Columns & Artikelen

Nieuws week 2: vrijdag 14 jan

by Wilge on 14/01/2022

vrijdag 14 januari – 13.30 uur uitgebreide update

Algemeen marktbeeld

Edelmetalen weer hoger en goud boven de$1820. Olie weer hoger,nu boven de $82. Crypto’s leken ook weer hoger te gaan en dat gebeurde dan ook wel, maar daar komt dan nu weer een correctie overheen van een aantal procenten. Met de mainindices gaat het nog niet echt florissant. De AEX staat in het rood.

Crypto’s: NL-talige video’s en artikelen

Business Insider: Dit zijn 8 punten waarop je de bitcoin als oppotmiddel kunt vergelijken met goud:

  • De bitcoin wordt vaak vergeleken met goud als middel om waarde te behouden.
  • Maar vanwege de grote beweeglijkheid van de koers van de bitcoin, zijn er ook veel critici die de bitcoin geen goed oppotmiddel vinden.
  • Er zijn 8 punten waarop je de bitcoin en goud naast elkaar kunt leggen, volgens zakenbank JPMorgan:
  • 1.Duurzaam, 2 Transporteerbaar, 3 Inwisselbaar, 4 Deelbaar, 5 Schaarste, 6 Transparantie, 7 Controle en 8 Track Record
  • Lees hier de uitleg over deze 8 punten

En verder nog over crypto’s:

 

De edelmetalen: NL-talige video’s en artikelen

Hetzelfde verhaal (stelen katalysator om de edelmetalen) in 3 media:

RTLnieuws: ‘Dode man onder auto Rotterdam probeerde katalysator te stelen’
Maakte RTLnieuws vorige week al een kapitale blunder door de goudprijs daling in dollars over 2021 te verwarren met de goudprijsstijging in euro’s, nu maken ze het ook erg bont, zo meldt het artikel: Platina is zelfs meer waard dan goud. Deze auteur leeft nog in een ver verleden toen platina nog inderdaad veel duurder was dan goud. Inmiddels is dat al jaren niet meer zo en noteert de goudprijs zelfs bijna het dubbele.

Waterkant: Dief die katalysator van Toyota wil stelen geplet onder auto
Het aardige in dit artikel is het filmpje waarbij men laat zien hoe het in het werk gaat. Dus als je iemand onder een auto bezig ziet, ga er dan niet direct vanuit dat dat de eigenaar is. En preventieve maatregelen wordt gepresenteerd in Opsporingverzocht.

Het artikel met de beste uitleg is mijns inziens: Katalysatordieven wagen zelfs hun leven voor rodium en dit is waarom.
De prijs van rodium is zo extreem gestegen, dat dieven zelfs bereid zijn hun leven te wagen om het spul te pakken te krijgen. Deze week overleed een dief toen hij een auto op zich kreeg vermoedelijk tijdens het stelen van een katalysator waar slechts een paar gram van het spul in zit.

In de Quest een mooi artikel over goud:
Hoe groeide goud uit tot het felst begeerde bezit op aarde?
Goud, zilver of brons. De sportmedailles maken in een klap duidelijk: als het over écht waardevol spul gaat, is het goud wat er blinkt. Brons is mooi voor een beeldje, zilver is goed voor je servies, maar goud wil je hebben. Het metaal staat onbetwist op één, ook al koop je voor een goed jaarsalaris niet meer dan een kilo, nauwelijks groter dan een flinke ijsklont. NB Edelmetaal-info: Nadat ik de poll had ingevuld, was dit het resultaat:

En verder nog over de edelmetalen:

Engelstalig nieuws over de edelmetalen

WorldGoldCouncil: Gold Outlook 2022
Gold may face similar dynamics in 2022 to those of last year, as competing forces support and curtail its performance.
Near term, the gold price will likely react to real rates in response to the speed at which global central banks tighten monetary policy and their effectiveness in controlling inflation. Yet, in our view:

  • while rate hikes can create headwinds for gold, history shows their effect may be limited
  • at the same time, elevated inflation and market pullbacks will likely sustain demand for gold as a hedge
  • jewellery and central bank gold demand may provide additional longer-term support

Overige links:

Engelstalige video’s en podcasts

De mijnbouwers

Andere grondstoffen

Jack Hoogland over koper: Tekorten worden nu écht voelbaar!
Vorige maand vertelde ik u dat de wereldwijde voorraad koper het laagste is sinds 2006 én dat China haar economie weer begon te stimuleren. Gisteren zag ik dat China nu ook geplande investeringen in infrastructuur vervroegt om haar economie verder te stimuleren. Wat uiteraard zorgt voor een sneller stijgende vraag naar grondstoffen.
Productieproblemen op komst
Intussen zien we dat de tekorten aan koper, lithium, kobalt en nikkel nu zó zichtbaar worden dat ook de Financial Times erover schrijft.
Overige links:

Tot zover dit nieuwsoverzicht. Als er meer nieuws is deze week, plaatsen we dat in een nieuw artikel, met datum en tijd. Ik pretendeer niet volledig te zijn, het is een keuze die ik maak. Mis je je favoriete analist of website: kijk dan op de linkpagina

Edelmetaal kopen? Zie deze ‘etalage

 

Disclaimer bij columns artikelen, vraaggesprekken en advertorials op Edelmetaal-Info.nl: auteur(s) schrijft op eigen verantwoordelijkheid. De mening van de auteur(s) hoeft niet over een te komen met de mening van andere auteurs of de redactie van Edelmetaal-Info. De auteur kan posities of belangen hebben in genoemde zaken.

De informatie op deze website is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen, maar als startpunt voor je eigen onderzoek.

Zie verder de algemene disclaimer van Edelmetaal-Info

WilgeNieuws week 2: vrijdag 14 jan