar is nu voorbij en de opgave voor de stieren was om in elk geval het $23 niveau te breken zodat het vertrouwen in een dubbele bodempatroon zou aansterken. Op maandag werd die opgave direct ter harte genomen en kwam de $23 onder vuur te liggen. De doorbraak vond plaats maar kon niet worden vastgehouden, het slot volgde op $22.99.

De strijd voor het $23 niveau was losgebarsten en werd met volle kracht voortgezet op dinsdag. Er werd boven de $23 geopend waarna de stieren ten aanval trokken. Ze wisten de zilverprijs op te stuwen tot aan het 50 d. MA maar ontbeerden dan uiteindelijk toch de kracht om dit MA te doorbreken. Toen de doorbraak niet lukte zakte het vertrouwen weer terug en werd er uiteindelijk zelfs lager dan de openingskoers afgesloten al viel het slot toch nog boven de $23 te noteren.

Normaal gesproken zou de doorbraak positief opgepakt moeten worden maar de forse terugval vanaf het 50 d. MA deed het vertrouwen teveel wankelen. Dit resulteerde in een tegenaanval van de beren die op woensdag de zilverprijs onder druk konden zetten om deze zelfs richting de $22.50 te duwen. Het slot kwam gelukkig hoger dan de laagste koers tot stand echter het $23 niveau was wel weer verlaten. De strijd om de $23-grens was dus zeker nog niet gestreden. Op donderdag konden de stieren zich bij elkaar rapen om het verlies van de woensdag proberen te repareren. Na een terugval in het begin van de handel konden zij inderdaad de schouders eronder zetten en slaagden zij erin om zilver toch weer boven de $23 te laten sluiten opnieuw klaar voor een volgende stap. Die vervolgstap zou dan op de laatste dag van het jaar gezet moeten worden.

Op de laatste handelsdag begonnen de stieren de dag voortvarend door boven de slotstand van donderdag te openen. Na een minimaal stapje terug volgde er een langzame stijging van de zilverprijs. Stapje voor stapje werd de koers richting het 50 d. MA geduwd en werd een hoogste stand bereikt van $23.39 een klein stukje beneden het MA. De slotkoers voor 2021 kwam tot stand op $23.35 ‘slechts’ $0.11 beneden het MA.

De kans ligt nu bij de stieren om 2022 krachtig te beginnen met een doorbraak van het 50 d. MA.

In de € dag-grafiek zien we een soortgelijk beeld als in de $ dag-grafiek met het verschil dat hier op dinsdag al een doorbraakpoging van het 50 d. MA werd ondernomen.

Deze doorbraak poging werd gevolgd door een tegenreactie die op donderdag en vrijdag kon worden gepareerd. Net als in de $ dag-grafiek sloot de vrijdag candle net beneden het MA zodat ook hier alles in de steigers staat voor een mogelijk krachtig begin van 2022.

 

In de langere termijn grafiek was de zilverkoers aangeland in een belangrijk gebied, de weerstand zone bij de $23. Deze zone zou genomen moeten worden om een volgend positief signaal te kunnen genereren. Vorige week werd daarom het volgende aangeven:

Om 2022 op een positieve noot te kunnen beginnen zou het wenselijk zijn dat de stieren de koers minimaal tot boven het 50 d. MA (thans op $23.52) zouden kunnen opstuwen“

Het 50 d. MA werd wel onder vuur genomen maar kon niet worden doorbroken zodat het gewenste slot van 2021 niet kon worden gerealiseerd. Omdat de slotkoers echter wel zeer dicht in de buurt van het 50 d. MA kwam te liggen kan een positieve maandag 3 januari alsnog voor de doorbraak zorgen zodat het jaar goed wordt ingeluid.

De ontwikkelingen van deze week hebben de technische staat van de grafiek goed gedaan:

 • De RSI is door de 50 gebroken en heeft deze ook nog eens met succes terug-getest
 • De Koopkracht is nu in gevecht met de Verkoopkracht voor een bovenliggende positie
 • De MACD is flink opgeklommen naar de 0 lijn en kan deze nu aanstaande week doorbreken
 • De Geldinstroom die vorige week wat moeite leek te krijgen met het 50 niveau heeft deze nu met kracht doorbroken en staat nu ruim in positief trendgebied
 • Het Sentiment/Momentum was teruggevallen uit extreem positief gebied maar maakte al snel daarna een bodem om vervolgens terug te keren in deze zone

Het algehele beeld ziet er positief uit voor een mooi begin komende maandag. Indien de stieren er in kunnen slagen om de eerste dagen positief af te sluiten kunnen er diverse koopsignalen ontstaan. Het doorbreken van het 50 d. MA is er één en het doorbreken van de weerstandzone rond de $24 zou dan het volgende koopsignaal zijn. Het belangrijkste signaal wordt echter pas afgegeven als het 200 d. MA kan worden doorbroken daar dit de belangrijkste indicator is voor de beleggers die naar de langere termijn trend kijken.

In de Bollinger Bandengrafiek wisten de stieren de zilverkoers vorige week eindelijk weer boven de belangrijke midden-band te krijgen zodat deze zich in positief gebied bevond. De taak van de stieren voor afgelopen week was om de bovenste band onder druk te gaan zetten.

Dit lukte wonderwel met op dinsdag zelfs een flinke spike boven de band tot gevolg. De terugval richting de midden-band op woensdag werd op de donderdag mooi opgevangen waarna de vrijdag candle de bovenste band opnieuw aanviel. De bovenste band is nu naar boven gedraaid en kan als leidraad fungeren voor de zilverkoers, het ‘enige’ dat de stieren nu hoeven/moeten doen is de druk er vol op houden.

 

In de slotstandengrafiek werden de stieren ook in de laatste week van 2021 belast met een stevige opgave; het doorbreken van de $23 weerstandzone, gevolgd door een stijging naar de $24 weerstand

De grafiek laat zien dat het eerste deel van die opgave is bereikt, de zone rond de $23 lijkt nu te zijn doorbroken. Omdat er nog wat stijging achteraan moet komen ter bevestiging laten we de zone nog even groen van kleur. Indien de uitbraak inderdaad geslaagd is zou de zilverprijs komende week moeten kunnen opstomen richting de $24. Deze zone zou dan mogelijk snel overwonnen kunnen worden aangezien dit gebied weerstand uit het verleden aangaf maar dit jaar eigenlijk nauwelijks weerstand of steun liet zien.

In de weekgrafiek werd vooral gekeken naar de ontwikkelingen die plaatsvonden na de vorige bodem op $21.41 en de gelijkenis daarvan met de recente bodem op $21.41. Op basis van het scenario na de vorige bodem werd voor afgelopen week een nieuwe zwarte candle verwacht en die zien we dan ook inderdaad in de grafiek verschijnen.

Ook het gehoopte slot van de candle boven het 17 w. MA is (al is het zeer nipt) gerealiseerd zodat de stieren zich uitstekend van hun taak hebben gekweten. Voorlopig wordt het scenario van oktober mooi gekopieerd en als de stieren dit vol weten te houden zouden we komende week en/of de week daarna een aanval op het 34 w. MA mogen verwachten.

De technische gesteldheid van de grafiek staat nog steeds niet in het voordeel van de stieren, er is nog weinig steun van te verwachten. De stieren zullen het nog geheel op eigen kracht moeten doen.

 • De RSI is wel iets verder gestegen maar staat nog steeds beneden de 50 in negatief gebied
 • De MACD is ook weer iets gestegen richting de 0 lijn tot bijna tegen de signaallijn, deze kan mogelijk komende week worden doorbroken
 • De Geldinstroom staat nu iets lager dan in de vorige grafiek en zal moeten gaan stijgen om het de stieren niet te lastig te maken

Komende week (eerste week van het jaar) zouden de stieren in staat moeten zijn om het 17 w. MA achter zicht te laten en op te stomen tot aan het 34 w. MA.

Ook in de € weekgrafiek zien we een positief vervolg op de vorige 2 zwarte candles. De verwachting was hier dat de stieren het 17 w. MA zouden gaan doorbreken en dat hebben ze inderdaad gedaan.

Het slot van deze week candle ligt zelfs relatief ruim boven het 17 w. MA zodat de doorbraak hier al definitief lijkt te zijn gerealiseerd.

Ook bevindt zich het 34 w. MA nu niet meer al te ver weg zodat een opmars naar dit MA hier sneller bereikt kan worden dan in de $ weekgrafiek. De technische gesteldheid van de grafiek oogt ook wat beter dan in de $ grafiek:

 • De RSI bevindt zich nu nog maar weinig beneden de 50 zodat een nieuwe positieve week voor een doorbraak zal gaan zorgen
 • De MACD beweegt onveranderd zijwaarts in een zeer licht stijgende trend richting de 0 lijn
 • Het Sentiment/Momentum is verder opgeklommen richting de 50 die mogelijk komende week zou kunnen worden bereikt

Komende week lijkt een aanval op het 34 w. MA tot de mogelijkheden te behoren.

 

De valutaverhouding tussen $ en € vertoont al weken een interessant beeld om te volgen. De relatief felle stijging vanaf de 0.82 richting de weerstand zone 0.88-0.89 zorgde voor een mooie steun in de rug van de € zilverbeleggers. Rond de 0.89 ontstond topvorming in de koers, een topvorming waarop al min of meer werd gehint door de (over)verhitte technische gesteldheid van de grafiek.

De gesteldheid gaf een indicatie af voor een correctieve of consolidatie fase. Aangezien de koers nu in totaal al 6 weken tussen de 0.88 en 0.89 beweegt lijkt het eerder om een consolidatie op hoog niveau te gaan dan een echte correctie waarbij de koers een (aanzienlijke) daling laat zien. De indicatoren beginnen nu al wat af te komen maar zullen nog wat meer afkoeling nodig hebben.

 • De RSI is nu gedaald tot aan de 61 maar kan nog wat verder richting de 50 zakken
 • De MACD heeft nog geen verkoopsignaal afgegeven maar kan komende week de signaallijn bereiken
 • Het Sentiment/Momentum is beneden de extreem positieve zone gezakt en kan richting de 50 gaan bewegen

Indien de stieren erin slagen om de koers rond het huidige gebied te houden mag dat zeker een prestatie genoemd worden en opent dat de deur voor een fors verder herstel van de $ in de eerste helft van 2022, dan zou de 0.94 weleens halverwege het jaar bereikt kunnen worden.

Roy Martens

Disclaimer:

Het artikel geeft de persoonlijke mening weer van de schrijver en is niet bedoeld als beleggingsadvies. De schrijver acht zich in generlei wijze aansprakelijk voor beslissingen die gebaseerd zouden zijn op het artikel. De geventileerde mening hoeft niet juist te zijn en beslissingen genomen naar aanleiding van dit artikel zijn geheel uw eigen verantwoordelijkheid.

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

 

Roy MartensTechnische analyse Zilver